Οργισμένοι οι Λεμεσιανοί λόγω lockdown
Οργή, θυμό και αγανάκτηση είναι μερικά από τα αισθήματα που διακατέχουν τους Λεμεσιανούς πολίτες μετά και την επιβολή του τοπικού lockdown για αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού και περιορισμό της πανδημίας.
Τα όσα βιώνουν τις τελευταίες βδομάδες λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν, τους έχουν φέρει σε σημείο να αισθάνονται πως η Λεμεσός έχει στοχοποιήθει από την Κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους. Μετά και την επιβολή του τοπικού lockdown οι περισσότεροι διερωτώνται τι θα απογίνουν οι εργασίες τους και πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, βλέποντας τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν. Ωστόσο, αυτό που καταγράφεται είναι πως η συνεχής λήψη μέτρων έχει επηρεάσει πλέον και την ψυχολογία του κόσμου.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι κατακρίνουν τις όποιες αποφάσεις πάρθηκαν.
Λίγες ώρες πριν «παγώσουν» σχεδόν τα πάντα στην πόλη της Λεμεσού, οι πολίτες άδραξαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καφεδάκι στην παραλιακή περιοχή του Μόλου είτε σε καφενεία της περιοχής τους. Άλλοι πάλι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι κουρεία και κομμωτήρια παρέμειναν χθες ανοικτά λόγω της κατάστασης και έτρεξαν να περιποιηθούν τα μαλλιά τους έστω και την υστάτη. Αρκετοί όμως ήταν και αυτοί που μετέβησαν σε Δημόσιες Υπηρεσίες για να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητες τους.
Εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, καφενεία, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, σχολές οδηγών, επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων βάζουν προσωρινό λουκέτο, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Από αυτούς που δούλεψαν λίγο πριν το τοπικό lockdown ήταν τα κουρεία και τα κομμωτήρια. Ψαλίδια και πιστολάκια πήραν «φωτιά» για να εξυπηρετήσουν πελάτες τους, αφού τα αυστηρότερα μέτρα τους έπιασαν, όπως είπαν, απροετοίμαστους.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συνδέσμου Κομμωτών και Κουρέων Λεμεσού, Δημήτρης Νεοφύτου, ανέφερε πως χθες οι κομμωτές προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Μάλιστα ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της και να επιτρέψει στα κουρεία και κομμωτήρια να εργαστούν μέχρι και το Σάββατο ώστε να προλάβουν να εξυπηρετηθούν οι πελάτες.
Το μεγαλύτερο πλήγμα της όλης κατάστασης το βιώνουν ωστόσο οι επιχειρηματίες του χώρου εστίασης και αναψυχής. Εδώ και καιρό αποδέχονται τα όποια μέτρα έχουν επιβληθεί ενώ τώρα κλείνουν, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν την κατ’ οίκον διανομή και το take-away.
O επικεφαλής της Επαρχιακής Επιτροπής του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Κύπρος Κυπριανού, σημείωσε πως θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. «Αναμένουμε την οικονομική στήριξη από το Κράτος για να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μας».
Υπομονή συνιστά ο Μητροπολίτης Λεμεσού
Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Λεμεσού σχετικά με το μέτρο απαγόρευσης παρουσίας πιστών στις εκκλησίες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε πως «είναι δύσκολη αυτή η περίοδος που κλείνουν πάλι για τους πιστούς οι εκκλησίες μας και ο κόσμος μας το βιώνει με πολύ πόνο και θλίψη αυτό το γεγονός».
Σε περίπτωση που τα μέτρα συνεχιστούν και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, δήλωσε πως θα προτιμούσε «να δυσκολευτούμε αυτές τις μέρες και τα Χριστούγεννα να είναι ανοικτές οι εκκλησίες μας, να πάει ο κόσμος, να γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού». Τέλος, κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή, να προσευχηθούν για να ξεπεραστούν το συντομότερο οι δοκιμασίες της πανδημίας.
Θα επηρεαστεί οικονομικά η επαρχία, λέει ο δήμαρχος Λεμεσού
Ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η επιβολή των μέτρων ήταν αναγκαία για την αναχαίτιση της πανδημίας, τη διαφύλαξη της υγείας όλων και τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.
Όπως είπε, τα μέτρα τέθηκαν εκτάκτως χθες βράδυ προς συζήτηση, στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως «η επαρχία μας ασφαλώς θα επηρεαστεί οικονομικά. Αναμένουμε μέτρα στήριξης εργαζομένων και τοπικών επιχειρήσεων ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα».
Σημείωσε πως ο δήμος θέτει σε επαναδραστηριοποίηση το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης για υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Να σημειωθεί πως από χθες το πρωί το Κέντρο Ελέγχου Μηνυμάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού έλαβε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που καλούσαν με σκοπό να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν με μετακινήσεις τους εντός και εκτός της επαρχίας.
Άδικα στοχοποιήθηκε η Λεμεσός
Aρκετοί πολίτες της Λεμεσού κάνουν λόγο για στοχοποίηση των δύο πόλεων ενώ εξέφρασαν την άποψη πως τα μέτρα θα έπρεπε να επιβληθούν σε παγκύπρια βάση και όχι μόνο σε Λεμεσό και Πάφο.
Τόσο νεαρά πρόσωπα αλλά και πιο μεγάλες ηλικίες αισθάνονται ότι τους στερείται η ελευθερία. Όπως είπαν, θα ήταν καλύτερα να ήταν σε ισχύ η απαγόρευση της μετακίνησης στις 23:00 πάρα στις 20:00 το βράδυ.
Ο κ. Κώστας Παστελής, εξέφρασε τη διαφωνία του για τα νέα αυστηρά μέτρα λέγοντας πως «μας έκλεισαν στα σπίτια, μας στερούν την ελευθερία για ακόμη μια φορά. Τουλάχιστον ας μας άφηναν μέχρι τις 23:00. Επειδή θέλουν να κλείσουν τους νεαρούς, φταίξαμε εμείς;», διερωτάται.
«Λογικό ότι στοχοποιήθηκε η Λεμεσός καθώς τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την πόλη», λέει ο Αντώνης Πίτσιλος. «Δεν ξέρω κατά πόσο τα μέτρα που λήφθηκαν την προηγούμενη βδομάδα αλλά και αυτά τώρα, θα αποδώσουν. Εγώ δεν το βλέπω. Θα έπρεπε να τα κλείσουν όλα από την αρχή. Είμαι 25 χρονών και αισθάνομαι 70», σημείωσε.
«Αναμένω πως θα το ξεπεράσουμε, ας κάνουμε υπομονή αυτές τις 20 ημέρες» ανέφερε ο νεαρός Γιάννης Τσάνου, σημειώνοντας πως είναι κρίμα που στοχοποιήθηκε η πόλη.
«Πιστεύω ότι θα έπρεπε να εστιάσουν αλλού, να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και όχι να κλείσουν τις επιχειρήσεις. Όλο αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους», είπε ο κ. Μάριος Μιχαήλ.
Άλλη μια αρνητική αντίδραση είναι αυτή του κ. Γιώργου Γεωργίου ο οποίος δήλωσε πως τα μέτρα που πάρθηκαν αναιρούν το ένα το άλλο. «Είναι ημίμετρα, τα βλέπουν σφαιρικά χωρίς να στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος. Έπρεπε να κλείσουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα οδοφράγματα και τα χρήματα που θα δώσουν σε επιδόματα, να τα δώσουν για να κάνει τεστ ο πληθυσμός και όσοι είναι θετικοί να μείνουν καραντίνα».
Μέτρα δικτατορίας χαρακτήρισε ο κ. Ανδρέας Αζάς τα όσα λήφθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο. «Διαφωνώ πλήρως, μας κατάντησαν να μην μπορούμε να ζήσουμε. Αυτά δεν είναι μέτρα, είναι δικτατορία χειρίστου είδους», είπε.
Ο κ. Μαρίνος Ευριπίδου δήλωσε πως μέχρι σήμερα τα μέτρα που λήφθηκαν στη Λεμεσό φάνηκε πως δεν βοήθησαν την κατάσταση. «Κάπου κάνουν λάθος. Εγώ είμαι της ιδέας να τα αφήσουν όλα ελεύθερα».
Μπορεί οι περισσότεροι πολίτες να αντιδρούν για το τοπικό lockdown, ωστόσο υπάρχουν και μερικοί που συμφωνούν με την πολιτική της Κυβέρνησης. Ένας από αυτούς, ο κ. Γιώργος, ο οποίος είπε πως «το lockdown που επιβλήθηκε σε Λεμεσό και Πάφο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα και με τα κρούσματα που καταγράφονται. Έπρεπε ωστόσο να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα παγκύπρια. Εμείς θα τα ακολουθήσουμε και από εκεί και πέρα ο Θεός να βάλει το χέρι του», σημείωσε.
Η κ. Μαρία, κάτοικος Πάφου, η οποία βρισκόταν χθες στη Λεμεσό για ιατρικούς λόγους, είπε πως «λάθος στοχοποιήθηκαν οι δύο πόλεις. Εγώ δεν πιστεύω πως η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Εργάζομαι σε εταιρεία με κόσμο, όταν τηρούνται τα μέτρα δεν κολλάς». Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην πόλη της Πάφου τη χαρακτήρισε λέγοντας ότι «έγινε Σπιναλόγκα».
Πηγή philenews.com/
