Οι ασυνήθιστες λίμνες που ξεφυτρώνουν στην έρημο του Ντουμπάι

Μια σε σχήμα καρδιάς, άλλη σαν φεγγάρι…

Το Ντουμπάι ξεχωρίζει για τα τεχνητά του θαύματα. Μεταξύ αυτών και η «Λίμνη της Αγάπης», μια λίμνη που ξεφύτρωσε ξαφνικά μέσα στην έρημο και έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες.

Ο ήλιος βυθίζεται στον ορίζοντα, την ώρα που μια πομπή από τετρακίνητα τζιπ φτάνουν στην όαση Al Qudra στα περίχωρα του Ντουμπάι. Ο ουρανός είναι κόκκινος, ο ήλιος έχει ένα καυτό πορτοκαλί χρώμα και το μόνο που «σπάει» αυτές τις αποχρώσεις των θερμών χρωμάτων είναι οι τεράστιες λίμνες.

Πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις νερού στη μέση των αμμόλοφων, οι οποίες κατακλύζονται από τουρίστες. Στρώνουν κουβέρτες για πικνίκ και καρέκλες για κατασκήνωση και ποζάρουν για ομαδικές φωτογραφίες.

Η τεχνητή όαση της ερήμου του Al Qudra φιλοξενεί μυριάδες τεχνητές λίμνες που περιβάλλονται από πανύψηλους αμμόλοφους και τοπική πανίδα, καθιστώντας το κορυφαίο σημείο αναψυχής για τους κατοίκους του Ντουμπάι. Αλλά το 2018, το τοπικό τουριστικό αξιοθέατο σημείωσε άνοδο στη δημοτικότητά του όταν εμφανίστηκε μια μυστηριώδης νέα λίμνη.
Φαινομενικά, μέσα σε μία νύχτα εμφανίστηκαν δύο λιμνοθάλασσες σε σχήμα αλληλένδετων καρδιών, πάνω σε μία διάταξη βλάστησης που έγραφε τη λέξη «αγάπη». Έτσι λοιπόν, η «Λίμνη της Αγάπης» γεννήθηκε και ο κόσμος συγκεντρώθηκε στις ακτές της για ένα instagramικό σκηνικό με φόντο την άγρια φύση.

Με βασιλική έγκριση

Κάποιοι τουρίστες έχουν δει ακόμη και μία Mercedes Benz G-Class να περνά από εκεί κοντά με την πινακίδα κυκλοφορίας να γράφει «1» -το αυτοκίνητο που οδηγεί ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρος των ΗΑΕ και κυβερνήτης του Ντουμπάι. Μάλιστα, ο σεΐχης Μοχάμεντ φωτογραφίζεται συχνά γύρω από την όαση Al Qudra και ήταν ο γιος του αυτός που αποκάλυψε τη Λίμνη της Αγάπης στον κόσμο.

Αλλά αυτό ήταν μέρος του όλου σχεδίου. Εκπρόσωπος του γραφείου μηχανικών του σεΐχη Μοχάμεντ ανέφερε πως το έργο, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στις 11 Μαρτίου 2018, καλυπτόταν από μυστικότητα από την έναρξή του. «Το έργο πραγματοποιήθηκε διακριτικά με ελάχιστη συμμετοχή από οποιονδήποτε εκτός της ομάδας του πρότζεκτ. Η ιδέα ήταν να ανακοινώσουμε και να αποκαλύψουμε αυτό το όμορφο έργο στον κόσμο ως έκπληξη».

Η πόλη των υπερθετικών

Το Ντουμπάι είναι γνωστό άλλωστε για τα τεχνητά θαύματα. Σε τελική ανάλυση, φιλοξενεί το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Khalifa, την υψηλότερη πισίνα υπερχείλισης στο Address Beach Resort και μερικά ακόμη αξιοθέατα που μπορούν να χαρακτηριστούν «τρελά», όπως το Ski Dubai, με τη μεγαλύτερη εσωτερική πίστα σκι σε εμπορικό κέντρο.

Η «Λίμνη της Αγάπης»

Όσο για τη «Λίμνη της Αγάπης», ο εκπρόσωπος είπε ότι το πρότζεκτ προέκυψε από ένα απλό σχέδιο από τον ίδιο τον σεΐχη Μοχάμεντ, για τη δημιουργία «ενός συμβόλου αγάπης στην έρημο», παρέχοντας παράλληλα έναν μοναδικό νέο τουριστικό προορισμό για ζευγάρια και οικογένειες.

Και σε μια πόλη όπου το Instagram βασιλεύει, η «Λίμνη της Αγάπης» φυσικά έγινε αποδεκτή μετά βαΐων και κλάδων, με πληθώρα από μοτίβα καρδιών και πινακίδων που προσδιορίζουν τα καλύτερα σημεία για selfies.

Στην περιοχή φυτεύτηκαν πάνω από 16.000 δέντρα και χιλιάδες ανθισμένα φυτά, ειδικά επιλεγμένα για το κλίμα της ερήμου. Μια τεχνητή λίμνη, που πιθανότατα είναι ορατή ακόμη και από το Διάστημα.

Μία ακόμη τεχνητή λίμνη στην έρημο του Ντουμπάι

Μια ειδική ομάδα ασχολήθηκε με το πρότζεκτ «επί 24ώρου βάσεως» για να ανταποκριθεί στον στόχο ολοκλήρωσης του έργου των 20 μηνών (ενώ ο σεΐχης αποκάλυψε το έργο τον Νοέμβριο του 2018, οι εργασίες συνεχίστηκαν για έναν ακόμη χρόνο για την ολοκλήρωσή του). Και κάθε λεπτομέρεια του πρότζεκτ είχε κατά νου το περιβάλλον.

Το σχέδιο κατασκευής ήταν προσεκτικά μελετημένο ώστε να διασφαλιστεί «η μη διατάραξη της φυσικής ηρεμίας», με τη βιωσιμότητα να είναι το επίκεντρο. Τα καθίσματα είναι φτιαγμένα με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ διαθέτει μοναδικούς νιπτήρες από μπαμπού με βρύσες παραδοσιακού στιλ, καθώς και χώρους σκίασης αλλά και εγκαταστάσεις για άναμμα φωτιάς. Υπάρχει ακόμη και μια ειδική πίστα για τρέξιμο, εάν προτίθεστε να τρέξετε κάτω από τον καυτό ήλιο.

Η ομάδα έχει επίσης φροντίσει για την άγρια φύση. Η Λίμνη της Αγάπης φιλοξενεί περισσότερα από 150 είδη πτηνών, όπως αετούς, πάπιες, κύκνους, γεράκια και φλαμίνγκο. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί και να δείτε μερικά από τα ζώα της άγριας φύσης της ερήμου, όπως γαζέλες.

Σήμερα, η «Λίμνη της Αγάπης» μπορεί να προσελκύσει από 1.000 έως 4.000 άτομα την ημέρα. Διατηρείται σε άψογη κατάσταση χάρη σε ειδικές ομάδες συντήρησης που έχουν αναλάβει ειδικά το έργο αυτό. Μάλιστα, χάρη σε ένα ειδικό σύστημα αισθητήρων στάθμης του νερού, διασφαλίζεται ότι ακόμη και τους πιο ζεστούς μήνες, η λίμνη παραμένει γεμάτη.

Η λίμνη της Νέας Σελήνης

Το Ντουμπάι όμως, δεν τελείωσε με τις ανακοινώσεις νέων λιμνών-έκπληξη στην έρημο. Νωρίτερα φέτος, κοντά στη Λίμνη της Αγάπης, μια λίμνη σε σχήμα ημισελήνου εμφανίστηκε ανάμεσα στους αμμόλοφους, και μάλιστα την περίοδο του Ραμαζανιού. Η «Λίμνη της Νέας Σελήνης» ανακοινώθηκε μέσω της σελίδας στο Instagram ενός τοπικού φωτογράφου με ένα βίντεο drone που καταγράφει το έργο στο σύνολό του. Ήταν, πάλι, κάτι εντελώς απροσδόκητο, αλλά γιορτάστηκε με ενθουσιασμό.

Τον Απρίλιο «αποκαλύφθηκε» ακόμη μία λίμνη σε σχήμα ημισελήνου / Φωτογραφία: Instagram/behappyhoneymoon

Πηγή ifimerida.gr