ΟΗΕ: Εγκρίθηκε συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών

Συμβολική αξία έχει η συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, που εγκρίθηκε στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Η συνθήκη υιοθετήθηκε με 122 ψήφους υπέρ, μία κατά (της Ολλανδίας, κράτους μέλους του NATO) και μία αποχή. Πολλοί επευφήμησαν ηχηρά την έγκριση της συνθήκης, κάνοντας λόγο για ιστορική εξέλιξη, έπειτα από διαπραγματεύσεις τριών εβδομάδων με τη συμμετοχή 141 χωρών. Οι υποστηρικτές της ελπίζουν ότι θα εντείνει την πίεση στα κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, προκειμένου να πάρουν πιο σοβαρά τον αφοπλισμό.

Αλλά οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα απείχαν από τις συζητήσεις αυτές, κρίνοντας ότι η συνθήκη δεν θα έχει καμιά επίπτωση σε ό,τι αφορά τη μείωση του παγκόσμιου αποθέματος των περίπου 15.000 πυρηνικών κεφαλών.

«Η πρωτοβουλία αυτή αψηφά ξεκάθαρα τις πραγματικότητες του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τρεις αυτές μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ενταχθούν τη συνθήκη a posteriori.

Το κείμενο προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της ανάπτυξης, της αποθήκευσης και της απειλής της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ωστόσο δεν έχει εφαρμογή παρά στα κράτη που την υπογράφουν. Θα είναι ανοικτή προς επικύρωση από την 20ή Σεπτεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ μετά την υπογραφή της από 50 χώρες.

Πηγή iefimerida.gr