Μοναδικό! Το Solar Orbiter πέταξε κοντά στον Ήλιο και μας χάρισε ένα εκπληκτικό timelapse βίντεο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολικές περιοχές κρύβουν στοιχεία για το πώς το άστρο δημιουργεί το μαγνητικό του πεδίο, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί τον 11ετή κύκλο δραστηριότητάς του στην παραγωγή ηλιακών κηλίδων, ηλιακών εκλάμψεων και εκρήξεων.

Ένα εκλπηκτικό timelapse βίντεο μας προσφέρει το Solar Orbiter το οποίο προσέγγισε τον Ήλιο, για να δείξει το κοντινότερο αστέρι της Γης επί 20 ημέρες, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Το Solar Orbiter – είναι ένας δορυφόρος παρατήρησης του Ήλιου που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) – έδωσε στη δημοσιότητα το timelapse βίντεο.

Αυτό τραβήχτηκε με την υψηλής ανάλυσης Extreme Ultraviolet Imager (EUI) του διαστημικού σκάφους.

Το EUI βρισκόταν σε λειτουργία πλήρους ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν ολόκληρο το άστρο, αναφέρει το Space.

Οι επιστήμονες βελτίωσαν τα χρώματα στο timelapse επειδή τα ανθρώπινα μάτια δεν μπορούν να δουν το υπεριώδες μήκος κύματος που ανιχνεύει το όργανο, αναφέρει η ανέφερε η ESA σε μια ανακοίνωσή της.

Η ατμόσφαιρα γύρω από τον ήλιο φτάνει σε θερμοκρασίες έως και 1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.

Οι έμπειροι θεατές ίσως παρατηρήσουν ότι η εικόνα μεταπηδά ελαφρώς προς το τέλος της ακολουθίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο EUI μερικές φορές αποτυγχάνει να στείλει δεδομένα πίσω στη Γη.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται το Solar Orbiter κατά μήκος της τροχιάς του, μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να μεταδοθούν τα δεδομένα που καταγράφει πίσω στη Γη.

Το Solar Orbiter πραγματοποιεί τακτικά κοντινά περάσματα από τον Ήλιο που βρίσκονται εντός της τροχιάς του Ερμή. Δεν πλησιάζει τόσο κοντά όσο το Parker Solar Probe της NASA, αλλά φέρει κάμερες υψηλής ανάλυσης που δεν θα επιβίωναν στις θερμότερες θερμοκρασίες στις οποίες ταξιδεύει το Parker.

Όπως σημειώνει το Space, το Solar Orbiter κάνει επίσης τακτικά «δρομολόγια» γύρω από τον πλανήτη Αφροδίτη, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητά του για να γείρει σταδιακά την τροχιά του έξω από το εκλειπτικό επίπεδο στο οποίο κινούνται οι πλανήτες.

Αυτοί οι ελιγμοί θα επιτρέψουν τελικά στο Solar Orbiter να δει λεπτομερώς τους πόλους του Ήλιου, κάτι που δεν έχει κάνει κανένα διαστημικό σκάφος στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολικές περιοχές κρύβουν στοιχεία για το πώς το άστρο δημιουργεί το μαγνητικό του πεδίο, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί τον 11ετή κύκλο δραστηριότητάς του στην παραγωγή ηλιακών κηλίδων, ηλιακών εκλάμψεων και εκρήξεων.

Η ηλιακή δραστηριότητα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, προκαλώντας κάθε είδους προβλήματα στο περιβάλλον κοντά στη Γη.

Η SpaceX του Έλον Μασκ εκτιμά ότι 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτόξευσε στις 3 Φεβρουαρίου, καταστράφηκαν εξαιτίας μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Η καταιγίδα αύξησε έως και 50% την ατμοσφαιρική αντίσταση, εμποδίζοντας τους δορυφόρους να φτάσουν στην κατάλληλη τροχιά γύρω από τη Γη.

Παρά όμως τις προσπάθειες της Starlink να τους επαναφέρει, φαίνεται ότι 40 από αυτούς θα καούν στη γήινη ατμόσφαιρα αντί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το βίντεο τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ενεργής περιόδου, εξ ου και τα μεγάλα σύννεφα πλάσματος που «ξεπηδούν» από τον Ήλιο.

Πηγή: huffingtonpost.gr