Μια βόλτα στις «µπλε ζώνες» της γης
Πάµε µια µακρινή βόλτα στις λεγόµενες «µπλε ζώνες» της γης, για να µάθουµε τα µυστικά της µακροζωίας και της πιο υγιεινής ζωής.
Της Ιωάννας Τζούλιου
Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια που ζούµε µε πανδηµία στις ζωές µας, είµαστε όλοι πιο συνειδητοποιηµένοι από ποτέ για την ευπάθειά µας. Προσπαθούµε συνεχώς να βρούµε τρόπους να παρατείνουµε τη ζωή µας και να ξεφύγουµε από το άγχος και το στρες της καθηµερινότητας µας. Ποιο είναι όµως το µυστικό της µακροζωίας; Υπάρχουν κάποια µέρη της γης, τα οποία έχουν ονοµαστεί από τους επιστήµονες «µπλε ζώνες», όπου οι κάτοικοι έχουν βρει αυτό το µυστικό και τείνουν να ζουν πολύ περισσότερο από το µέσο όρο. Αυτές οι περιοχές έχουν αναγνωριστεί από ειδικούς ως προορισµοί όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Φύγαµε λοιπόν, για µια µακρινή βόλτα, να απαντήσουµε το ερώτηµα τι κάνουν διαφορετικό από εµάς τους υπόλοιπους, να γνωρίσουµε τις «µπλε ζώνες» και να µάθουµε τα µυστικά τους.
Αυτές οι ζώνες έχουν βρεθεί στην Ικαρία της Ελλάδας, στη Σαρδηνία της Ιταλίας, στη Λόµα Λίντα της Καλιφόρνιας, στη Νικόγια της Κόστα Ρίκα και στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Μετά από αρκετές µελέτες που έχουν γίνει, όσο αφορά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στις «µπλε ζώνες», βρέθηκαν πολυάριθµοι παραλληλισµοί στον τρόπο µε τον οποίο προσεγγίζουν το φαγητό, την άσκηση, την κοινωνικοποίηση και τον χρόνο τους.
Αντί να πηγαίνουν στο γυµναστήριο, φτιάχνουν τη φυσική τους κατάσταση µέσω της καθηµερινής φυσικής κίνησης, από δραστηριότητες όπως η κηπουρική. Επίσης, τρώνε µικρότερες µερίδες εγχώριας φυτικής τροφής και σταµατούν πριν χορτάσουν ακολουθώντας τον κανόνα 80%. ∆ηλαδή, σταµατάνε να τρώνε όταν το στοµάχι τους έχει γεµίσει 80%. Οι άνθρωποι σε αυτές τις ζώνες είναι µέρος µιας δεµένης, υποστηρικτικής κοινότητας και συµµετέχουν σε τελετουργίες ανακούφισης από το άγχος, όπως η προσευχή και η σιέστα. Έχουν στενούς οικογενειακούς δεσµούς και παραδόσεις, και µια αίσθηση σκοπού (στην Ιαπωνία το αποκαλούν “ikigai”, που µεταφράζεται σε «γιατί ξυπνάω το πρωί»). Επενδύουν στην οικογένεια, κρατούν το µυαλό τους αφοσιωµένο και δεν υπάρχει υπαρξιακό άγχος, ότι είναι άχρηστοι στη ζωή. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία, καµία ανησυχία ή καµία αγωνία – µόνο σκοπός.
Ο ύπνος είναι πολύ βασικός στη καθηµερινότητα τους, αφού κοιµούνται αρκετά και, πολλές φορές, κοιµούνται και κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Μέρος µιας κανονικής τους ηµέρας είναι να είναι έξω στον κήπο, καλλιεργώντας τα λαχανικά που θα ταΐσουν τις οικογένειές τους. Πλένουν τα ρούχα τους στο χέρι και φτιάχνουν πράγµατα στο σπίτι, όταν χρειάζεται. Επιπλέον, τείνουν να βασίζονται σε ανθρωποκίνητα µέσα µεταφοράς, όπως το περπάτηµα και το ποδήλατο, αντί για αυτοκίνητα και λεωφορεία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε «µπλε ζώνες» τρώνε µια πολύ φυτική διατροφή. Τρώνε καθηµερινά φασόλια και ξηρούς καρπούς, καταναλώνουν κυρίως δηµητριακά ολικής αλέσεως και αποφεύγουν το επεξεργασµένο σιτάρι. Καταναλώνουν κρέας µόνο 3-5 φορές το µήνα, πολύ σπάνια τρώνε αυγά και σχεδόν ποτέ δεν τρώνε ψάρι.Είναι ενδιαφέρον ότι τείνουν να πίνουν αρκετή ποσότητα τσαγιού (µαύρο και άσπρο), να διατηρούν την πρόσληψη γαλακτοκοµικών στο ελάχιστο, να τρώνε µόνο ψωµί µε προζύµι (και ακόµη και τότε, µόνο σε περίεργες περιπτώσεις) και να καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη.
Τελικά, τα µυστικά των «µπλε ζωνών» δεν είναι και τόσο µυστικά. Οι συνήθειες τους είναι απλές. Καθένας από αυτούς δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ευτυχία. Εάν το δούµε ρεαλιστικά, δεν µπορούµε να υιοθετήσουµε και να ενσωµατώσουµε στη ζωή µας κάθε µέρος του τρόπου ζωής τους, γιατί η δική µας καθηµερινότητα διαφέρει κατά πολύ. Όµως, υπάρχουν σίγουρα ορισµένα πράγµατα που µπορούµε να κάνουµε για να βελτιώσουµε τη σωµατική και ψυχική µας ευεξία, αυξάνοντας τη µακροζωία µας κατά τη διαδικασία.
Μπορούµε να βελτιώσουµε τη ποιότητα ζωής µας, παίρνοντας ως παράδειγµα τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις ζώνες αυτές, και να µειώσουµε τους χρόνιους πόνους, τα είδη συνταγογραφούµενων φαρµάκων που παίρνουµε καθηµερινά και να βγούµε από τη µιζέρια που µας διακατέχει ψυχολογικά. Υιοθετώντας όσο γίνεται τις συνήθειες αυτές, µπορούµε να δηµιουργήσουµε µια «µπλε ζώνη» στο δικό µας περιβάλλον και να ζούµε γαλήνια, µε πλήρη ευτυχία και ένα υγιές σώµα.
