Οι γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο- το BBC δημοσίευσε τη λίστα του για τις 100 γυναίκες του 2022

Ακτιβίστριες, αθλήτριες, πολιτικοί, γιατροί, επιστήμονες, καλλιτέχνες- γυναίκες που αλλάζουν κυριολεκτικά τον κόσμο με το θάρρος, την καρδιά και το μυαλό τους.

Φέτος είναι η 10η χρονιά που το BBC τιμά τις γυναίκες που αλλάζουν με το έργο και το παράδειγμά τους τον κόσμο.

Έτσι και φέτος δημοσίευσε τη λίστα 100 επιδραστικών γυναικών από όλο τον κόσμο και τα πεδία που εργάζονται ακούραστα και άφοβα για ένα καλύτερο μέλλον- για την ανθρωπότητα και τον Πλανήτη.

Ακτιβίστριες, αθλήτριες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, γιατροί, επιστήμονες. Ας γνωρίσουμε κάποιες από αυτές ενδεικτικά. Γυναίκες που αποτελούν όντως πρότυπα.

H γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της- σύμβολο

Στο σύμβολο αυτό τιμώνται όλες οι γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους του Ιράν και στα social media προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που πέθανε κατά τη διάρκεια κράτησης της από την Αστυνομία των Ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022. Έκτοτε ήταν οι γυναίκες που ηγήθηκαν μιας εξέγερσης που δεν λέει να κοπάσει, καθώς ο ιρανικός λαός ζητά σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκσυγχρονισμό και κοσμικό κράτος.

Το κόψιμο των μαλλιών ήταν μια συμβολική κίνηση των γυναικών της εξέγερσης που όχι μόνο έβγαλαν τα χιτζάμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά έκοψαν και τα μαλλιά τους.

Κίνηση που μιμήθηκαν διάσημες ηθοποιοί, πολιτικοί και γυναίκες που ασκούν επίδραση δηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση στον αγώνα των αδελφών μας.

Dr Dilek Gürsoy, Γερμανία

Γεννήθηκε στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες και σήμερα είναι μία από τις κορυφαίες καρδιοχειρουργούς στην Ευρώπη και ειδικεύεται στις τεχνητές καρδιές. Το περιοδικό Forbes την τίμησε φιλοξενώντας την στο εξώφυλλό του ως την πρώτη γυναίκα χειρουργό στην Ευρώπη που έκανε μεταμόσχευση με τεχνητή καρδιά. Μελετά τις εν λόγω μεταμοσχεύσεις περισσότερο από μία δεκαετία καθώς τα ποσοστά δωρεάς οργάνων κινούνται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στη Γερμανία. Η Dr Dilek Gürsoy ειδικεύεται στη γυναικεία ανατομία. Έχει γράψει μια αυτοβιογραφία και τώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δική της καρδιοχειρουγική κλινική.

Alice Pataxó, Βραζιλία

Ακτιβίστρια για το περιβάλλον, δημοσιογράφος και influencer η Alice Pataxó εργάζεται για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την πολιτική των Κυβερνήσεων της Βραζιλίας για το περιβάλλον και τη γεωργία στην γη των αυτόχθονων φυλών. Φωνή της φυλής των Pataxó η Alice θέλει να ρίξει φως στη ζωή των αυτόχθονων αλλά και στις δολοφονίες των ακτιβιστών που υπερασπίζονται το περιβάλλον. Ως δημοσιογράφος επιμελείται σχετικά βίντεο στο κανάλι του YouTube Nuhé.

Victoria Baptiste, ΗΠΑ

Νοσοκόμα στο Μέριλαντ η Victoria Baptiste ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με τα εμβόλια. Η ίδια αντιλαμβάνεται γιατί η κοινότητα των μαύρων πολιτών είναι τόσο καχύποπτη με τις ιατρικές παρεμβάσεις, καθώς είναι απόγονος της Henrietta Lacks, της πρώτης γυναίκας που πέθανε από καρκίνο του τραχήλου το 1951, τα κύτταρα της οποίας πήραν χωρίς τη συγκατάθεσή της για να πολλαπλασιαστούν στο εργαστήριο. Γνωστά ως HeLa cells τα χρησιμοποιούσαν στην ιατρική έρευνα για δεκαετίες, χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά της. Η Victoria Baptiste είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για την εξάλειψη του καρκίνου του τράχηλου.

Selma Blair

Η Selma Blair γνωστή από τις ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει και από τηλεοπτικές παραγωγές έχει προσφέρει πολλά όσον αφορά την ενημέρωση και την προσπάθεια εξάλειψης του στίγματος για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ίδια διαγνώστηκε το 2018. “Είμαι μια γυναίκα με δύσκολο παρελθόν, μια γυναίκα που μπορεί κανείς να την κρίνει για πολλά πράγματα, μια γυναίκα που η δύναμή της μπορεί να διαλυθεί εύκολα και πρέπει να πως ότι είμαι εδώ χάρη στην υποστήριξη άλλων γυναικών” έχει δηλώσει η ίδια. Φέτος κυκλοφόρησε το βιβλίο της Mean Baby, ενώ συνεργάστηκε με brand καλλυντικών ώστε να φτιάξουν μια σειρά εργονομικών προϊόντων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι.

Sneha Jawale, Ινδία

Η Jawale είναι τώρα κοινωνική λειτουργός. Έπαιξε μάλιστα σε μια θεατρική παράσταση για τον ομαδικό βιασμό του Δελχί που βασίστηκε στις μαρτυρίες των θυμάτων. Η έκθεση του θεάτρου την βοήθηκε να αντιμετωπίσει τους φόβους της. “Τα τελευταία 10 χρόνια η αντίδραση του κόσμου σε ανθρώπους που έχουν καεί ή έχουν επιβιώσει από επιθέσεις με οξύ έχει αλλάξει. Δεν νιώθω κάτι λιγότερο από Μις Κόσμος. Λέω ότι είμαι όμορφη και έτσι είμαι”.

Dima Aktaa, Συρία

Το 2012 το σπίτι της Dima Aktaa στη Συρία βομβαρδίστηκε. Τότε το κορίτσι έχασε το πόδι της και μαζί την δυνατότητα να τρέχει, ένα από τα αγαπημένα της χόμπι. Σύμφωνα με στοιχεία 28% του λαού της Συρίας έχει κάποια αναπηρία, το διπλό ποσοστό από τον μέσο όρο ανά τον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δέκα χρόνια αργότερα η ίδια βρέθηκε στη Μ. Βρετανία όπου προπονείται για τους Παραολυμπιακούς του 2024.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκέντρωσε χρήματα για τους πρόσφυγες, ενώ αναγνωρίστηκε και ως μέλος της γυναίκειας ομάδας ποδοσφαίρου Lionhearts. Η Dima Aktaa συνεχίζει το έργο της για την ενημέρωση σχετικά με τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Niloufar Bayani, Ιράν

Η οικολόγος Niloufar Bayani ήταν μία από τους περιβαντολλόγους που συνέλαβε και φυλάκισε η Κυβέρνηση του Ιράν το 2018 όταν η ομάδα τους χρησιμοποιούσε κάμερες για να καταγράψει είδη υπό εξαφάνισης. Τους κατηγόρησαν ότι συνέλεγαν απόρρητες πληροφορίες σε σημεία κομβικά και έτσι η Bayani καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης στην προσπάθειά της να σώσει το περιβάλλον. Η ίδια ήταν επικεφαλής της ομάδας που ερευνούσε το ασιατικό τσιτά και άλλα είδη. Η Bayani σε έγγραφο που εξασφάλισε το BBC Persian ανέφερε πως το σώμα των Revolutionary Guards Corps την υπέβαλαν στα πιο “καταστροφικά βασανιστήρια του μυαλού, της ψυχής και του σώματος όπως και την απειλούσαν με σεξουαλική κακοποίηση για 1.200 ώρες”. Οι Αρχές αρνούνται βέβαια τα πάντα.

Πηγή: BBC