Μεγαλοπρεπείς αρχαίες πόλεις που χάθηκαν στον χρόνο

Μυστηριώδεις τοποθεσίες πόλεων για τις οποίες έχει γίνει πολύ συζήτηση αλλά ποτέ δεν έχουν βρεθεί. Οι παρακάτω πόλεις θεωρούνται «χαμένες». Τι ξέρουμε γι’ αυτές;

Η χαμένη πόλη του Ζ

Όπως είδαμε και στην ταινία του 2016, πρόκειται για την πόλη που έψαχνε ο εξερευνητής Percy Fawcett στη ζούγκλα της Βραζιλίας. Ο Fawcett πίστευε πως επρόκειτο για το Ελ Ντοράντο και σύγκρινε τις δομές της με εκείνες της αρχαίας Ελλάδας. Ο Fawcett προσπάθησε πολλές φορές να βρει τη «χαμένη πόλη του Ζ» αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο επίσης εξερευνητής João da Silva Guimarães, είχε περιπλανηθεί στα ίδια μέρη στα μέσα του 18ου αιώνα και ήταν η πηγή των γνώσεων για τη χαμένη πόλη για τον Fawcett. Ένα χειρόγραφο που είχε στην κατοχή του, φαινόταν πως έδειχνε την τοποθεσία της περιζήτητης χαμένης πόλης. Ο Πορτογάλος εξερευνητής περιέγραφε μια «ασημένια πόλη με πολυώροφα κτίρια με ψηλές πέτρινες αψίδες και μεγάλους δρόμους».

Η εμμονή του Fawcett τον οδήγησε στην καταστροφή. Ο ίδιος και οι σύντροφοί του εξαφανίστηκαν στη ζούγκλα και δεν βρέθηκαν ποτέ. Μπορεί βέβαια το μυστήριο της εξαφάνισής τους και το ερώτημα αν υπήρξε αυτή πόλη να παραμένουν, αλλά η κληρονομία που άφησε πίσω του ο fawcett είναι σημαντική.

Η εξερεύνηση του άλλαξε τις αντιλήψεις για την ζούγκλα της Βραζιλίας, ενώ έδωσε έμπνευση στον Arthur Conan Doyle για το βιβλίο του «The Lost World», το οποίο βασίστηκε στις περιπέτειες του. Επίσης, όπως αναφέραμε παραπάνω, το 2016 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία.

Το χαμένο βασίλειο του Λιονές

Η ιστορία του Τριστάνου και της Ιζόλδης είναι γνωστή. Και αυτή έχει μεταφερθεί στο σινεμά. Ο θρύλος όμως της Λιονές βρίσκεται αποκλειστικά στη θάλασσα. Όπως ανέφεραν Ο Βασιλιάς Αρθούρος και οι ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, ο Τριστάνος ήταν έτοιμος να γίνει βασιλιάς σε εκείνον τον τόπο. Αλλά δεν το κατάφερε ποτέ, επειδή η Λιονές βυθίστηκε, όσο εκείνος βρισκόταν στην Κορνουάλη.

Όπως και η Ατλαντίδα, η πόλη και οι κάτοικοι της χάθηκαν στα νερά, οπότε δεν είναι ορατοί στα σημερινά μάτια. Λέγεται πως η βύθιση συνέβη γρήγορα. Σύμφωνα με το Ancient Origins, συνέβη στις 11 Νοεμβρίου του 1099. Τα νησιά Scilly, μια περιοχή της Σκωτίας και η γαλλική Βρετάνη, είναι οι πιο πιθανές τοποθεσίες της χαμένης αυτής γης.

Τζουλφάρ

Η αρχαία πόλη Τζουλφάρ στο Ντουμπάι, πιστεύεται πως έχει χαθεί. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, οι ερευνητές έχουν μια ιδέα για το που μπορεί να είναι.

Σήμερα η πόλη Ras Al Khaimah, βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το μεσαιωνικό λιμάνι. Το «The Book of Duarte Barbosa» του 1918 γράφει ότι το Ras Al Khaimah μεγάλωσε και τελικά απορρόφησε τον Τζουλφάρ. Το σκεπτικό είναι πως ίχνη του παλιού αυτού πολιτισμού μπορούν να βρεθούν στην άμμο που περικλείει την πόλη. Το ερώτημα εδώ βέβαια είναι το πότε εξαφανίστηκε.

Η Τζουλφάρ στεκόταν στην είσοδο του κόλπου και ήταν ένα σημαντικό πέρασμα για το εμπόριο. Στην ακμή της, υποστηρίζεται πως φιλοξενούσε 70 χιλιάδες ανθρώπους. Το 2010, ο αρχαιολόγος Kevin Lane εξερεύνησε στοιχεία για έναν οικισμό από λάσπη που πίστευε πως βρισκόταν κάτω από την Τζουλφάρ, την οποία περιέγραψε ως «ένα από τα δύο πιο σημαντικά μέρη στη νότια ακτή του Περσικού κόλπου».

Θίνις (Γκίργκα)

Η Αίγυπτος είναι παράδεισος για όσους θέλουν να δουν από κοντά απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών. Οι πυραμίδες και η σφήκα είναι μόνο μερικά από αυτά.

Η ύπαρξη της πόλης Θίνις (όπως την έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες), τεκμηριώνεται από τους συγγραφείς της εποχής. Από το 3.150 π.Χ μέχρι και το 2.613 π.Χ., η Αίγυπτος υπέστη μεγάλες αλλαγές, με την ένωσή της. Ο Μένες έγινε ο πρώτος Φαραώ. Η Θίνις ήταν η νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Η Μέμφιδα αντικατέστησε τη Θίνις σαν πρωτεύουσα, κατά την τρίτη Δυναστεία. Πώς ήταν να ζεις στη Θίνις; Φαίνεται πως ήταν μια εξαιρετικά ακριβή πόλη. Η φορολογία ήταν υψηλή ακόμα κι όταν δεν ήταν πια πρωτεύουσα, κάτι βέβαια που υποδηλώνει μια μακρά ευημερία.

Για έναν τόσο σημαντικό και πνευματικά σημαντικό προορισμό, είναι απίστευτο πώς ο χρόνος απορρόφησε τη Θίνις. Μέχρι σήμερα η τοποθεσία της αποτελεί μυστήριο…

Πηγή e-daily.gr/