Νέο συναρπαστικό εύρημα στη νεκρόπολη της Σακκάρα

Μια μεγάλη κρύπτη με ανέγγιχτες σαρκοφάγους ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στη Σακκάρα, οι οποίες προστίθενται στον ανεκτίμητο θησαυρό των περίπου 60 φέρετρων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην αρχαία νεκρόπολη.

Αν και οι λεπτομέρειες γύρω από την ανακάλυψη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, οι Αρχές στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για την εκταφή ενός «μεγάλου αριθμού» ξύλινων σαρκοφάγων.

Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας Khaled Ahmed El-Enany έγραψε στο Instagram ότι το εύρημα αντιστοιχεί σε δεκάδες φέρετρα, προσθέτοντας ότι «παρέμεναν σφραγισμένα από την αρχαιότητα».

Η συλλογή των σαρκοφάγων εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου 2.500 ετών.

Στους τάφους βρέθηκαν επίσης πολύχρωμα και επιχρυσωμένα αγάλματα.

Την Δευτέρα, ο υπουργός επισκέφτηκε το σημείο των ανασκαφών μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβούλιου Αρχαιοτήτων Mustafa Waziri.

Τεράστια νεκρόπολη

Οι ανακοινώσεις της Δευτέρας σηματοδοτούν την πιο πρόσφατη μιας σειράς ανακαλύψεων στη Σακκάρα, μιας νεκρόπολης περίπου 20 μίλια μακριά από το Κάιρο.

Το ταφικό αυτό έδαφος κάποτε αποτελούσε την ανακτορική πρωτεύουσα Μέμφις και αποτελεί την πατρίδα της παλαιότερης σωσμένης πυραμίδας της Αιγύπτου.

Ministry of Tourism and Antiquities

Τον Σεπτέμβριο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη Σακκάρα περίπου 30 κλειστά φέρετρα σε ένα από τα τρία ταφικά φρεάτια βάθους 10 με 12 μέτρων.

Σε μια συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκαν συνολικά 59 φέρετρα έξω από τους τάφους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι ενταφιασμένοι ήταν ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και ιερείς της 26ης Δυναστείας η οποία κυβέρνησε στην Αίγυπτο μεταξύ 664 και 525 π.Χ.

Το υπουργείο δήλωσε ότι λεπτομέρειες σε σχέση με ευρήματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στην ανακοίνωση της Δευτέρας γνωστοποιήθηκε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μουστάφα Μαντμπούλι ευχαρίστησε μέσω βίντεο το υπουργείο ενώ «εξέφρασε τη μεγάλη του υπερηφάνεια για τον μοναδικό αιγυπτιακό πολιτισμό».

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα γίνει με τις νέες σαρκοφάγους, κάποιες από εκείνες που βρέθηκαν πρόσφατα πρόκειται να εκτεθούν στο ολοκαίνουριο μουσείο της Αιγύπτου στη Γκίζα.

Μόλις ανοίξει τις πύλες της αυτή η νεόδμητη κατασκευή των 480.000 τ.μ. θα αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν και μόνο πολιτισμό.

Πηγή cnn.gr/