Καναδάς: γαλακτοπαραγωγοί σταματούν να ταΐζουν φοινικέλαιο τις αγελάδες

Σταματούν προσωρινά να προσθέτουν φοινικέλαιο ως συμπλήρωμα στις τροφές των αγελάδων, οι Καναδοί αγρότες, μετά την αντίδραση καταναλωτών, που παρατήρησαν ότι το βούτυρο είναι πιο σκληρό.

Το θέμα γρήγορα πήρε διαστάσεις και εξελίχθηκε από μία απλή απορία στο Twitter σε μείζον θέμα, γνωστό πια ως «Buttergate».

Πλέον οι Καναδοί αγρότες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν, τουλάχιστον προσωρινά, το φοινικέλαιο ως πρόσθετο στις τροφές που καταναλώνουν οι αγελάδες στις φάρμες τους.

Η ένωση Γαλακτοπαραγωγών του Καναδά (DFC) έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα για να εξετάσει το ζήτημα και ζήτησε από τους παραγωγούς γάλακτος να σταματήσουν προσωρινά την πρακτική.

Οι ειδικοί σημειώνουν, από την πλευρά τους, ότι η τελική μορφή του βουτύρου, δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πρόσληψη λίπους, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν τη συνοχή του προϊόντος.

Η διαμάχη για το βούτυρο του Καναδά ωστόσο, προκύπτει εν μέσω μιας αυξημένης ζήτησης για το προϊόν, κατά τη διάρκεια των lockdown στη χώρα.

Σε σημερινή ανακοίνωση, η ομάδα των γαλακτοπαραγωγών αναφέρει πως ενώ η έρευνά βρίσκεται σε εξέλιξη, οι παραγωγοί γάλακτος «εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τα συμπληρώματα φοινικέλαιου».

«Είναι απλώς ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ολόκληρο τον Καναδά», ανέφερε στο CBC News το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DFC, Gordon MacBeath.

Η διευθύντρια επικοινωνιών της DFC, Lucie Boileau είπε στο BBC ότι η ομάδα εργασίας δεν έχει συναντηθεί επίσημα ακόμη, αλλά μεμονωμένοι αγρότες «έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους διατροφολόγους για να εντοπίσουν εναλλακτικές λύσεις».

Η προσθήκη συμπληρωμάτων με βάση το φοινικέλαιο στη διατροφή των αγελάδων είναι μια πρακτική δεκαετιών, που λέγεται ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος και την περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ωστόσο, ελάχιστη έρευνα έχει γίνει για τον πραγματικό αντίκτυπο του φοινικέλαιου στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Με την αυξημένη ζήτηση για βούτυρο κατά 12% πέρυσι εν μέσω lockdown, σύμφωνα με το DFC, πολλοί αγρότες αύξησαν τη χρήση συμπληρωμάτων φοινικέλαιου για να ενισχύσουν την προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων.

To λεγόμενο «buttergate» ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν οι Καναδοί καταναλωτές έσπευσαν στα social media για να εκφράσουν τις απορίες τους για το σκληρό βούτυρο, που δεν έλιωνε σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους, σημειώνουν πως το βούτυρο από αγελάδες με φοινικέλαιο έχει υψηλότερο σημείο τήξης και μπορεί επομένως να είναι πιο δύσκολο να λιώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή lifo.gr/ & BBC