Λάρνακα, η πόλη πάνω σε αρχαίους οικισμούς

Η Λάρνακα είναι μια πόλη που χωρίς αυτό να αποτελεί σχήμα λόγου, κάθεται πάνω από την ιστορία της. Είναι κτισμένη δηλαδή σχεδόν εξολοκλήρου πάνω από αρχαίες πόλεις, που χρονολογούνται από την εποχή των Περσών, των Ενετών, των Φοινίκων, των Αιγυπτίων, των Ρωμαίων και άλλων κατακτητών που κατά καιρούς, πέρασαν από το νησί μας. 

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται πολύ θετικά για την αρχαιολογική αξία της πόλης. Ωστόσο, για όσους ζουν στη Λάρνακα και ειδικά όσους παρακολουθούν τις δραστηριότητες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, ο συνωστισμός τόσων πολλών αρχαιολογικών πολιτισμών και οικισμών κάτω από τη σημερινή πόλη της Λάρνακας, εμπεριέχει πολύ συχνά προβλήματα στην εκτέλεση έργων, από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον χρόνο παράδοσης των έργων που αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Οργανισμός, αλλά και το κόστος τους, αφού η καθυστέρηση αναπόφευκτα εξοστρακίζει προς τα πάνω, το υπολογισθέν αρχικό κόστος. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, όντως η ύπαρξη τόσων πολλών αρχαίων οικισμών στα θεμέλια της σημερινής Λάρνακας, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μια σκληρή πραγματικότητα και ένα εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα τρόπο, κάθε φορά που ο Οργανισμός, προγραμματίζει κάποιο έργο, για το οποίο θα πρέπει να γίνουν εκσκαφικές εργασίες. 

Δεδομένου ότι η Λάρνακα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς πληθυσμιακά και αναπόφευκτα πρέπει να επιτελούνται αποχετευτικά έργα και επεκτατικά έργα όμβριων υδάτων, αυτή η χρονοβόρα διαδικασία που επιβάλλει η διαχείριση της πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίζονται, ασφαλώς και δεν περνά απαρατήρητη, πρόσθεσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΑΛ Λάρνακας, τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν στην πόλη πέραν των δέκα μεγάλων έργων. Καλύφθηκαν, επίσης, πέραν των 150 χιλιομέτρων στην πόλη, με διακλαδωτικό δίκτυο συλλογής όμβριων υδάτων. Ενώ, έγιναν και δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά αντλιοστάσια. 

Μέσα από όλα αυτά τα έργα, επισήμανε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, ο Οργανισμός του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας διδάχθηκε, ή θα μπορούσε να πει και κάποιος ότι διδάσκεται καθημερινά, ότι η Λάρνακα είναι μια πόλη που κάθεται κυριολεκτικά πάνω από τα αρχαία μιας πλειάδας πολιτισμών που πέρασαν από το νησί μας. Γεγονός τρομερό και ανεπανάληπτο, αφού δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Κύπρο, όπου να παρατηρείται με τόση πραγματικά ένταση, αυτό το μοναδικό φαινόμενο.

Θα μπορούσε ακόμα να λεχθεί, πρόσθεσε, ότι όλοι αυτοί οι πολιτισμοί κάθονται ο ένας πάνω στον άλλο και η Λάρνακα, πάνω από όλους. «Έναν σωλήνα να χρειαστεί να βάλουμε και πολύ συχνά θα βρεθούμε μπροστά σε ένα αρχαίο τάφο ή κάποιο άλλο αρχαιολογικό εύρημα», είπε ακόμη ο κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους. 

Μάθαμε λοιπόν, συνέχισε, να έχουμε και τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι σε όλο τον αρχαιολογικό θησαυρό που διαρκώς εντοπίζεται, αλλά και να συνεργαζόμαστε και να δίνουμε και βοήθεια εκεί που μπορούμε, όσο αφορά το Τμήμα Αρχαιοτήτων. 

Πηγή philenews.com