Μπήκαμε στην… εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
Δυο περίπου χιλιόμετρα στα βορειοανατολικά της Δερύνειας, κοντά στην ακτή και στο μέσο μιας κοιλάδας με πολλά δέντρα αμυγδαλιάς, συκιάς, ελιάς, υπάρχει μία εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα.
Βρίσκεται μέσα στην Νεκρή Ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σήμερα η εκκλησία είναι απροσπέλαστη γιατί βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τούρκων που την έκαψαν το 1974 μετά την εισβολή. Κτίσμα καθαρά Βυζαντινό με τρούλο. Πιθανώς του 12ου αιώνα.

Αποτελείται από δυο ιδίου μεγέθους εκκλησάκια ενωμένα που επικοινωνούν με περάσματα.
Αρχικά κτίστηκε η βόρεια εκκλησία. Αυτή ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου με τρούλλο. Κτίστηκε χωρίς νάρθηκα. Αργότερα προστέθηκε στα δυτικά νάρθηκας με τρούλλο. Είναι κτισμένη με μεγάλους σχετικά πωρόλιθους, αδρά τετραγωνισμένους.

Τα τέσσερα παράθυρα του τρούλλου και εκείνο της αψίδας είναι στενόμακρα με ημικυκλικά τόξα. Ημικυκλικά είναι και τα τυφλά τόξα στο εσωτερικό. Πάνω από το παράθυρο της αψίδας και σ’ όλη την περιφέρεια της αψίδας, εξωτερικά υπάρχει απλή ορθογώνια ταινία που προεξέχει ελαφρά.

Τοιχογραφίες δεν διασώζονται. Τα μορφολογικά στοιχεία της εκκλησίας συνηγορούν στη χρονολόγησή της στον 12ο αιώνα. Αργότερα, ίσως τον 14ο αιώνα, προστέθηκε στη νότια πλευρά της εκκλησίας καμαροσκέπαστο παρεκκλήσι με προεξέχουσα ημικυκλική αψίδα. Στα δυτικά του παρεκκλησίου προστέθηκε νάρθηκας καλυμμένος με εγκάρσια οξυκόρυφη καμάρα.

Παλαιότερα λεγόταν ότι κάτω από την εκκλησία, μέσα σε μια σπηλιά ανάβλυζε νερό, το οποίο πιστεύεται πως θεράπευε τα άρρωστα παιδιά. Έπίσης σε ένα ακανθώδη θάμνο, δίπλα από την εκκλησία, κρεμούσαν παιδικά ρουχαλάκια, έτσι ώστε η Αγία Μαρίνα, προστάτιδα των παιδιών, να τα θεραπεύσει από τις αρρώστιες.

Κάθε χρόνο, στις 17 Ιουλίου, ημέρα εορτής της Αγίας Μαρίνας, πλήθος πιστών, όχι μόνο από την επαρχία Αμμοχώστου αλλά από ολόκληρη την Κύπρο, με συνοδεία στρατιωτικής φρουράς, παρακολουθούν σε κλίμα κατάνυξης τη Θεία Λειτουργία.