«Ούλλα χαλάλιν του» Μουσικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Βιολάρη

Η χορωδία Μελιζόνα Δήμου Παραλιμνίου  υλοποιεί,  επιτέλους, το αφιέρωμα  στον Κύπριο συνθέτη και ερμηνευτή Μιχάλη Βιολάρη  με τίτλο: «Ούλλα χαλάλιν του» στο Θέατρο του Xenion High School  στις 10 του Μάη 2023 στις 8.30 μ.μ.,  για να αποδώσει την προσήκουσα τιμή  στον τιμώμενο για την πολυετή  ποιοτική  προσφορά του στο ελληνικό και κυπριακό τραγούδι. Ο ίδιος  μέσα από τα τραγούδια και τις συνθέσεις του έγινε ο καλύτερος πρέσβης της κυπριακής διαλέκτου στον Ελλαδικό χώρο .Το αφιέρωμα προγραμματίστηκε να γίνει το Μάη του  2020, αλλά λόγω της πανδημίας και άλλου κωλύματος αναβλήθηκε δύο φορές.

Στην εκδήλωση μετέχουν, πέραν της Χορωδίας Μελιζόνα Δήμου Παραλιμνίου, η Μαντολινάτα Δήμου Παραλιμνίου,  ο ίδιος ο τιμώμενος ερμηνευτής Μιχάλης Βιολάρης  και 6 Κύπριοι τραγουδιστές: Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Άντρη Καραντώνη, Ελένη Μαυρουδή, Θεόδουλος  Παπαγεωργίου, Μάρκος Γιώργατσος και Πάνος Κουμάσης

Συνοδεύει 6μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Παπαδόπουλου. Επίσης μετέχει ομάδα από τη Σχολή Χορού της Μαρίας Θαλασσινού.

Παρουσίαση: Μιχάλης Χατζημιχαήλ

Καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικού μέρους:- Διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας: Μαίρη Στυλιανού Ρούσου

Επιμέλεια προγράμματος- φιλμ και διαφανειών: Σταύρος Παπαλουκάς

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή.

Μιχάλης Βιολάρης : Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα της Κύπρου, ένα μικρό χωριό κοντά στη Λευκωσία.
Παίρνοντας το πτυχίο της Φιλοσοφικής στην Αθήνα,  υπηρέτησε ως Φιλόλογος σε διάφορα Γυμνάσια της Αττικής  και στο Υπουργείο Παιδείας, με απόσπαση.
Η σχέση του με τη μουσική άρχισε ουσιαστικά από το 1965,όταν άρχισε να γράφει δικά του τραγούδια, όπως το «Ούλα Χαλάλιν σου»,  «Αρκείς τζιαι πέθανα»  και πολλά άλλα, που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.
Από τις αρχές του 1967, αρχίζει και η τραγουδιστική του πορεία. Στην Πλάκα, φιλοξενείται από την Καίτη Χωματά, στην μπουάτ Παράγκα, όπου γίνεται η γνωριμία του με τον Γιάννη Σπανό.

Έτσι, αρχίζει η δισκογραφία με τον συνθέτη, με την Πρώτη και Δεύτερη Ανθολογία, που είναι μελοποιημένη ποίηση δοκίμων ποιητών, όπως: Σωτήρης  Σκίπης, Γεώργιος Βιζυηνός, Γεώργιος  Ζαλοκώστας, Αιμιλία Δάφνη,  και άλλοι.
Η γνωριμία του με τον Γιώργο Κριμιζάκη, του δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει  δεκάδες τραγούδια, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Από το 1971 αρχίζει η προετοιμασία για την έκδοση του έργου των Οδυσσέα Ελύτη και Λίνου Κόκοτου με τίτλο, «Το θαλασσινό τριφύλλι». 
Ύστερα  έρχεται η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα στην κινηματογραφική ταινία « Το νησί της Αφροδίτης»   με το τραγούδι  «Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ».
Παράλληλα, από το 1972 και μετά  αρχίζουν οι εμφανίσεις σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, σε συναυλιακούς  χώρους κοντά στους απόδημους.
Σημαντική συναυλία στο Carnegie Hall  της Ν. Υόρκης,  πραγματοποιείται το 1976, τα έσοδα της οποίας προσφέρονται στην Κύπρο μετά την εισβολή.
Ερμήνευσε μελοποιημένα  ποιήματα και στίχους των: Οδυσσέα Ελύτη,  Ιακώβου Καμπανέλλη, Κώστα Μόντη, Κώστα Γεωργουσοπούλου, Μιχάλη Πασιάρδη, Λευτέρη Παπαδοπούλου, Δημήτρη Ιατροπούλου, Γιάννη Κακουλίδη, Σώτιας Τσότου και άλλων.
Ερμήνευσε τραγούδια των : Γιάννη Σπάνου, Μίμη Πλέσσα, Λίνου Κόκοτου, Βασίλη Κουμπή, Γιώργου Κριμιζάκη,  Γιώργου Κοντογιώργου, Γιώργου Κατσαρού και άλλων.  

Ενδεικτική δισκογραφία

 • Μιχάλης Βιολάρης (1967)
 • Τα τραγούδια του Βιολάρη (1969)
 • Οι ώρες (1969)
 • Βιολάρης 3 (1970)
 • Τα Κυπριώτικα του Βιολάρη (1970)
 • (1978)
 • Το γαϊτανάκι της ζωής (1981)
 • Τρέχουμε, τρέχουμε (1986)
 • Όταν ο έρωτας μιλάει (1990)
 • Μια φορά θυμάμαι (1993)
 • Ήρθες εψές στον ύπνο μου (1995)
 • Το θαλασσινό τριφύλλι (1972)
 • Τι Λωζάννη τι Κοζάνη (1973)
 • Παράθυρο στη Θάλασσα (1975)
 • Κι όμως αγαπιόμαστε (1977)
 • Τα ωραιότερα τραγούδια του

Πολύ πρόσφατα, κατά την περίοδο της πανδημίας  έγινε μια νέα δισκογραφική συνεργασία με στιχουργό τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ με κυπριακά τραγούδια.

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΜΕΛΙΖΟΝΑ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

Η Χορωδία «Μελιζόνα»  Δήμου Παραλιμνίου ιδρύθηκε το 1988. Είναι μικτή τετράφωνη με 45-50 ερασιτέχνες χορωδούς. Το ρεπερτόριό της  περιλαμβάνει  κλασικά,  έντεχνα ελληνικά, λαϊκά, δημοτικά, θρησκευτικά, ξένα και άλλα τραγούδια.

Οργάνωσε ή πήρε μέρος σε πολλές  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  και σε χορωδιακά φεστιβάλ  σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Παρουσίασε προγράμματά της σε αρκετούς Δήμους της Ελλάδας όπως: Αλίμου, Δράμας, Κέρκυρας, Καστοριάς, Τρικάλων, Λευκάδας, Ηρακλείου, Κατερίνης, Διστόμου, Τρίπολης, Ναυπλίου, Καλαμάτας ,  στη Χαλκιδική  κ.ά. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις  στο Λονδίνο και την   Ντιζιόν. Συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ηχογράφησε το δίσκο: «΄Που καρκιάς» Κυπριακά Τραγούδια.

Οργανώνει επιτυχώς ετήσια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία και ανά διετία, Χορωδιακό Φεστιβάλ από το 2000 με συμμετοχές από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.  Οργάνωσε εξαιρετικά αφιερώματα στους συνθέτες: Γιώργο Χατζηνάσιο, Μάνο Λοΐζο, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό,  Μάριο Τόκα,  Γιώργο Κατσαρό και στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Η Χορωδία ετοιμάζεται να μετάσχει στο Α΄ Χορωδιακό Φεστιβάλ Καστοριάς εντός του Μαΐου 2023.

 Μαέστρος της Χορωδίας από το 2014 είναι η  κ.  Μαίρη Στυλιανού Ρούσου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

Η Μαντολινάτα του Δήμου Παραλιμνίου ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1998, με πρωτοβουλία του δασκάλου κ. Μάριου Πογιατζή, έχοντας σαν σκοπό την ανάπτυξη των πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου και την ευρύτερη αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των δημοτών του. Προηγουμένως είχε γίνει μια προσπάθεια δημιουργίας μαντολινάτας στα πλαίσια των επιμορφωτικών του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, με τη στήριξη της τοπικής υπεύθυνης κ. Λέλας Αττιπά Μιχαήλ. Από το 2012 λειτουργεί και τμήμα εκμάθησης μαντολίνου για αρχάριους, από 10 χρονών και πάνω. Κυπριακά τραγούδια, καντάδες, παλιό ελληνικό τραγούδι κι επιλογές από τον ελληνικό κινηματογράφο αποτελούν το ρεπερτόριό του, δοσμένα όλα με το μοναδικό μουσικό χρώμα του μαντολίνου. Η Μαντολινάτα διοργάνωσε εκδηλώσεις και αφιερώματα σε συνθέτες, στα πλαίσια των διαφόρων φεστιβάλ του Δήμου, ενώ έλαβε– και συνεχίζει να λαμβάνει– μέρος σε πολλές άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλα σύνολα και με διακεκριμένους σολίστες. Έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Λευκωσία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε αρκετές συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο, στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, στο φεγγάρι κ. ά. Το 2018 γιόρτασε τα 20 χρόνια μουσικής προσφοράς και δημιουργίας με μια ξεχωριστή συναυλία, ενώ συμμετείχε και στο 10 ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η Μαντολινάτα αριθμεί σήμερα γύρω στα 40 ενεργά μέλη. Μαέστρος της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι ο κ. Μάριος Πογιατζής.