Ματέρα, το ακατέργαστο διαμάντι της νότιας Ιταλίας

Θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, και είναι σίγουρα η αρχαιότερη πόλη της Ιταλικής χερσονήσου. Είναι η Ματέρα, και είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι της νότιας Ιταλίας

Περίπου 60.000 τυχεροί άνθρωποι μένουν εδώ. Κοιμούνται και ξυπνάνε με αυτή την υπέροχη θέα, και απολαμβάνουν τα καταπληκτικά χρώματα που φέρνει η ανατολή και η δύση του ήλιου! Η Ματέρα βρίσκεται στην περιοχή Μπαλιζικάτα της Νότιας Ιταλίας, περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά από το Μπάρι. Είναι δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι, με τον ποταμό Gravina να ρέει από κάτω και το όλο σκηνικό να μοιάζει με παραμύθι! Από το 2014 η Ματέρα είναι Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης, εδώ σε αυτήν την εξωπραγματική πόλη, το 2004 γυρίστηκε η ταινία «Τα πάθοι του Χριστού» με τον Μελ Γκίπσον.

Και τι μπορώ να κάνω στη Ματέρα; 

Μπορεί η Ματέρα να είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιταλίας, όμως δεν της λείπει τίποτα! Εδώ φτάνουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και μπορούν να έχουν όλες τις παροχές που αναζητούν για να περάσουν όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς, σε συνδυασμό με καλό φαγητό και πληθώρα πολιτιστικών μνημείων!

Adelio Zanotti / unsplash

Το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης είναι, η αρχαία πόλη! Τα Σασσί όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι. Ουσιαστικά είναι σπίτια-σπηλιές μέσα στα βράχια τα οποία έχουν ιστορία από την προϊστορική περίοδο. Υπάρχουν επίσης αρκετές πληροφορίες ότι σε αυτές τις σπηλιές εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ιταλία.

Volodymyr Bahrii / unsplash 

Υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να ανακαλύψετε σε αυτήν την τόσο μοναδική πόλη! Ένα από αυτά είναι ο εντυπωσιακός καθεδρικός του 13ου αιώνα, που στέκει περήφανα πάνω από την παλιά πόλη. Στη Ματέρα επίσης, υπάρχει και το μοναστηριακό συγκρότημα Madonna delle Virtu, καθώς και πολλές ακόμα εκκλησίες με σημαντικές βυζαντινές τοιχογραφίες σε πολύ καλή κατάσταση.

Daniele Levis Pelusi / unsplash

Εντυπωσιακό επίσης, είναι και ένα σπίτι από τον 16ο αιώνα έχει μετατραπεί σε μουσείο, το Casa Noha. Το σπίτι προκαλεί δέος και βροντοφωνάζει ιστορίες με το που πατάς το πόδι σου εκεί! Ακόμα, αν ποτέ βρεθείτε εκεί να κάνετε και μια επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Ματέρα, και να θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς υπόγειους εκθεσιακούς χώρους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ματέρα, το 2019 ήταν και η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τι λέτε; Θα κάνουμε ίσως το πρώτο ταξίδι μετά την πανδημία στη Ματέρα;

Πηγή e-daily.gr/