Οι Θαλάσσιοι λαγοί είναι ίσως τα πιο παράξενα ζώα στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Οι λαγοί της θάλασσας είναι ένα από τα πιο περίεργα πλάσματα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μοιάζουν με ένα μεγάλο κομμάτι σφουγγαριού.Στην πραγματικότητα κινούνται αργά πάνω από το κοράλλι, τρεφόμενοι με κόκκινα φύκια.Είναι ένα είδος γιγάντιου γυμνοσάλιαγκα, που κινείται σαν τους γυμνοσάλιαγκες που βλέπουμε στην ξηρά. Είναι χρωματισμένα με τρόπο που τους κάνει να μοιάζουν με το κοράλλι και το φαγητό στο οποίο βόσκουν. 

Όταν τα δούμε προσεκτικά, μπορεί να δει κανείς να επεκτείνουν το σώμα τους για να κινούνται και τα κεφάλια τους κινούνται αργά εμπρός-πίσω πάνω από τα φύκια.Η σίτιση με κόκκινα φύκια παρέχει μια άλλη μορφή άμυνας από τους αρπακτικούς οργανισμούς.

Ο λαγός της θάλασσας μπορεί να απελευθερώσει κόκκινη βαφή στο νερό και επίσης ένα δεύτερο είδος βαφής που είναι γαλακτώδες λευκό. Οι δύο βαφές εκκρίνονται από διαφορετικούς αδένες.Οι ακανθωτοί αστακοί, ένα από τα λίγα ζώα που μπορούν να φάνε έναν λαγό στη θάλασσα, αποθαρρύνονται από το μελάνι, επειδή περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες που αποτρέπουν τους θηρευτές από τη σίτιση. Το μελάνι λειτουργεί επίσης ως οθόνη καπνού και τα καθιστά προσωρινά δύσκολα ορατά.Αυτά τα ζώα μπορούν να φθάσουν σε βάρος 15 κιλών. Ακόμα και μικρότεροι λαγοί απελευθερώνουν έως και 500 εκατομμύρια αυγά κατά την αναπαραγωγή.Έχοντας τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα, βρέθηκαν σε αλυσίδες ζευγαρώματος έως και 20 ζώων.Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι θαλάσσιοι λαγοί ζουν μόνο ένα χρόνο, αν και μερικοί θα ζουν περισσότερο σε ψυχρότερα κλίματα.

Οι θαλάσσιοι λαγοί μελετώνται εκτενώς σε εργαστηριακά περιβάλλοντα επειδή τα απλά νευρικά τους συστήματα είναι ιδανικά για να μάθουν για νευρολογικές αποκρίσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Πηγή e-daily.gr/