Ούτε για την “κηδεία” της Λαϊκής δεν φθάνουν τα λεφτά

Για δεύτερο πιο βαθύ κούρεμα πηγαίνουν οι περίπου 15 χιλ. καταθέτες της Λαϊκής, οι οποίοι επτά χρόνια μετά το λουκέτο της τράπεζας περιμένουν να πάρουν ψίχουλα για τα €4 δισ. που έχασαν.

Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας, καθώς τον Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο για να προχωρήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι οι καταθέτες, εάν και εφόσον, θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση μόλις το 6% των €4 δισ. που κουρεύτηκαν, δηλαδή περίπου €200 εκατ. Το θέμα είναι πότε θα πέσουν οι τίτλοι τέλους για τους κουρεμένους, αφού και η διαδικασία στο δικαστήριο μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εννέα κατά σειρά είναι οι πιστωτές της Λαϊκής που θα πρέπει να αποζημιωθούν. Το θέμα είναι πόσοι θα προλάβουν να πάρουν και πόσα δικαιούνται. Οι καταθέτες είναι έκτοι στη σειρά και ακολουθούν οι κάτοχοι ομολόγων, αξιογράφων και τελευταίοι είναι οι μέτοχοι. Με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν εισπραχθεί €223 εκατ. έγιναν και πληρωμές €32,3 εκατ. Το μεγαλύτερο ποσό δαπανήθηκε σε δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό, το οποίο άγγιξε τα €19 εκατ. Δηλαδή, αν αφαιρεθούν τα έξοδα το ποσό μειώνεται στα €200 εκατ. 

Επτά χρόνια μετά, η αξία των περιουσιακών στοιχείων έπιασε πάτο. Η αξία των στοιχείων που κατείχε η Λαϊκή κατά την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης, ανερχόταν, σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ, γύρω στα €900 εκατ. και σύμφωνα με την Αρχή Εξυγίανσης γύρω στα €600 εκατ. Σήμερα, υπολογίζεται πως η αξία των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται γύρω στα €200 εκατ., με το μεγαλύτερο μέρος να έχει απωλεσθεί, λόγω της μεγάλης πτώσης στην αποτιμημένη αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Περιουσιακό στοιχείο είναι το ποσοστό συμμετοχής 4,8% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. Τον Μάιο του 2017 πωλήθηκε το 4,8% από το 9,6% των μετοχών, στην τιμή των €3,05 ανά μετοχή, έναντι συνολικού ποσού €65 εκατ. Σήμερα η αξία της μετοχής είναι μειωμένη κατά 80% και το υπόλοιπο 4,8% στοιχίζει μερικά σεντ.  

Δυο παραιτήσεις

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής έγιναν ατελείωτες ώρες κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων με τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών να ζητούν τόσα χρόνια πειστικές απαντήσεις. Ερωτήσεις επί ερωτήσεων σε πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διαχειριστές στην Αρχή Εξυγίανσης. Η ιστορία της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής είχε δυο παραιτήσεις ειδικών διαχειριστών. Η πρώτη διαχειριστής Άντρη Αντωνιάδου υπέβαλε την παραίτηση της το 2015, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τη διαχείριση της υπόθεσης Βγενόπουλου από την Κεντρική Τράπεζα. Ο διορισμός της έγινε όταν ήταν διοικητής ο Πανίκος Δημητριάδης και παραιτήθηκε όταν ανέλαβε η Χρυστάλα Γιωρκάτζη. Αφορμή για την παραίτηση της κ. Αντωνιάδου ήταν η ανάθεση των υποθέσεων εναντίον του κ.  Βγενόπουλου και των συνεργατών του στο γραφείο του Χρύση Δημητριάδη, από το γραφείο Νεοκλέους που χειριζόταν την υπόθεση. Μάλιστα στην επιστολή της άφηνε αιχμές για τη διοικήτρια της Κεντρικής. 

Ο Κρις Παύλου, που την αντικατέστησε, παραιτήθηκε το 2016, με τις σκιές να αιωρούνται κατά την παραίτησή του και φάνηκε η κόντρα που υπήρχε με την κ. Γιωρκάτζη. Μετά την παραίτηση  του κ. Παύλου, διαχειριστής ανέλαβε ο Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, ο οποίος θα κλείσει το κεφάλαιο εξυγίανση για να περάσει η Λαϊκή στη διαδικασία εκκαθάρισης. Το πιο… ωραίο στην υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής είναι ότι η κ. Γιωρκάτζη είχε αναφέρει τον Νοέμβριο του 2017 ότι κανένας ειδικός διαχειριστής δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής, ως εκ τούτου δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η έκδοση ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων για το 2012.

Το θέμα είναι τι έγινε με την πώληση των περιουσιακών στοιχείων και πού πήγαν τα χρήματα. Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα οι βουλευτές ζήτησαν επικαιροποίηση στοιχείων από την Αρχή Εξυγίανσης. Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019 δείχνουν ότι από το τέλος Μαρτίου του 2013, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, η αξία των περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε κατά 61,3%. Συγκεκριμένα, η αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων είχε αποτιμηθεί περί τα τέλη Μαρτίου του 2013 σε €663 εκατ., ενώ τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 η αξία τους μειώθηκε στα €259,3 εκατ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες αποτελούσαν το μερίδιο της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου. Λόγω της διακύμανσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου χάθηκαν συνολικά €351,4 εκατ. Την περίοδο της κρίσης η αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που κατείχε η Λαϊκή ήταν €381,5 εκατ., ενώ το 2019 η αξία τους μειώθηκε στα €30 εκατ.

Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και μετρητά ύψους €188,9 εκατ., υποχρεώσεις από άλλες τράπεζες €5 εκατ., άλλα περιουσιακά στοιχεία ύψους €15,4 εκατ., καθώς και επιστρεπτέοι φόροι ύψους €17,6 εκατ. Εξάλλου η αξία των θυγατρικών εταιρειών ήταν €2,1 εκατ. Επιπλέον, τα διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ήταν €33,3 εκατ., οι μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου ήταν €381,5 εκατ. και η αξία των άλλων περιουσιακών στοιχείων ήταν €9,8 εκατ. Βάσει των οικονομικών στοιχείων, η αξία των επιστρεπτέων φόρων ήταν €34,7 εκατ., των θυγατρικών εταιρειών ήταν €183,5 εκατ., των άυλων περιουσιακών στοιχείων ήταν €413,9 χιλ., ενώ η αξία των ιδιοκτησιών και του εξοπλισμού είχε αποτιμηθεί στις €521,6 χιλ.

Οι εισπράξεις

Οι εισπράξεις από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται στα €223,02 εκατ. Έχει εισπραχθεί ποσό €69,82 εκατ. από την πώληση των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα (IBG) και €64,77 εκατ. από τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Τα έσοδα από την πώληση μετοχών της Lombard Bank Malta ανήλθαν στα €35,72 εκατ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι Αρχές της Μάλτας έχουν δεσμεύσει ποσό €14,3 εκατ. μετά από απόφαση του δικαστηρίου. Για να αποδεσμευθεί το σχετικό ποσό θα πρέπει να το απαιτήσει η Αρχή Εξυγίανσης ή ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί. Επιπλέον τα έσοδα από την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία Marfin Bank ήταν €14,25 εκατ. και €50 χιλ. από την πώληση των μισθώσεων. έχει εισπραχθεί ποσό €7 εκατ. από ασφαλιστικές απαιτήσεις, άλλα €5 εκατ. από την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα και €3,9 εκατ. από τις ελληνικές Αρχές για δανεισμό που αφορούσε στο ασφαλιστικό ταμείο υγείας. Στο ταμείο έχουν καταλήξει και έσοδα €3,72 εκατ. από την επιστροφή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων αμοιβαίων κεφαλαίων στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της Λαϊκής, άλλα €3,70 εκατ. από τις συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων και άλλων παραγώγων και €2,81 εκατ. από τα μερίσματα στις θυγατρικές. Επίσης εισπράχθηκαν €2,45 εκατ. από την πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία, €2,15 εκατ. από  το ποσό που παρακρατήθηκε για την πληρωμή των συνταξιοδοτικών παροχών των εργαζόμενων στην Αγγλία, καθώς και €1,7 εκατ. από την επιστροφή φόρων για το φορολογικό έτος του 2012 για τη λειτουργία της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία προέκυψαν εισπράξεις €1,6 εκατ. Επίσης, έχουν εισπραχθεί και €990 χιλ., ποσά τα οποία σχετίζονται από τη Λαϊκή Τράπεζα στη Βρετανία, άλλες €928 χιλ. από την εκκαθάριση της εταιρεία Synergatis, €646,711 από τη Lehman Brother, καθώς και €582.576 από το ταμείο αποζημίωσης επενδυτών.

Δικηγορικά γραφεία

Aπό το σύνολο των πληρωμών στις οποίες προχώρησε ο διαχειριστής, ποσό €19,1 εκατ. έχει καταβληθεί σε δικηγόρους για αγωγές που έγιναν εναντίον της Λαϊκής και για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στην υπόθεση διαιτησίας κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας καταβλήθηκε ποσό €6,1 εκατ., το οποίο μοιράστηκαν τέσσερα δικηγορικά γραφεία από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσό πληρώθηκε στο γραφείο Joseh Aaronson LLP και ήταν ύψους €5,4 εκατ. Επίσης ποσό €3,1 εκατ. πληρώθηκε σε 13 δικηγόρους για τη δικαστική υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου. Τα περισσότερα χρήματα καταβλήθηκαν στο γραφείο DLA PIPER UK και ήταν ύψους €2,14 εκατ.

Εξάλλου, ποσό €5 εκατ. πληρώθηκε σε 25 δικηγορικά γραφεία για τις αγωγές κατά της τράπεζας στην Κύπρο, καθώς και €1 εκατ. σε δικηγορικά γραφεία για τις υποθέσεις στην Ελλάδα. Επιπλέον, καταβλήθηκε και ποσό €1,5 εκατ. για αγωγές που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο έχουν πληρωθεί €738.830 σε πέντε νομικούς οίκους.

Άλλες €488 χιλ. έχουν πληρωθεί σε τρία δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με την πώληση θυγατρικών εταιρειών, ποσό €195 χιλ. καταβλήθηκε για δικηγορικά έξοδα στην Ουκρανία και άλλες €577 χιλ. σε πέντε δικηγόρους στη Ρωσία. Έχει καταβληθεί και ποσό €115.320 σε τρεις νομικούς οίκους για την περίπτωση της θυγατρικής στη Μάλτα και άλλα νομικά τέλη ύψους €43 χιλ. σε τέσσερα δικηγορικά γραφεία.

Πηγή philenews.com/