Οικονομική στήριξη εκδήλωσης «Ποδηλατώ για τα παιδιά της Αφρικής»
H ΜΚΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ “ΠΑΝΑΓΙΑ” – Κύπρου (NGO INTERNATIONAL HUMANITARIAN AID (ΙΗΑ) “MOTHER OF GOD” – Cyprus) δραστηριοποιείται από ετών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Ειδικότερα είναι σταθερά προσανατολισμένη στην οργάνωση και υποστήριξη ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών σε χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Η ΜΚΟ ΙΗΑ οργάνωσε και έχει την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας του ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» (CENTRE DE SANTE ORTHODOXE «FILAZANA TAMIN’NY RENIN’ANDRIAMANITRA») στο Τουλεάρ Μαδαγασκάρης.
Στην υγειονομική αυτή δομή εξυπηρετούνται 1500 περίπου ασθενείς μηνιαίως, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό είναι παιδιά. Οι πάσχοντες αυτοί είναι στη πλειοψηφία τους πολύ φτωχοί, και ως επί το πλείστον υποφέρουν και πεθαίνουν από προλήψιμα και ιάσιμα νοσήματα όπως πνευμονία, ελονοσία και αφυδάτωση (λόγω ακάθαρτου πόσιμου νερού) επειδή: α) το υγειονομικό σύστημα της χώρας είναι ανεπαρκές, β) η πρόσβαση σε ένα ιατρικό κέντρο είναι πολύ δύσκολη λόγω μεγάλων αποστάσεων και έλλειψης μεταφορικών μέσων και γ) λόγω μεγάλης οικονομικής ανέχειας.
Η ΜΚΟ ΙΗΑ δαπανά σταθερά 4500 ευρώ περίπου μηνιαίως για την υποστήριξη και απρόσκοπτη λειτουργία της Κλινικής: α) Αγοράζει τα απαραίτητα φάρμακα, που διατίθενται εντελώς δωρεάν σε όλους τούς ασθενείς. β) Εξασφαλίζει τα αναγκαία αναλώσιμα υλικά καθώς και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου, του Οδοντιατρείου, της Αίθουσας Νοσηλείας και των υπολοίπων τμημάτων της Κλινικής. γ) Καλύπτει όλα τα ελλείμματα για τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία του προσωπικού της νοσηλευτικής μονάδας.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η προσφορά αυτή είναι μια πολύτιμη βοήθεια, διότι υπό τις συνθήκες στις οποίες ζουν, η πρόσβαση τους και μόνον στην κλινική, πόσο μάλλον η εξασφάλιση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Πολύ απλά για αυτούς τα αυτονόητα δεν είναι δεδομένα.
Λόγω του υποσιτισμού 50% περίπου των παιδιών κάτω των 5 ετών πάσχουν από χρόνια δυσθρεψία και απίσχναση. Είναι τραγικό και όμως στον 21ο αιώνα άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά υποφέρουν και πεθαίνουν από έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και φαγητού ακόμα και στην πιο απλή του μορφή.
Τα παιδιά ως επί το πλείστον θηλάζουν μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Επειδή όμως αφ ̓ ενός υπάρχουν πολλά ορφανά και αφ ̓ ετέρου οι μητέρες είναι οι ίδιες υποσιτισμένες, ο θηλασμός δεν είναι επαρκής. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γιαγιά αναγκάζεται να θηλάζει το εγγονάκι της. Η πλειοψηφία των ορφανών βρεφών σιτίζεται με γάλα της αγελάδας με κουταλάκι. Κατά συνέπεια, η εξασφάλιση βρεφικού γάλακτος είναι πραγματικά πολύτιμη. Από ετών η ΜΚΟ ΙΗΑ έχει οργανώσει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ στο Τουλεάρ ένα πρόγραμμα δωρεάν προσφοράς ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΟΥ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ σε ορφανά, υποσιτισμένα και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” ΣΤΟ ΤΟΥΛΕΑΡ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ και συγκεκριμένα:
1 το Πρόγραμμα δωρεάν προσφοράς ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ για φτωχά και ορφανά βρέφη
2 η Προσφορά ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΟΥ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ – πολυβιταμινούχων μπάρων σε δυσθρεπτικά
παιδιά και
3 η προμήθεια των απαραιτήτων ΦΑΡΜΑΚΩΝ για τους ασθενείς της Κλινικής
το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ ΙΗΑ αποφάσισε την διοργάνωση της εκδήλωσης «Ποδηλατώ για τα παιδιά της Αφρικής» στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

