Νευροεπιστήμη στη διαφήμιση: ελέγχουν τον μυαλό μας;
Τα θεμελιώδη στοιχεία των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης αναπτύχθηκαν από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Edward L. Bernays, ο οποίος έτυχε να είναι ανιψιός του Sigmund Freud.
Ο Bernays χρησιμοποίησε τακτικές φόβου, ψευδείς ή παραπλανητικές διαφημίσεις, και αυτό χαρακτηρίζεται μόνο ως τακτική ελέγχου μυαλού για την πώληση προϊόντων, ακόμη και αν ήταν επικίνδυνα ή απατηλά.
Αυτό έθεσε το πλαίσιο για τις σύγχρονες τακτικές που συνεχίζουν να διαιωνίζουν αυτήν την τάση. Είναι πιθανό να μας ελέγχουν τόσο ώστε να δίνουμε τη συναίνεση μας χωρίς τη δική μας θέληση;
Ο τρομακτικός τρόπος που η τεχνολογία ελέγχει το μυαλό
Ο έλεγχος του μυαλού θα μπορούσε να οριστεί με μερικούς τρόπους, αλλά γενικά είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς ενός ατόμου χωρίς την άδεια αυτού του ατόμου. Και συνήθως, αυτή η έλλειψη συναίνεσης είναι επιθυμητή από το άτομο που διαχειρίζεται μια λειτουργία ελέγχου του μυαλού.
Πριν από λίγο καιρό, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη όπου εξέτασαν τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα στον εγκέφαλο. Η μελέτη βασίστηκε στο ζήτημα του κατά πόσον ήταν δυνατό να ελεγχθεί το μυαλό κάποιου με ένα κινητό τηλέφωνο.
Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι ηακτινοβολία κινητού τηλεφώνου διεγείρει κύματα άλφα στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στο σημείο του εγκεφάλου που κρατούσαμε κοντά το κινητό. Αυτοί οι τύποι κυμάτων παράγονται όταν κοιμόμαστε, σε άγρυπνες καταστάσεις όπου ονειρευόμαστε ή όταν αλλάζουμε από εξωτερική σκέψη σε εσωτερική σκέψη. Είναι ακόμη πιο ενοχλητικό όταν ανακαλύπτετε ότι η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας, ένα πλέον πολύ παλιό κινητό, το Nokia 6110.
Σήμερα, η διαφήμιση είναι απόλυτα προβλέψιμη από την περιήγησή μας στο διαδίκτυο, αφού βασίζεται απλώς στο ιστορικό αναζήτησής σας. Εάν έχετε αναζητήσει ένα προϊόν στο Διαδίκτυο, πιθανότατα θα σας εμφανιστεί μια διαφήμιση για αυτό το προϊόν ή κάτι παρόμοιο, σχεδόν αμέσως.
Ωστόσο, προέκυψαν πρόσφατα ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον αυτοί που διαφημίζουν το παράκαναν, καταγράφοντας ενεργά τις συνομιλίες χωρίς άδεια, ώστε να ξέρουν τι θα διαφημίσουν. Καθώς η τεχνολογία συνδέεται με τη ζωή μας, ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη τακτική μάρκετινγκ ή το επόμενο μέσο διαφήμισης;
Τεχνολογία που διαβάζει τα κύματα του εγκεφάλου βρίσκεται σε εξέλιξη και πλησιάζει να ενταχθεί στην αγορά. Ενώ η διαφήμιση εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια ή την αναπαραγωγή των συναισθημάτων των καταναλωτών, τι γίνεται αν αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσαν να ανιχνευθούν φυσικά μέσω συσκευών. Μήπως αυτό συμβαίνει ήδη;
Πηγή gaia.com/