Μπάιντεν: Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες

Νέο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμηση πως τις επόμενες μέρες η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία, στοχεύοντας την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να εισβάλουν τις επόμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι στοχεύουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

Πριν το διάγγελμα, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με δυτικούς ηγέτες (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ), για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε για άλλη μία φορά απόψε τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, «δε θα στείλουμε όμως στρατό».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης για σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν είναι αργά για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Συγκεκριμένα είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news