Οι Big 5 της Αμμοχώστου

Της Άντρης Λάμπρου

Πέντε επιτυχημένες επιχειρήσεις σε παγκύπριο επίπεδο και όχι μόνο, ανοίγουν τα χαρτιά τους κάνοντας μια αναδρομή από το παρελθόν στο σήμερα και μοιράζονται το μυστικό της επιτυχίας, καθώς και τους στόχους τους θέτοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά αποδεικνύοντας πως το πείσμα, το πάθος, η φιλοδοξία και η αγάπη για τη δουλειά, τους δικαίωσαν μέσα από σκληρή δουλειά και σεβασμό προς τον καταναλωτή.

Ζυμώνοντας την παράδοση

H Σάββας Χατζηγιώρκης & Υιοί Λτδ, είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους αλευρόμυλους στην Κύπρο, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη, την παραγωγή, τη συσκευασία, την πώληση και τη διανομή αλεύρων καθώς επίσης στην εισαγωγή, διανομή και πώληση πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και Ho.RE.Ca.

Η ιστορία της χρονολογείται από το 1945, όταν ο Σάββας Χατζηγιώρκης μαζί με την σύζυγο του Κατερίνα ξεκίνησαν την οικογενειακή τους επιχείρηση με μια μικρή μονάδα πετρόμυλων στη Σωτήρα Αμμοχώστου. Ο Σάββας Χατζηγιώρκης, ήταν ένας διορατικός άνθρωπος που οραματίστηκε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του και έθεσε ως στόχο να πετύχει την εξασφάλιση αδειοδότησης για ανέγερση σύγχρονου Αλευρομύλου στην περιοχή.

Έτσι κι έγινε λοιπόν! Το πέτυχε το 1979 και μαζί με τον μεγαλύτερο γιο του Κώστα ξεκίνησαν να υλοποιήσουν το όραμα του. Η εταιρεία συστάθηκε το 1980 με την επωνυμία Σάββας Χατζηγιώρκης & Υιοί Λτδ. Έκτοτε, τέσσερις σημαντικές αναβαθμίσεις και δυο εξαγορές μονάδων παραγωγής αλεύρου, έχουν καταφέρει να κατατάξουν την εταιρεία ως έναν από τους κύριους και ποιοτικά προσανατολισμένους αλευρόμυλους στην Κύπρο με το δικό της σύστημα διανομής σε εθνικό επίπεδο και την ικανότητα να εξάγει τα προϊόντα της στις ξένες αγορές.

Από τη σύστασή της, η εταιρεία διενεργούσε πωλήσεις σε παγκύπρια βάση. Αυτός ήταν κι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της, να φύγει, δηλαδή, από το στενό πλαίσιο της τοπικής παραγωγής που είχε με τους παραδοσιακούς πετρόμυλους. Σε μία μικρή και ανταγωνιστική αγορά, ειδικά μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η εταιρεία έθεσε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για αύξηση του μεριδίου της στην αγορά αλεύρων, ούτως ώστε όχι μόνο να ισχυροποιηθεί η εταιρεία, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξή της, με κύριο γνώμονα την ποιοτική και καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών της. Η εφαρμογή αυτού του πλάνου πάει αρκετά πίσω, με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας το 2012-2013 και τη παροντική επέκταση των δικών της σιλό αποθήκευσης σιτηρών να είναι δύο από τους κύριους σταθμούς ορόσημο για την βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας.

Η εταιρεία διαθέτει το δικό της δίκτυο διανομής σε παγκύπρια βάση, μέσω του οποίου διανέμει τα προϊόντα της σε συσκευασίες 25kg, 10kg, 5kg, 2kg και 1kg. Επιπρόσθετα, διατηρεί τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στην Πάφο. Τον Μάιο του 2019, η εταιρεία εξαγόρασε τις δραστηριότητες της εταιρείας Εμπόρων & Βιομηχάνων ΣΙΤΟΥ (ΕΕΒΣ), αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στην κυπριακή αγορά. Με αυτή την κίνηση, η Σάββας Χατζηγιώρκης έχει ενδυναμωθεί σημαντικά και μπορεί να στηρίξει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους πελάτες της.

Το μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας είναι αναμφίβολα το πάθος και η αγάπη ολόκληρου του οικοδομήματος της οικογένειας των Μύλων Χατζηγιώρκη για όσα η εταιρεία πρεσβεύει και υποστηρίζει. Επιπρόσθετα, η εταιρεία προσπαθεί να προσαρμόζεται στα καινούρια δεδομένα και να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό διαφάνηκε και στην παροντική κοινωνική και οικονομική κρίση που επήλθε με την έλευση του ιού Covid-19. Η εταιρεία, εκτός από τα προβλεπόμενα μέτρα των διαταγμάτων και των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο λειτουργίας με εφεδρεία του προσωπικού, για να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

Παρά το επιπρόσθετο κόστος, η εταιρεία προχώρησε σε αυτό το μέτρο, με γνώμονα, πρωτίστως, τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και με την ευκαιρία αυτή, η εταιρεία ευχαριστεί το προσωπικό της για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για την επίτευξη των νέων επιπρόσθετων προσαρμοστικών μέτρων. Οι νέες αυτές συνθήκες οδήγησαν την Σάββας Χατζηγιώρκης να σχεδιάσει και να εφαρμόσει νέες αειφόρες πρακτικές αλλά και να αναθεωρήσει επιστημονικά μοντέλα που εφάρμοζε για δεκαετίες. Με βάση όλα αυτά λοιπόν, αυτό που χρειάζεται μια επιχείρηση στις μέρες μας για να επιβιώσεις είναι να έχει όραμα, αξίες και κυρίως πάθος και αγάπη για αυτό ό,τι κάνει.

Σε ό,τι αφορά στην μεγαλύτερη ζήτηση σε προϊόντα που έχει η εταιρεία είναι σαφώς τα άλευρα, που είναι και η κύρια ενασχόληση της και, βέβαια, με τη σειρά τους όλα τα άλλα προϊόντα που εμπορεύεται η εταιρεία. Το θέμα ανταγωνισμός, για τους Μύλους Χατζηγιώρκη είναι μια μόνιμη πρόκληση για να γίνεται η εταιρεία ακόμα καλύτερη ενώ σημειώνεται πως ο ανταγωνισμός της βρίσκεται εντός και εκτός των κυπριακών συνόρων και η συνταγή επιβίωσης από αυτόν βρίσκεται στην προσφορά ποιοτικών προϊόντων στους συνεργάτες της εταιρείας.

Ως μεγαλύτερο επίτευγμα των Μύλων Χατζηγιώρκη, θεωρείται το Ανθρώπινο Δυναμικό. Η εταιρεία είναι άριστα στελεχωμένη με προσοντούχους συνεργάτες, μερικοί εκ των οποίων έχουν πολύχρονη υπηρεσία στην εταιρεία και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό με συχνά επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία στοχεύουν στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της σύγχρονης αγοράς. Τέλος, από γενέσεως της εταιρείας, έχουν μπει ισχυρά θεμέλια άριστης επικοινωνίας με τους πελάτες και τους συνεργάτες της και μια από τις υψηλές προτεραιότητές της εταιρείας είναι να αφουγκράζεται καθημερινά τις ανάγκες τους για να μπορέσει, επιτυχώς, να ανταποκρίνεται σε αυτές. Στους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας συγκαταλέγεται η διασπορά του εύρους του πελατολογίου και των προσφερόμενων προϊόντων της εταιρείας καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών. Έχοντας αφουγκραστεί τα διδάγματα της σημερινής κρίσης, οι καινοτομίες μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και από εδώ και μπρος θα είναι μέρος των στρατηγικών στόχων της Σάββας Χατζηγιώρκης & Υιοί ΛΤΔ.

Ο ορισμός της γεύσης και ποιότητας

H εταιρεία Delicacy Foods (DF) ιδρύθηκε το 1984 στο Παραλίμνι, σε ένα μικρό τότε υποστατικό στο κέντρο του χωριού από 3 ενθουσιώδεις και γεμάτους μεράκι νεαρούς επιχειρηματίες και ιδρυτικά μέλη του οργανισμού, οι 3 τότε φίλοι Σπύρος Χριστοδούλου, Γεώργιος Κουτσόλουκας και Ιωάννης Τσαγγάρης, οι οποίοι αν και προερχόμενοι από ανόμοιους τομείς ενασχόλησης ένωσαν το κοινό του πάθος για το επιχειρείν.

Αφότου επέστρεψαν από την Ελλάδα από όπου και βρίσκονταν για να ασχοληθούν με τον τομέα της παραγωγής τροφίμων, ίδρυσαν την Delicacy Foods Ltd. Σε ένα αβέβαιο τότε οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, λίγα μόνο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η περιπέτεια για τους 3 νέους έμελλε να μετεξελιχθεί σε σταθμό ζωής. Το όνομα της εταιρείας, εμπνευσμένο από αυτό που η εταιρεία έχει ως πρώτιστο στόχο από την μέρα ίδρυσης της, την δημιουργία Γευστικών (Delicacy) Εδεσμάτων (Foods), το οποίο προέβλεπε να γίνει σήμερα συνώνυμο ενός οργανισμού που είναι αφιερωμένος στην δημιουργία γαστρονομικών απολαύσεων για τον τελικό καταναλωτή και τον σεφ κάθε κουζίνας εκεί έξω.

Ο οργανισμός στα πρώτα του βήματα παρήγαγε με την επωνυμία DF (Delicacy Foods) έτοιμες παραδοσιακές σαλάτες/ ορεκτικά όπως τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, ταχινοσαλάτα, κ.α, σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες καθώς και έτοιμα σώς και σάλτσες όπως κέτσαπ ντομάτας και μαγιονέζα για σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης. Διαβλέποντας το κενό που υπήρχε τότε στην αγορά, οι 3 φιλόδοξοι νεαροί αποφασίζουν να στήσουν ιδιόκτητο δίκτυο διανομής για τα προϊόντα τους φτάνοντας το 1989 να τροφοδοτούν με DF προϊόντα ολόκληρη την επικράτεια του νησιού μας.

Η αναγνώριση από τον Κύπριο καταναλωτή δεν άργησε να έρθει, αφού η εταιρεία έχοντας πάντα ως γνώμονα την άριστη ποιότητα των προϊόντων της και την άρτια οργάνωση του στόλου διανομής της, εδραιώνεται ως μια από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες του επισιτιστικού τομέα. Το 1991 λόγω του αυξημένου όγκου παραγωγής, η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεταστεγαστική επένδυση, κτίζοντας το νέο της εργοστάσιο στην Βιομηχανική Ζώνη Δερύνειας όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Αφουγκραζόμενη πάντα τις ανάγκες του καταναλωτή, προζώρησε στη δημιουργία νέων συνταγών και γεύσεων, έτσι το 1994 φιλοξενεί περισσότερα από 150 διαφορετικά προϊόντα στην γκάμα της. Πιο συγκεκριμένα το την ίδια χρονιά, λανσάρει στην κυπριακή αγορά πρώτη απ’ όλους αυτό που στις μέρες μας έχει γίνει το πλέον διαδεδομένο δοχείο για σώς και ντρέσινγκ, το εικονικό “squeeze” κωνικού σχήματος DF μπουκάλι.

Η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ντομάτας, ωθούν την εταιρεία δυο χρόνια αργότερα να εγκαταστήσει μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας κέτσαπ ντομάτας για την παραγωγή ντοματοπολτού. Το 1999 εκπονείται το πλάνο δεκαετής ανάπτυξης το οποίο συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων την αποπεράτωση σσωτερικού Χημείου Τροφίμων άρτια εξοπλισμένο και στελεχωμένο, τη δημιουργία νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας σησαμιού – μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο – για την παραγωγή ταχίνης, την διαδικασία υγειονομικής διαπίστευσης από Διεθνής Οργανισμούς σε θέματα χρηστής διαχείρισης και υγιεινής παραγωγής όπως HACCP, ISO2200, Yum International, την δημιουργία νέας πτέρυγας φορτοεκφόρτωσης του στόλου διανομής και την ανάπτυξη νέου τμήματος εισαγωγών προϊόντων.

Το 2019 η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής ωθεί την εταιρεία σε μια εκ νέου εκπόνηση πλάνου Στρατηγικής Ανάπτυξης και Αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στη Βιομηχανική Ζώνη Δερύνειας όπου συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες διπλασιάζουν την παραγωγική της δυνατότητα, δημιουργία πρότυπου εργαστηρίου Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης και νέων αποθηκευτικών χώρων 3000τμ.

Η εταιρεία σήμερα αριθμεί περισσότερα από 750 προϊόντα στην γκάμα της, κάποια από τα οποία παράγει και άλλα τα οποία εμπορεύεται από εγνωσμένης αξίας και αναγνωσιμότητας μάρκες του εξωτερικού ενώ διατηρεί σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου αποθήκες διανομής για άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της.

Τα προϊόντα με την ομώνυμη επωνυμία «DF» όπως κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα και άλλα σως καθώς και και οι παραδοσιακές σαλάτες/ορεκτικά που παράγει η εταιρεία και τα οποία είναι νούμερο 1 σε μερίδιο αγοράς στην κατηγορία τους στο λιανικό εμπόριο. Περίοπτη θέση κατέχει και η ακατέργαστη ταχίνη «DF» στα ράφια των υπεραγορών η οποία παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο καβουρδίσματος του σησαμιού για να φτάσει ανόθευτη στον καταναλωτή.

Στην χονδρική αγορά, δηλαδή σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, τα προϊόντα πάλι με την επωνυμία «DF» σε επαγγελματικές συσκευασίες έχουν εξέχουσα θέση και προτιμώνται χρόνια τώρα για την εξαίρετη σχέση τιμής και ποιότητας που έχουν. Επίσης προϊόντα με την επωνυμία Oilio, Cremio, Όλυμπος, De Nigris, Promolac και Mission χαίρουν εκτίμησης από τους επαγγελματίες του είδους για την ποιότητα τους και προτιμώνται κατά κόρον.

«Η ποιότητα για πολλούς είναι υποκειμενικός όρος αλλά για εμάς στην Delicacy Foods είναι τρόπος ζωής και κανόνας απαράβατος αφού σε όλα μας τα προϊόντα προσπαθούμε να προσφέρουμε ποιοτικές λύσεις στον καταναλωτή αφουγκραζόμενοι πάντοτε τις τάσεις τις αγοράς.» Η δυνατότητα επίσης ενός οργανισμού να εντοπίζει κενά στην αγορά και να προσφέρει καινοτόμες λύσεις προϊόντων είτε αυτό σημαίνει μια νέα συνταγή/ γεύση, ένα διαφορετικό είδος συσκευασίας που προσφέρει το κάτι παραπάνω στον καταναλωτή, είναι συστατικό επίσης απαραίτητο για να μπορεί ο καταναλωτής να εκτιμά μία μάρκα ή ένα οργανισμό.

Όσον αφορά στη ανταπόδοση είναι σημείο που τα τελευταία χρόνια αποκτά περισσότερη αξία και θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη to-do list των μαρκετίστων της κάθε εταιρείας που σέβεται το αγοραστικό της κοινό. Το να μπορείς να επιστρέφεις κάτι πίσω στην κοινωνία από την αγάπη που ο καταναλωτής δείχνει στο προϊόν προσφέροντας είτε μέσω κοινωνικού κοινωφελές έργου, είτε μέσω ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ή και ακόμη υιοθετώντας μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά, συμβάλλει, σύμφωνα με την Delicacy Foods.

Για την Delicacy Foods η έννοια του ανταγωνισμού είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη, ενώ ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής της είναι η καλύτερη εικόνα του δικού της οργανισμού που ακόμη δεν έχει δημιουργήσει. Αυτό θα πρέπει να έχει υπόψιν όποιος δοκιμάζει να διαπρέψει στον τομέα αυτό.

Μεγαλύτερη επιτυχία και ειδοποιός διαφορά για την Delicacy Foods είναι η ανεκτίμητης αξίας «σχέση εμπιστοσύνης» που έχει οικοδομήσει με το αγοραστικό κοινό των προϊόντων της αλλά και των ανθρώπων που απαρτίζουν το ενεργό εργατικό δυναμικό της. Οι άνθρωποι της, είναι η «οικογένεια της Delicacy Foods». Ως οργανισμός, επιχειρεί στο μέτρο του δυνατού με τρόπο ηθικό και ανθρωποκεντρικό, πράγμα που αντανακλάται και στις σχέσεις που έχει με τους πελάτες της τους οποίου συχνά θέλει να βλέπει και ως συνεργάτες στους οποίους προσφέρει υπηρεσίες και «λύσεις» και όχι προϊόντα.

Είναι κάποιες αξίες σαν και αυτή που δεν μπορεί εύκολα ένας νεοφυής οργανισμός να αποκτήσει αφού χρειάζεται χρόνο, ενέργεια και αφοσίωση για να εδραιωθεί ένας οργανισμός ως συνεργάτης και όχι ως ένα άλλος τροφοδότης. Το μυστικό της αμφίδρομης αυτής σχέσης στην Delicacy Foods είναι η ειλικρίνεια. Οι στόχοι της Delicacy Foods στην μετά-Covid εποχή, έχουν αναθεωρηθεί και τα πάντα πλέον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ρευστά.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν αναλλοίωτοι για την εταιρεία, όπως η ολοκλήρωση της Στρατηγική Αναβάθμισης των κτιριακών της εγκαταστάσεων και το λανσάρισμα κάποιων ολοκαίνουργιων συνταγών με το επικείμενο λανσάρισμα τους στην λιανική αγορά.

Μακροπρόθεσμα ο Οργανισμός παραμένει προσηλωμένος στην ανάπτυξη των εξαγωγικών του δραστηριοτήτων ειδικά με προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας σε χώρες κυρίως της Ε.Ε, στην οποία εξάγει ήδη σε 8 χώρες καθώς και στις Η.Π.Α και στοχεύει σύντομα να μπορεί να διευρύνει το πελατολόγιό της και σε άλλες χώρες και ηπείρους.

Η μεγάλη πορεία προς την επιτυχία

Η ιστορία της Αβραάμ Πιττάκης & Υιοί, θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο για ταινία, μιας και οι συνθήκες τα έφεραν έτσι που να γίνουν όλα όπως πρέπει την κατάλληλη ώρα, παρά της ατυχίες και τις δυσκολίες που προέκυψαν, ώστε να αποτελεί σήμερα μια βιώσιμη και επιτυχημένη εταιρεία παγκύπρια.

H εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες της από τον ιδρυτή της Αβραάμ Πιττάκη τον Αύγουστο του 1974, ο οποίος ένα χρόνο πριν πούλησε όλα τα χωράφια και την περιουσία του, κρατώντας μονάχα το σπίτι του στο Παραλίμνι και μετακομίζει στην Αμμόχωστο η οποία αποτελούσε τότε ορόσημο για την τουριστική ανάπτυξη. Με βάση τα δεδομένα του 1973 λοιπόν, ο Αβραάμ Πιττάκης ανοίγει τη δική του μπυραρία-εστιατόριο, γεμάτος αισιοδοξία και έτοιμος για δουλειά. Η τουρκική εισβολή όμως του 1974, φέρνει την πλήρη καταστροφή ανακόπτοντας και τα σχέδιά του σκορπώντας τον πανικό τόσο στον ίδιο όσο και σε όλες της οικογένειες της Κύπρου.

Τότε λοιπόν, μετακομίζει πίσω στο Παραλίμνι, στο σπίτι που άφησε λίγο πριν φύγει. Φορτωμένος με την πίκρα της προσφυγιάς και 70 χιλιάδες λίρες χρέος, προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο επιβίωσης για τον ίδιο και την πολυμελή οικογένειά του. Καθούμενος στη βεράντα του σπιτιού του και σκεπτόμενος πως θα θρέψει τόσα στόματα, ένας χωριανός τον είδε συλλογισμένο και τον ρώτησε: «Τι σκέφτεσαι; Εσύ που κι από την πέτρα βγάζεις ζουμί;» Τότε, χωρίς δεύτερη σκέψη συνειδητοποίησε ότι η πέτρα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα χωρίς έξοδα μάλιστα! Από την επόμενη κιόλας μέρα βγήκε προς αναζήτηση πετρωμάτων, κατάλληλων για δρόμους και θεμέλια σπιτιών, όμως δυστυχώς οι πρώτες προσπάθειες να διαθέσει το πέτρωμα απέτυχαν.

Η τυχαία συνάντηση με ένα φίλο τον οδηγεί στην Λάρνακα, έχοντας πέντε κιλά σε πετρώματα στην τσάντα όπου εκεί κάνει τη συμφωνία του και επιστρέφει την επόμενη με ένα φορτηγό γεμάτο πετρώματα που φόρτωσε ο ίδιος με τη βοήθεια φτυαριού. Έτσι με τη βοήθεια των παιδιών του αλλά και λόγω χαμηλών ημερομισθίων και μεταφορικών, στήνει σιγά-σιγά το δικό του εργοστάσιο ανόρυξης πέτρας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή διαφόρων οικοδομικών υλικών.

Τα τολμηρά σχέδια του Αβραάμ Πιττάκη δε σταμάτησαν εκεί. Το μυαλό του εμπνέεται συνέχεια και σχεδιάζει ενώ με τα δικά του χέρια κατασκευάζει το 99% των μηχανημάτων του εργοστασίου.

Μάλιστα, αξέχαστο θα μείνει το περιστατικό με Γάλλο ειδικό που επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να του πωλήσει μηχανήματα και έφυγε όχι μόνο άπραγος αλλά και καταγοητευμένος, κρίνοντας τα μηχανήματα του Αβραάμ Πιττάκη καταλληλότερα από τα δικά του!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια του στάθηκε δίπλα του συμπαραστάτης στον τιτάνιο αυτό αγώνα. Η γυναίκα του Ζαπεττού ακούραστη τον βοηθούσε σε όλον αυτόν τον αγώνα προς την επιτυχία, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και φρόντιζε και τα παιδιά τους, τα οποία δούλευαν για να μπορέσει να επιβιώσει η οικογένεια. Αισίως, το 1980 ιδρύθηκε η Αβραάμ Πιττάκης & Υιοί Λτδ με την εμπορική επωνυμία Paralimnitiko.

Από την αρχή, η εταιρεία εστιάσε σε πωλήσεις πέτρας, σκόνης από ασβεστόλιθο, σπρίτς και ζωοτροφών. Αργότερα, αναπτύχθηκε με την κατασκευή οδικών έργων ενώ με το πέρασμα του χρόνου, η εταιρεία επικεντρώθηκε στην κατασκευή και προώθηση οικοδομικών υλικών όπως μια μεγάλη ποικιλία κολλών (κατάλληλες για συγκόλληση πλακιδίων, γρανιτών, πετρών, πολυστερινών EPS & XPS, γυψοσανίδων, ενδοδαπέδιων θερμάνσεων, ψηφίδων, και υαλότουβλων), αρμόστοκους, σπατουλοσοβάδες, σοβάδες, κονιάματα, ανάγλυφα επιχρίσματα, υγρομονωτικά, θερμομονωτικά & ηχομονωτικά προϊόντα.

Το λογότυπο της εταιρείας «Paralimnitiko», εισήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1986 και η ιδέα προήλθε από ένα προϊόν της εταιρείας, ονομαζόμενο «Παραλιμνίτικο Έτοιμο Σπρίτς», το οποίο είχε γίνει προτιμητέο από τους περισσότερους καταναλωτές της κυπριακής αγοράς. Αυτό, θεωρήθηκε και η πρώτη σημαντική επιτυχία της εταιρείας, εφόσον αρχικά στην αγορά αναγνωρίστηκε με αυτό το συγκεκριμένο προϊόν, και ως αποτέλεσμα σχεδόν όλοι στην αγορά αποκαλούσαν την εταιρεία «Παραλιμνίτικο». Έτσι, ήρθε η απόφαση να εισαχθεί επίσημα το «Paralimnitiko» ως το λογότυπο της εταιρείας, αλλά παράλληλα να κρατήσει το αρχικό της όνομα «Αβραάμ Πιττάκης & Υιοι Λτδ» ως σεβασμός προς τον ιδρυτή της.

Έχοντας διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στον κλάδο της Οικοδομικής Βιομηχανίας από το 1997 μέχρι και σήμερα, η Αβραάμ Πιττάκης & Υιοί κατάφερε να γίνει μια δυναμική εταιρεία στον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου. Αυτό κυρίως έχει επιτευχθεί, λόγω του ότι ακολούθησε με συνέπεια ένα μέσομακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχηματισμό, στο πλαίσιο του οποίου εντάχθηκαν τολμηρές για την εποχή τους επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως η αγορά μεγάλης έκτασης γης και η δημιουργία ιδιόκτητου εργοστασίου το 1981 στο Παραλίμνι.

Το 2006, το Paralimnitiko σηματοδοτεί μια καινούρια σελίδα στην ιστορία του: την αγορά και εγκατάσταση καινούριων, υπερσύγχρονων μηχανημάτων που τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υγείας και περιβάλλοντος, δημιουργώντας έτσι μια τεχνολογική επανάσταση για τα Κυπριακά δεδομένα με τη μονάδα αυτή να είναι μια από τις πιο υπερσύγχρονες της Μεσογείου.

Μία από τις ιδιατερότητς της εταιρείας Αβραάμ Πιττάκης & Υιοι είναι ότι ως βιομηχανία είναι η μοναδική στο Παραλίμνι όπου τα προϊοντα της προωθούνται σε παγκύπρια βάση.

Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν την μέχρι τώρα πολύ επιτυχημένη πορεία του Paralimnitiko, τη λήψη ορθών επενδυτικών αποφάσεων, αλλά και την δυνατότητα υπέρβασης των στόχων πωλήσεων και οικονομικών προβλέψεων της εταιρείας. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η νέα επένδυση έχει προσφέρει μια νέα δυναμική για εξαγωγές προϊόντων.

Σεβασμός στη γεύση της παράδοσης

Η Somis Dairy αποτελεί μια από τις παλαιότερες βιομηχανίες γάλακτος στην Κύπρο και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να κατατάσσεται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών, διασφαλίζοντας πάντοτε να μας προσφέρει το καλύτερο προϊόν.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1941 στον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου από τον προ-παππού και τον παππού του σημερινού Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης κύριου Χρυσόστομου Ηλία, αρχίζοντας την παραγωγή χαλλουμιού.

Το χαλλούμι βέβαια, αποτελεί το κύριο προϊόν παραγωγής στην Somis Dairy μιας και είναι φυσικά και το πρώτο προϊόν που αγαπήθηκε από τους καταναλωτές ενώ δεν μπορεί να λείπει από την γαλακτοβιομηχανία και η παραγωγή τυριού, αναρής και γιαουρτιού. Η ομάδα της Somis Dairy εργάζεται με σεβασμό και υπευθυνότητα για τον καταναλωτή έχοντας πάντα ως πρωταρχικό μέλημα την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με την ίδια κυπριακή και αυθεντική γεύση, όπως μας έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια και για σχεδόν 8 ολόκληρες δεκαετίες.

Οι δραστηριότητες της Somis Dairy δεν αφορούν την εγχώρια αγορά, αλλά όπως μας ενημερώνει ο κ. Ηλία, η εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της επαρχίας Αμμοχώστου καθώς πέραν του 95% των προϊόντων της διοχετεύεται στο εξωτερικό. Πρόκειται λοιπόν, για μια επιχείρηση που δεν έχει δραστηριοποιηθεί μόνο σε τοπικό και παγκύπριο επίπεδο, αλλά προμηθεύει τα προϊόντα της και εκτός κυπριακών συνόρων.

Η επιτυχία βέβαια, δεν έρχεται από μόνη της μιας και έχει να κάνει με όλη την προσπάθεια που καταβάλλεται από ολόκληρη την ομάδα της Somis Dairy μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ηλία αναφέρει πως: «Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι ο σεβασμός στην παράδοση όσον αφορά την παρασκευή ενός καθαρά κυπριακού τυριού, δηλαδή το χαλλούμι, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Σκοπός μας είναι να παραδώσουμε στον αγοραστή ένα εύγευστο και ασφαλές για κατανάλωση προϊόν».

Η Somis Dairy ξεκίνησε και συνεχίζει να προχωρά με μικρά και σταθερά βήματα. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες βιομηχανίες γάλακτος στην Κύπρο. Όπως τονίζει ο Γενικός Διευθυντής, για να μπορεί μια εταιρεία σήμερα να εξελίσσεται και να παραμένει βιώσιμη, δεν πρέπει να θυσιάζει τίποτα στον βωμό του τζίρου και φυσικά να κάνει πάντοτε προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις γύρω από το επενδυτικό κομμάτι της δουλειάς.

Αναφορικά με το κομμάτι του ανταγωνισμού, η Somis Dairy αναγνωρίζει πως ο υγιής ανταγωνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι στον τομέα της δουλειάς και μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει μέσα από αυτό. «Από τη στιγμή που επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το κομμάτι των εξαγωγών και αφού η ζήτηση του χαλλουμιού είναι τεράστια, θεωρούμε πως υπάρχουν προοπτικές και δουλειά για όλες τις βιομηχανίες του κλάδου μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, μεγαλύτερο επίτευγμα της εταιρείας του είναι όλα όσα έχει κάνει πατέρας του για να μπορεί σήμερα η Somis Dairy να φτάσει στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται: «Μεγαλύτερο επίτευγμα δεν θεωρώ κάτι που έχουμε κάνει εγώ και τα αδέρφια μου. Επίτευγμα είναι όλα όσα έχει καταφέρει ο πατέρας μας τον οποίο και χάσαμε πρόσφατα και οφείλουμε να του απονείμουμε τα εύσημα και να εκφράσουμε δημόσια την ευγνωμοσύνη μας για τα όσα μας έχει προσφέρει τόσο σε προσωπικό/ οικογενειακό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά τη θεμελίωση και τη γιγάντωση της εταιρείας μας.»

Στόχος της γαλακτοβιομηχανίας Somis Dairy, είναι να συνεχιστεί η οικογενειακή παράδοση στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και να φροντίσει να κρατήσει το όνομα «Σομής» ζωντανό, ώστε να παραμείνει στο προσκήνιο και να είναι συνώνυμο της γεύσης και ποιότητας των προϊόντων της.

43 χρόνια ιστορίας Άχναγαλ

Η ιστορία και η πορεία της, την κατατάσσει σήμερα ανάμεσα στους 5 μεγαλύτερους παραγωγούς και πωλητές γαλακτοκομικών προϊόντων και δεν είναι άλλη από την Γαλακτοβιομηχανία Αχναγάλ, η οποία εδώ και πολλά χρόνια μας προσφέρει γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα με αυθεντική παραδοσιακή γεύση.

Η ιστορία λοιπόν της Γαλακτοβιομηχανίας Αχναγάλ άρχισε το 1977, από τον ιδρυτή της Λευτέρη Ελευθερίου. Ο ίδιος, μετά την αποφοίτησή του από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, επέστρεψε στην Κύπρο για να ξεκινήσει τη δική του οικογενειακή επιχείρηση αρχίζοντας την παραγωγή παραδοσιακού χαλουμιού με γάλα από πρόβατα και κατσίκες που ανήκαν στην οικογένεια Ελευθερίου.

Η επιτυχία και η απήχηση αυτής της άλλοτε μικρής επιχείρησης, δεν άργησε να έρθει αφού λίγο καιρό μετά, το 1980 ο όγκος παραγωγής όλο και μεγάλωνε, έτσι προέκυψε η ανάγκη για μετακινηση του εργοστασίου σε μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής και ταυτόχρονα, η αγάπη του κόσμου για τα προϊόντα αυτά μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο.

Ο καταναλωτής σήμερα, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπεύθυνους της εταιρείας, είναι πιο απαιτητικός από ποτέ και θέλει να γνωρίζει που παράγεται το προϊόν και με ποιο τρόπο.

Σε αυτό το δεδομένο λοιπόν φαίνεται να βασίζεται και το μυστικό της επιτυχίας της Γαλακτοβιομηχανίας Αχναγάλ: «Το γεγονός ότι είμαστε μία καθαρά οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, μας κάνει να προσφέρουμε πάντα προϊόντα υψηλής ποιότητας από παραδοσιακές συνταγές, φτιαγμένα από 100% κυπριακό γάλα με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να φτάνουν στον καταναλωτή αγνά, ποιοτικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς».

Αυτή είναι η τακτική η οποία ανεβάζει την εταιρεία ψηλά στην προτίμηση του κόσμου. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ο καταναλωτής έχει την ανάγκη να γνωρίζει τον παραγωγό και τις πρακτικές του, ενώ παρατηρείται απομάκρυνση από προϊόντα απρόσωπων πολυεθνικών εταιρειών και μεγάλων οργανισμών. Η ιστορία, η αυθεντικότητα, αλλά και τα υψηλά πρότυπα που ακολουθούν στην Γαλακτοβιομηχανία Αχναγάλ για την παραγωγή των προϊόντων, συμβάλλουν στην επέκταση και εξέλιξη της επιχείρησης. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως τα προϊόντα εξάγονται σε περισσότερες από 15 χώρες διεθνώς.

Περισσότερη ζήτηση από τους καταναλωτές, έχουν βέβαια τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει η εταιρεία, όπως είναι το χαλούμι και το φρέσκο γάλα ημέρας, τα οποία αποτελούν και τα πιο περιζήτητα προϊόντα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Σήμερα, η Γαλακτοβιομηχανία Αχναγάλ, βρίσκεται ανάμεσα στους 5 μεγαλύτερους παραγωγούς και πωλητές γαλακτοκομικών προϊόντων, με το ποσοστό της τάξης του 70% να προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση στην λιανική και χονδρική αγορά αλλά και κέντρα κοινωνικής εστίασης (HORECA) και το υπόλοιπο 30% για τις εξαγωγές. Ο στόλος διανομής της εταιρείας, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους του νησιού καλύπτοντας όλη την ελεύθερη Κύπρο. Αυτό λοιπόν, είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμά της αφού τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους ενώ η επιτυχία της, δεν ορίζεται από κανέναν άλλο παρά μόνο τον καταναλωτή, ο οποίος έχει φυσικά και τον πρώτο λόγο.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια, η εταιρεία, έχει ως στόχο να προσθέσει στον κατάλογό της νέα προϊόντα, τα οποία θα απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες, σε άτομα δηλαδή που ζητούν κάτι το διαφορετικό, ή και που ανήκουν σε διάφορα ηλικιακά γκρουπ. Διαχρονικός στόχος είναι η συνεχής αύξηση της παρουσία της εταιρείας τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στου εξωτερικού.