Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: 10 άγνωστες στιγμές από τα παρασκήνια

Μπορεί να έχουν περάσει 43 ολόκληρα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε η σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι, ωστόσο έχει καταφέρει να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς στο είδος της παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν νοείται Πάσχα χωρίς την προβολή του «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Η σειρά έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τον κόσμο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις Άγιες μέρες του Πάσχα. Μάλιστα, σε αυτή παίζει κι ένας Έλληνας ηθοποιός, ο Γιώργος Βογιατζής.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της, έπαιξε η συγκλονιστική ερμηνεία του Ρόμπερτ Πάουελ στον ρόλο του Ιησού Χριστού, καθώς και η μοναδική φιγούρα του, που θυμίζει κατά πολύ τον υιό του Θεού, όπως τον έχουμε δει σε εικόνες.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» είναι μία μίνι σειρά, διάρκειας 6,5 ωρών σχεδόν, που κυκλοφόρησε το 1977 και σχετίζεται με τη γέννηση, τη ζωή, τον θάνατο και την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Λίγοι όμως γνωρίζουν κάποια περίεργα γεγονότα που αφορούν αυτό το κλασικό έργο.

10 άγνωστα γεγονότα από τη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

-Ο παραγωγός της ταινίας, Sir Lew Grade, γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, ακριβώς την ημερομηνία κατά την οποία γιορτάζεται η γέννηση του Ιησού.
Οι πρώτες επιλογές για τον ρόλο του Ιησού από τον σκηνοθέτη της σειράς, Φράνκο Τζεφιρέλι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2109, ήταν οι σταρ του Χόλιγουντ Ντάστιν Χόφμαν και Αλ Πατσίνο.


-Στην αρχή, είχε προταθεί στον Ρόμπερτ Πάουελ ο ρόλος του Ιούδα. Ωστόσο, η σύζυγος του σκηνοθέτη τόνισε ότι ο ηθοποιός είχε τόσο όμορφα γαλανά μάτια, που θυμίζουν τον Χριστό, κι αυτό έκανε τον σκηνοθέτη να του δώσει τελικά τον ρόλο του Ιησού.

-Ο πρωταγωνιστής έπρεπε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει τα μάτια του ανοικτά καθ ‘όλη τη διάρκεια της σειράς, αφού οι παραγωγοί πίστευαν ότι αυτή η λεπτομέρεια θα τον έκανε να μοιάζει με τον Μεσσία. Έτσι, ο «Ιησούς» ανοιγοκλείνει μόνο μία φορά τα μάτια του, κι αυτό κατά τη στιγμή της σταύρωσης. Επίσης, το αγόρι που υποδύεται τον Χριστό σε μικρή ηλικία, ο Lorenzo Monet, ανοιγόκλεισε μόνο δυο φορές τα μάτια του. Ο Φράνκο Τζεφιρέλι, ήθελε με αυτό τον τρόπο να διαφοροποιήσει τον χαρακτήρα του Ιησού από τους υπόλοιπους.

-Η σειρά απαγορεύτηκε στη Αίγυπτο, καθώς θρησκευτικοί ηγέτες αντέδρασαν στο περιεχόμενό της.

-Τα μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ βάφονταν με μπλε και λευκό eyeliner για να τονίσουν το ήδη διαπεραστικό βλέμμα του και να τον κάνουν να φαίνεται σουρεαλιστικός και υπερφυσικός. Συγκεκριμένα, έκαναν στο πάνω μέρος των ματιών του ηθοποιού μια μπλε γραμμή και στο κάτω μια λεπτή λευκή.

-Ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν μπόρεσε ποτέ να μακρύνει ξανά τα γένια και τα μαλλιά του ταυτόχρονα, επειδή μετά τη σειρά, πολλοί άνθρωποι συνέχιζαν να πιστεύουν ότι ήταν ο Ιησούς που είχε έρθει για δεύτερη φορά στη γη.

-Ο Πάουελ κατηγορήθηκε από τον λαό του Μαρόκου και της Τυνησίας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ότι ήταν αμαρτωλός, επειδή συζούσε με τη σύντροφό του. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός αποφάσισε να παντρευτεί την αγαπημένη του, ωστόσο, εξήγησε ότι αυτό δεν ήταν το κύριο κίνητρό του.

-Το κρύο ήταν πολύ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και υπάρχουν φωτό που δείχνουν τον Πάουελ τυλιγμένο με μια κουβέρτα ενώ και ο ίδιος θυμάται να του κρατούν κονιάκ και τσιγάρο.

-Επειδή ο Ρόμπερτ Πάουελ έμοιαζε τόσο πολύ με τον Ιησού όπως τον έχουμε δει σε εικόνες, κάθε φορά που έβγαινε από το καμαρίνι του ντυμένος ως Χριστός, η άσχημη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του συνεργείου όταν μιλούσε, ξαφνικά σταματούσε.

Πηγή iefimerida.gr/