Καταγγελία Άννας Αριστοτέλους: Αστυνομικοί και ποινικοί ανακριτές στήνουν υποθέσεις;

Η έρευνα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διόρισε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας για να ερευνήσουν πιθανή διακίνηση κινητών και ναρκωτικών στις Φυλακές κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Η διευθύντρια των Φυλακών καταγγέλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ότι οι δύο πρώην αστυνομικοί (ανακριτές) συνεργάζονται με αστυνομικούς

Σοβαρότατο θέμα τάξης (στην καλύτερη περίπτωση) τίθεται για δύο από τους τέσσερις ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που διόρισε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας για να διερευνήσουν πληροφορίες για χρήση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Χθες, έγινε επίσημη καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑΑκΔ) από τη διεύθυνση των Φυλακών, η οποία υποστηρίζει πως κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία και μαρτυρίες για συνεργασία δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών με μέλη της Αστυνομίας, τα οποία επιχείρησαν σε τρεις περιπτώσεις να επηρεάσουν μάρτυρες ώστε να καταθέσουν ψευδείς πληροφορίες. Η κ. Αριστοτέλους ζητάει από την ΑΑκΔ να διερευνήσει την καταγγελία δηλώνοντας έτοιμη να καταθέσει όλα τα στοιχεία (ονόματα, τηλέφωνα, γραπτές μαρτυρίες κ.λπ.) που την τεκμηριώνουν. Ο «Π» επικοινώνησε με τη διευθύντρια των Φυλακών η οποία επιβεβαίωσε την καταγγελία, όπως και τις πληροφορίες που κατέχουμε για το περιεχόμενό της. Την υποβολή της καταγγελίας επιβεβαίωσαν και μέλη της ΑΑκΔ.

Αυτός παπάς, αυτός τατάς

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, σε μία περίπτωση αστυνομικοί του ΤΑΕ επαρχιακής αστυνομικής διεύθυνσης επικοινώνησαν με γυναίκα εναντίον της οποίας εκκρεμεί ποινική υπόθεση και την κάλεσαν στα γραφεία τους. Φέρονται να της ζήτησαν να καταθέσει ότι γνωρίζει πως υπάρχουν κινητά και ναρκωτικά στις Φυλακές με σκοπό, «να βοηθήσουν τον Κατσουνωτό γιατί είναι κρίμα». Σύμφωνα με την καταγγελία, υποσχέθηκαν στη γυναίκα απαλλαγή από την ποινική υπόθεση που εκκρεμεί εναντίον της και παράλληλα να βοηθήσουν πρόσωπο του στενού της περιβάλλοντος που εκτίει ποινή φυλάκισης. Φέρονται, όπως αναφέρεται στη καταγγελία, να «της υποσχέθηκαν ότι τους προσεχείς 3-4 μήνες θα διευθετήσουν απόλυσή του μέσω του Συμβουλίου Αποφυλάκισης» και απαλλαγή από άλλη ποινική υπόθεση που εμπλέκονται και οι δύο. Η υπόθεση που εμπλέκονται και οι δύο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, σχετίζεται με τον Μ. Κατσουνωτό και τον βαρυποινίτη με τον οποίο φέρεται να επικοινωνούσε. Οι αστυνομικοί φέρονται να είπαν στη γυναίκα, «αυτός παπάς, αυτός τατάς».

Τηλεφωνήματα

Το πλέον συγκλονιστικό είναι ότι οι δύο αστυνομικοί (τα ονόματά τους είναι γνωστά) είπαν στη γυναίκα ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόντουσαν από τη Λευκωσία δύο ανακριτές και έπρεπε να τους δώσει κατάθεση και να πει όσα της υπέδειξαν. Την επόμενη ημέρα η γυναίκα δέχθηκε περίπου 15 τηλεφωνήματα από την αστυνομική διεύθυνση και από ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ανήκει στον ένα εκ των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διορίστηκε από τον βοηθό γενικό εισαγγελέα για να διερευνήσει τη χρήση κινητών και ναρκωτικών στις Φυλακές.

Προσέγγιση πρώην κρατουμένων

Στην ίδια καταγγελία προς την ΑΑκΔ, αναφέρεται περίπτωση σύμφωνα με την οποία προσεγγίστηκαν αποφυλακισθέντες από πρώην κρατούμενο στο σχέδιο προστασίας μαρτύρων, για να πεισθούν να καταθέσουν κατά της διεύθυνσης των Φυλακών με τον ψευδή ισχυρισμό ότι η Α. Αριστοτέλους και η Α. Δημητρίου είχαν ευθύνη για διάφορες υποθέσεις που τους αφορούσαν, ώστε, «να προκαλέσουν κακό ή ζημιά στο έργο της διεύθυνσης των Φυλακών και προσωπικά της διευθύντριας και της ανώτερης λειτουργού Φυλακών με διάφορους τρόπους, ακόμα και με ποινική τους δίωξη». Και γι’ αυτή την περίπτωση η κ. Αριστοτέλους δηλώνει πως υπάρχει γραπτή μαρτυρία.

Υπόσχεση με ανταλλάγματα

Στην καταγγελία Αριστοτέλους περιλαμβάνεται και μία ακόμη περίπτωση που αφορά κρατούμενο ο οποίος προσεγγίστηκε μέσω φίλων του εκτός Φυλακών με σκοπό να πειστεί να καταθέσει κατά της διεύθυνσης των Φυλακών για ύπαρξη κινητών και ναρκωτικών. Στην καταγγελία αναφέρεται ότι του υποσχέθηκαν, «ότι θα τον βοηθήσουν να αποφυλακιστεί πολύ σύντομα και επίσης ότι θα του δώσουν μεγάλο χρηματικό ποσό, καθώς και άλλα ανταλλάγματα εάν το πράξει». 

Είναι διαφθορά

Στην επιστολή της καταγγελίας προς την ΑΑκΔ η κ. Αριστοτέλους σημειώνει πως οι πράξεις και οι ενέργειες που αποκαλύπτει, «αποτελούν παρέμβαση σε εκκρεμούσες διαδικασίες ερευνών είτε οι εμπλεκόμενοι καθοδηγούνται από τρίτο πρόσωπο, είτε ενεργούν από μόνοι τους αυτόβουλα, έναντι υποσχέσεων ή και ανταλλάγματος που συνιστά διαφθορά, διαπλοκή και κατάχρηση εξουσίας, με σκοπό να επηρεάσουν μάρτυρες ή να κατασκευάσουν μαρτυρία η οποία δεν υποστηρίζεται από αντικειμενικά ευρήματα, στοχεύοντας στον επηρεασμό μαρτύρων στις ποινικές διαδικασίεςτ, στοχοποιώντας τη διεύθυνση των Φυλακών και το Τμήμα των Φυλακών γενικότερα».

Θέμα για την έρευνα

Εκ των πραγμάτων, οι καταγγελίες της Α. Αριστοτέλους δημιουργούν σοβαρό θέμα για την ποινική έρευνα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, αλλά και για την Αστυνομία, καθώς φέρονται εν ενεργεία μέλη της να εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Ουσιαστικά, η καταγγελία τινάζει στον αέρα την ποινική έρευνα, αφού διατυπώνεται ο ισχυρισμός για παρέμβαση σε αυτή με τον επηρεασμό μαρτύρων. Αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση εκ μέρους του γενικού εισαγγελέα ώστε η υπόθεση να ξεκαθαρίσει χωρίς καθυστέρηση.

Με το ίδιο υλικό

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση του βοηθού γενικού εισαγγελέα να διορίσει τέσσερις ποινικούς ανακριτές λήφθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα Αιμιλιανίδη για τις καταγγελίες Αριστοτέλους κατά του Μ. Κατσουνωτού. Μεταξύ άλλων, είχε γίνει επίκληση και υλικού που παρουσιάστηκε από τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο προερχόταν από το μαρτυρικό υλικό που είχε δώσει η διεύθυνση των Φυλακών στον κ. Αιμιλιανίδη.

ΠΗΓΗ: POLITIS