Οι 10 πιο εμβληματικές φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940

Μια δεκαετία που ορίζεται από τον πόλεμο και το ανυπέρβλητο θάρρος και την απώλεια – μια ματιά στις δέκα πιο εμβληματικές φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940!

1. Ο Χίτλερ στο Παρίσι

Λήφθηκε στο αποκορύφωμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αφού ο Αδόλφος Χίτλερ είχε πάρει το Παρίσι, αυτή η εικόνα απεικονίζει τον Χίτλερ να παρακολουθεί την κατάκτησή του με τους διάφορους στρατηγούς του και έγινε μια από τις πιο εικονικές φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

2. Ο τελευταίος Εβραίος της Vinnitsa, 1941

Αυτή η σοκαριστική φωτογραφία του θανάτου του τελευταίου Εβραίου στη Vinnitsa της Ουκρανίας, βρέθηκε στο άλμπουμ ενός στρατιώτη του Einsatzgruppen. Το όνομα της εικόνας προέρχεται από την ετικέτα στο πίσω μέρος της φωτογραφίας και συνοψίζει τι συνέβη στη Vinnitsa: σκοτώθηκαν και οι 28.000 Εβραίοι που ζούσαν εκεί.

3. Εξέγερση στο Γκέτο της Βαρσοβίας, 1943

Αυτή η φωτογραφία από το μακρινό 1943, αυτή είναι μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς απεικονίζει τον τρόμο που σκόρπιζαν οι Ναζί. Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει την καταστροφή του γκέτο της Βαρσοβίας, που ήταν το αναγκαστικό σπίτι χιλιάδων Πολωνών-Εβραίων πολιτών.

Το πιο οδυνηρό μέρος της εικόνας είναι το φοβισμένο μικρό αγόρι στο προσκήνιο με τα χέρια του ψηλά καθώς απομακρύνεται βίαια από την κρυψώνα του.

4. Παραλία Omaha, 1944

Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε από τον Robert Capa, και απεικονίζει το αιματηρό μέτωπο του Παγκόσμιου Πολέμου στην παραλία Omaha. Η τρομακτική, θολή εικόνα εικάζεται πως προέκυψε μετά από ένα λάθος ενός βοηθού του φωτογράφου κατά την εμφάνιση της, αλλά αυτή η θολούρα είναι που απεικόνιση με ακρίβεια το χάος του πολέμου.

5. Το φιλί, 1945

Αυτή η εμβληματική φωτογραφία απεικονίζει την ευχαρίστηση και την ανακούφιση που εκφράστηκε σε όλη την Αμερική, όταν κηρύχθηκε ανακωχή στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, οι δύο στην εικόνα δεν ήταν εραστές. ο στρατιώτης φιλούσε τυχαία γυναίκες στην Times Square – αυτή η τυχερή νοσοκόμα ήταν μόνο μία από αυτές.

6. Η ανύψωση της Σοβιετικής σημαίας, 1945

Στην φωτογραφία αυτή φαίνονται τα σοβιετικά στρατεύματα να σηκώνουν τη σημαία τους πάνω στο γερμανικό κτήριο Reichstag, αυτή η ιστορική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Yevgeny Khaldei κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου στις 2 Μαΐου 1945.

Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες φωτογραφίες του πολέμου, η φωτογραφία ήταν τόσο δημοφιλής επειδή ο σφετερισμός του ιστορικά σημαντικού κτηρίου συμβόλιζε την πτώση του εχθρού των Σοβιετικών. Η κατάργηση έγινε μετά από μια μακρά και αιματηρή μάχη μέσα στα τείχη των κτιρίων.

7. Η ανόρθωση της σημαίας στο Iwo Jima, 1945

Μια φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο Pulitzer, αυτή η εικόνα από τον Joe Rosenthal δείχνει στους Αμερικανούς Ναυτικούς να υψώνουν πατριωτικά τη σημαία στην κορυφή του όρους Suribachi κατά τη διάρκεια της Μάχης του Iwo Jima στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι μισοί από τους άνδρες που απεικονίζονται στην εικόνα πέθαναν στη μάχη.

8. Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα, 1945

Αυτή η σοκαριστική φωτογραφία απεικονίζει την έκρηξη ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Ήταν η δεύτερη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ και το σύννεφο μανιταριών στη φωτογραφία δίνει το εύρος της καταστροφής: 150.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

9. Η πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, 1946

Οι φωτογραφίες του πρώτου υπολογιστή στον κόσμο, έκαναν την εμφάνιση τους το Φεβρουάριο του 1946 όταν η συσκευή περιλάμβανε 18.000 σωλήνες κενού, πολλά καλώδια και 170.000 βατ ισχύος και γέμισαν ένα δωμάτιο 1.500 τετραγωνικών ποδιών.

10. Dalí Atomicus, 1948

Αυτή η σουρεαλιστική εικόνα τραβήχτηκε από τον Philippe Halsman ως φόρο τιμής τόσο στη νέα ατομική εποχή όσο και στο υπερρεαλιστικό αριστούργημα του Σαλβαδόρ Ντάλι “Leda Atomica”.

Η παράξενη φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός ανθρώπων που πηδούν και ρίχνουν νερό και γάτες. Η φωτογράφηση διήρκεσε έξι ώρες, έγιναν 28 άλματα και διάφοροι βοηθοί έριχναν αλλεπάλληλα πράγματα στον αέρα.

Πηγή endiaferontaarthra.com/