Μεξικό: Μετανάστες έραψαν τα στόματά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας

«Το κάνω για την κόρη μου, είμαστε σαν φυλακισμένοι εδώ».

Περισσότεροι από δέκα μετανάστες έραψαν τα στόματά τους στο Μεξικό την Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Προέβησαν σε αυτή τη δραματική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης στην πόλη Ταπατσούλα, στο νότιο Μεξικό, στο πλαίσιο διαδήλωσης με κύριο αίτημα να τους δοθούν έγγραφα, προκειμένου να μπορέσουν να πάνε στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τις ΗΠΑ. 

Εδώ και μία εβδομάδα μετανάστες διαδηλώνουν στην Ταπατσούλα, ζητώντας να τους δοθούν άδειες διέλευσης για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Διαδηλώνουμε για να μας αφήσουν να πάμε στη Μοντερέι (βόρεια) και κατόπιν να περάσουμε τα σύνορα. Οι αρχές μου έκλεισαν ραντεβού σε τρεις ή τέσσερις μήνες και δεν έχω τα χρήματα να περιμένω τόσο», εξήγησε ο Ραφαέλ Ερνάντες, μετανάστης από τη Βενεζουέλα, που μαζί με άλλους, κυρίως από την Αϊτή και την Κούβα, ζητούν λύση.

Φωτ.: EPA

Η υπηρεσία μετανάστευσης δεν ανταποκρίνεται και «δεν κάνει τίποτα για να επιλυθούν τα προβλήματα των μεταναστών, να τους δοθούν χαρτιά», δήλωσε ο ακτιβιστής Ιρίνεο Μουχίκα. Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ράψουν τα στόματά τους «σε ένδειξη διαμαρτυρίας» για τη μεταχείρισή τους, πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης θα δει πως ματώνουν, πως είναι ανθρώπινα όντα», συμπλήρωσε. 

«Το κάνω για την κόρη μου. Δεν έχει φάει τίποτα από χθες και δεν βλέπω καμία λύση (…) από τις αρχές. Είμαστε σαν φυλακισμένοι εδώ», δήλωσε η Γιοργέλις Ριβέρα, μετανάστρια από τη Βενεζουέλα.  

Φωτ.: EPA

Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής, διασχίζουν το Μεξικό κάθε χρόνο με την ελπίδα να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Οι μεξικανικές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους και τα μέτρα για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές, που άρχισαν να αυξάνονται δραματικά μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης λέει ότι συνεχίζει την προσπάθεια να βοηθήσει τους μετανάστες, δίνοντας προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους: παιδιά, εφήβους, εγκύους, θύματα εγκλημάτων, ανθρώπους με αναπηρία, ηλικιωμένους. Ακόμη, αναφέρει ότι υποδέχεται πάνω από 100 αιτούντες στα γραφεία της στην πόλη καθημερινά.

Πέρα από το ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στο Μεξικό στην προσπάθειά τους να το διασχίσουν και να φθάσουν στις ΗΠΑ έχει πολλαπλασιαστεί, το 2021 οι αρχές έκαναν λόγο περί αύξησης των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στο ίδιο το Μεξικό κατά 87%, κυρίως από πολίτες της Αϊτής και της Ονδούρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρότρυνε πρόσφατα τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν νέα προγράμματα αρωγής εν μέσω της αύξησης των αφίξεων, ειδικά πολιτών της Βενεζουέλας, από τους οποίους σήμερα το Μεξικό ζητεί να έχουν βίζα για να τους επιτρέψει την είσοδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Πηγή lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news