Κέρος: Το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ποιος να το φανταζόταν ότι οι ρίζες της ιστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης, οι απαρχές του Μινωϊκού και του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ανιχνεύονται κάπου εκεί, στις ξεχασμένες Μικρές Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην, ακατοίκητη σήμερα, βραχονησίδα Κέρο και το κοντινό Δασκαλιό απέναντι από το Μεγάλο Κουφονήσι!

Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων
Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων 

 Ολα ξεκίνησαν πριν από 60 χρόνια, όταν μια ομάδα αρχαιολόγων άρχισε ένα ταξίδι εξερεύνησης στο κέντρο των Κυκλάδων στο Αιγαίο, με σκοπό να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών. Από το 2006 στην έρευνα πήρε τη σκυτάλη η Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε συνεργασία και με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων
Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων 

Ανάμεσα στους επιστήμονες που ασχολήθηκαν μ′ αυτό ήταν ένας μύθος της αρχαιολογίας – ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των, παγκοσμίου κύρους, φιλελλήνων-αρχαιολόγων- ανασκαφέων της αρχαιότητας – ο, 82χρονος σερ Κόλιν Ρένφιου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που με σφρίγος νεανικό διεύθυνε μαζί με τον δρ. Μάικλ Βόιντ ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Κέιμπριτζ Κέρος Πρότζεκτ που πέρσι το καλοκαίρι παρουσίασε ευρήματα πολύ μεγάλης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλύπτοντας την σπουδαιότητα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Σύμφωνα μ′ αυτά, η ανάπτυξη των Κυκλάδων στο μέσο της τρίτης χιλιετίας π.Χ. που διαπιστώθηκε εξηγεί την μεγάλη ανάπτυξη της Κρήτης τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού (Μινωϊκός πολιτισμός) και εν συνεχεία στην ενδοχώρα στις Μυκήνες (Μυκηναϊκός πολιτισμός). 

Και είναι η Cosmote TV και το National Geographic που παρουσιάζουν την πρώτη τους συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», το οποίο θα επιχειρήσει να αποκαλύψει πώς το νησί της Κέρου, το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας, αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής. Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο Cosmote History αρχές Οκτώβρη σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost.  

Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων
Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων 

Το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων» βασίζεται στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Κέιμπριτζ Κέρος Πρότζεκτ. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μίας ομάδας ειδικών επιστημόνων, ο αρχαιολόγος, δρ.Κώστας Πασχαλίδης (Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών), αναλαμβάνει να μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης.

Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων
Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων 

 Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν οι προαναφερθέντες καθηγητές Κόλιν Ρένφιου και Μάικλ Βόιντ, συνδιευθυντές του Κέρος Πρότζεκτ από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ,οι οποίοι ηγούνται της έρευνας στην Κέρο.O καθηγητής Ρένφιου,ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, Εξερευνητής και μέλος του National Geographic Society, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που βρέθηκαν στην Κέρο το 1963. Ο δρ. Μάικλ Bόιντ είναι επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το βασικό αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στο προϊστορικό Αιγαίο – ο ίδιος έχει διεξάγει εργασίες στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο της Κύπρου, όπως η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιοβοτανολογίας και υποδιευθύντρια του Κέιμπριτζ Κέρος Πρότζεκτ, δρ.Εύη Μαργαρίτη, η οποία μέσω της μελέτης αρχαίων σπόρων, αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά µε τις δραστηριότητες των κατοίκων της Κέρου.

Κέρος: Το μυστήριο των...
Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων. ΄Ορθιος, επιβλέποντας την έρευνα, ο δρ. Μάικλ Βόιντ. 

 Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρoυσιάζουν και τα ευρήματα στην περιοχή του Δασκαλιού, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο. Το νησί εκτιμάται ότι καλυπτόταν από επιβλητικές κατασκευές,μαρμάρινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, αποτελώντας έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης εποχής του Χαλκού. Με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών μεθόδων καταγραφής,ο δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, δημιουργεί την τρισδιάστατη απεικόνιση του μοναδικού αυτού οικισμού, σε όλο του το μεγαλείο.

Το ντοκιμαντέρ Κέιμπριτζ Κέρος Πρότζεκτ ,αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ Cosmote TV και National Geographic στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από το κοινό όραμα για δημιουργία και διανομή κορυφαίου τηλεοπτικού περιεχομένου.

Κέρος: Το μυστήριο των...
Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων. Αριστερά ο σερ Κόλιν Ρένφιου. 

Την εκτέλεση παραγωγής του ντοκιμαντέρ ανέλαβε η GreenOliveFilms.

Πηγή huffingtonpost.gr/