Η θρύλος του τραγουδιού “Santa Baby”

Του Χρίστου Κυριάκου

Η μητέρα της, Annie Mae Keith, ήταν μισή Cherokee και μισή Αφρικανή. Η Eartha Kitt δεν έμαθε ποτέ ποιος είναι ο πατέρας της αφού, όπως λέγεται, μάλλον προήλθε από τον βιασμό της μάνας της, από τον κάτοχο του αγροκτήματος στο οποίο δούλευε εκείνη.

Λίγο καιρό μετά την γέννησή της, η μάνα της θα πάει να ζήσει με κάποιον έγχρωμο άντρα που δεν θα δεχτεί την Eartha Kitt γιατί το δέρμα της ήταν σχετικά ασπριδερό σε σχέση με αυτούς που ήταν μαύροι. Η μάνα της, προτίμησε να μείνει με το νέο της άντρα και να δώσει την μικρή σε μια συγγενή της, την Aunt Rosa της οποίας την κακοποιούσε.

Μετά τον θάνατό της μάνα της, η μικρή θα φύγει από την Aunt Rosa και θα ζήσει με μια άλλη συγγενή της, την Mamie Kitt, στο Harlem της Νέας Υόρκης όπου ξεκίνησε να ζει κανονικά σαν όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας της ξεφεύγοντας από την κόλαση που ζούσε. Για πολλούς, αυτή ήταν η βιολογική της μητέρα.

Η καριέρα της Eartha Kitt βρισκόταν στο απόγειο μέχρι που προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο, στις 18 Ιανουαρίου του 1968, από τη σύζυγο του πρόεδρου της Αμερικής Lyndon B. Johnson. Στην επίσκεψη της στον Λευκό Οίκο ερωτήθηκε για το ποια ήταν η άποψη της για τον πόλεμο στον Βιετνάμ.

“Στέλνετε τους καλύτερους της χώρας για να πυροβοληθούν και να ακρωτηριαστούν. Δεν απορώ πάντως γιατί τα παιδιά επαναστατούν και “καπνίζουν”. {…}Τα παιδιά δεν επαναστατούν χωρίς λόγο,
δεν είναι χίπις χωρίς λόγο, δεν κάνουν φασαρίες για το τίποτα…! Επαναστατούν για κάτι.

Υπάρχουν πάρα πολλά που καίνε τους ανθρώπους αυτής της χώρας, ιδίως τις μαμάδες. Μεγαλώνουν τα παιδιά τους και …. ξέρεις τι γίνεται μετά. Έχετε και εσείς παιδιά κυρία Johnson. Τα μεγαλώνουμε για να τα στείλουμε στον πόλεμο.”

Όταν εξέφρασε την άποψη της για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, η κυρία Johnson ξέσπασε σε κλάματα. Έκτοτε η καριέρα της Eartha Kitt πήρε την κατηφόρα.