Μυρμήγκια και φάλαινες στη Νέα Υόρκη: Η νέα πτέρυγα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των ΗΠΑ ανοίγει τις πύλες της στο κοινό

Το νέο του κτίριο, ένα καθηλωτικό αρχιτεκτονικό έργο, σχεδιασμένο για να παράσχει στους επισκέπτες άμεση σύνδεση με τη θέση τους στο βασίλειο της φύσης, πρόκειται να εγκαινιάσει το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Στη νέα πτέρυγα του μουσείου, ονόματι The Richard Gilder Center for Science, Education and Innovation, μικροσκοπικά μυρμήγκια παρελαύνουν κατά μήκος μιας γυάλινης γέφυρας πάνω από το κεφάλι των επισκεπτών, την ίδια στιγμή που, φάλαινες «κολυμπούν» κατά μήκος των τοίχων στη γιγαντιαία και άκρως ρεαλιστική γιγαντοοθόνη. Την ίδια στιγμή, οι φυσικές καμπύλες του κτιρίου, εμπνευσμένες από τα φαράγγια των νοτιοδυτικών ΗΠΑ, έχουν σκοπό να τονίσουν ότι, όλα αυτά, είναι αλληλένδετα.

Η κατασκευή του κέντρου κράτησε μία δεκαετία ενώ, το κόστος της έφτασε το ουκ ευκαταφρόνητο ποσό των 465 εκατομμυρίων δολαρίων. Η νέα πτέρυγα του μουσείου, που αποτελεί και ένα από τα πιο επισκέψιμα μουσεία του κόσμου, πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της για το κοινό την επόμενη Πέμπτη.

Στη δημοσιογραφική εκδήλωση παρουσίασης την Τετάρτη (26/04) η αρχιτέκτονας Jeanne Gang δήλωσε ότι, για τον σχεδιασμό του χώρου αναρωτήθηκε πώς αυτός θα μπορούσε να συμβάλλει στη φυσική επιθυμία των ανθρώπων να μάθουν. «Αυτό μας οδήγησε να εξετάσουμε τα γεωλογικά τοπία, όπου μπορεί κανείς να δει πώς οι φυσικές δυνάμεις διαμορφώνουν στην πραγματικότητα το υλικό, διαμορφώνουν τον κόσμο μας», είπε.

Πηγή: ethnos.gr