Θέατρο Thespians: Το θεατρικό έργο “20 Ιουλίου” επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι για να δικάσει (trailer)

Τα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας Αμμοχώστου ενισχύονται εδώ και πέντε χρόνια από τον πρώτο επαγγελματικό θίασο της επαρχίας, το Θέατρο Thespians. Μέσα από πολλές ώρες δουλειάς, πολλή έκφραση και δημιουργία η ομάδα του θιάσου παρουσιάζει και φέτος το αναβαθμισμένο θεατρικό έργο “20 Ιουλίου – Η Δίκη”.

Λίγα λόγια για το θέατρο.

Το θέατρο Thespians ιδρύθηκε το 2018 από την θεατρολόγο Αντωνιέττα Κάρυου και έχει ως στόχο να αναπτύξει τον πολιτισμό στον τόπο μας και να αναδείξει νέες μεθόδους θεατρικής πρόσληψης. Αρχικά λειτούργησε ως θεατρικό εργαστήρι, όπου παραδίδονταν μαθήματα για όλες τις ηλικίες και επιπλέον είχε το δικό του ερασιτεχνικό θίασο ενηλίκων. Πλέον ανεβάζει επαγγελματικές παραστάσεις με επαγγελματίες ηθοποιούς και καλλιτέχνες, αποτελώντας έτσι τον πρώτο και μοναδικό επαγγελματικό θίασο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Φέτος το Thespians κλείνει τα 5 χρόνια ενεργούς συμμετοχής στο χώρο των τεχνών.

Μέσα από τις πρόβες η ομάδα διδάσκεται ασκήσεις αυτοσχεδιασμών, κινησιολογία, ορθοφωνία καθώς επίσης και τις βασικές αρχές του Θεάτρου. Πιστεύεις πως αυτές μπορούν να εξελίξουν και να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του κάθε ενός που ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει;

Το θέατρο μπορεί να βελτιώσει ένα άνθρωπο από μέσα προς τα έξω. Δεν είναι απλά εξωτερική μεταμόρφωση. Η μεταμόρφωση ξεκινάει από μέσα. Βάζοντας τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση, την θέση δηλαδή κάποιου άλλου χαρακτήρα/ρόλου και προσπαθώντας να καταλάβεις αυτό το χαρακτήρα, βοηθάς τον εαυτό σου να κατανοήσει πρώτα απ’ όλα ποιος είναι ο ίδιος! Ζεις τη ζωή κάποιου άλλου χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις το τίμημα, όπως είπε και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Στο θέατρο δεν υπάρχει ποτέ λάθος. Όλα είναι σωστά. Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε “η τρύπα της σκηνής”, όπου ο γέρος γίνεται νέος και ο νέος παιδί, το τραπέζι γίνεται πλοίο και ο χρόνος σταματά όποτε θες. Στο θέατρο μαθαίνεις να τολμάς, να πειθαρχείς, να εμπιστεύεσαι, να στηρίζεις και το πιο σημαντικό να μην τα παρατάς. Η παράσταση δεν σταματά ποτέ αν δεν φτάσει στο τέλος. Ακριβώς όπως και στη ζωή. Δεν σταμάτησε η γη να γυρνάει επειδή πήρες μια απόφαση που εν τέλη δεν πήγε όπως το φαντάστηκες. Τι κι αν έχασες τα λόγια σου; Συνέχισε! Όλα αυτά μέσα από όλες τις ασκήσεις που ανέφερες και τις πρόβες, γίνονται βιώματα που θα χαρακτούν μέσα σου και αναπόφευκτα θα σε βελτιώσουν. Προσωπικά ο χαρακτήρας μου είναι διαμορφωμένος μέσα από το θέατρο λόγω και του ότι ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο από 13 ετών. Μια κρίσιμη ηλικία για τον κάθε άνθρωπο. “Το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει το κοινό που το παρακολουθεί, κι αυτό με τη σειρά του θα αλλάξει τον κόσμο.”- Μπέρτολ Μπρεχτ.

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος  της θεατρικής ομάδας Thespians;

Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι το θέατρο μας να αναγνωριστεί παγκύπρια και να εκπροσωπεί επάξια την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Πρέπει να δείξουμε πως οι Αμμοχωστιανοί δεν είναι φαντάσματα όπως ονομάζουν την πόλη μας. Είμαστε εδώ και είμαστε ενεργοί! Φέτος είναι η πρώτη φορά που ο θίασος θα παίξει εκτός της επαρχίας μας. Θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια και να αναδείξουμε νέους και κυρίως ντόπιους καλλιτέχνες, να μυήσουμε το κοινό μας στην θεατρική παιδεία φέρνοντας το σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών, οι οποίοι μας έχουν διδάξει ανά τους αιώνες. Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό είναι να ξεκολλήσουμε από την πεπατημένη και να γνωρίσουμε πρωτοποριακές θεατρικές μεθόδους.

Το θέατρο είναι βασικός πυλώνας του πολιτισμού. Με ποιες ενέργειες συμβάλλει το θέατρο Thespians στην διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού;

Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκουμε παιδιά, εφήβους και ενήλικες παραδίδοντας μαθήματα, οργανώνοντας βιωματικά σεμινάρια και ανεβάζοντας παραστάσεις. Οι παραστάσεις μας είναι κυρίως στην κυπριακή διάλεκτο και τα σεμινάρια πάνω σε θεματικές που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην περιοχή. Επίσης επισκεπτόμαστε σχολεία, όπου γίνονται παραστάσεις ή διαδραστικές αφηγήσεις κυπριακών παραμυθιών, τοπικών μύθων και ιστορίες από την παγκόσμια μυθολογία – μια αδυναμία στην ελληνική όμως την έχουμε. Επιλέγω να εστιάζω σε οτιδήποτε κυπριακό ώστε να το αναδείξω, γιατί παρατήρησα πως ο κόσμος αγνοεί την κυπριακή ιστορία σε σημείο που υποτιμά την καταγωγή του. Είμαι περήφανη για την καταγωγή μου και το δείχνω μέσα από τα έργα μου!

Σύντομα θα ανεβάσετε την τελευταία σας θεατρική σας  παράσταση. Ποια είναι η υπόθεση του θεατρικού έργου;

Γιορτάζουμε τα πεντάχρονα μας ανεβάζοντας ξανά την παράσταση «20 Ιουλίου – Η Δίκη», η οποία ανέβηκε πέρσι με ημερομηνία πρεμιέρας 20/07/2022, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τρεις Sold Out παραστάσεις. Φέτος το ανεβάζουμε αναβαθμισμένο, με νέα σκηνοθεσία, νέους ηθοποιούς και εμπλουτισμένο σενάριο.

Το έργο είναι βασισμένο αληθινά γεγονότα. Δεν είναι μία ακόμα ιστορία, είναι Η Ιστορία μας. Σε ένα δικαστήριο του «τότε και του σήμερα» δικάζονται τα εγκλήματα πολέμου. Μια γυναίκα μόνη με δύο παιδιά ψάχνει για τον αγαπημένο της και για να τα καταφέρει κρατάει την πίστη της στο Θεό ψηλά – καταθέτει το 1975. Ένα κορίτσι φεύγει από τη χώρα του για να αρχίσει τη ζωή της, όταν όμως επιστρέφει πίσω ο κόσμος της μοιάζει με ένα παζλ που τα κομμάτια του έχουν χαθεί, μαζί του και ο εαυτός της – καταθέτει το 2023. Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι παίχτηκε καιρό πριν πάνω σε μια σκακιέρα και μαντέψτε ποιος ήταν ο χαμένος. «Είμαι ο Κανένας για να βγω να μιλήσω ή να καταθέσω. Θέλω να θυμίσω ότι το να είσαι ο κανένας έχει μεγάλη δύναμη. Ο Οδυσσέας ως Κανένας τύφλωσε τον Πλύφημο, ως Οδυσσέας υπέστη την οργή του Ποσειδώνα.»

Θα ακουστεί η ιστορία της Ντίνας Στρατή από το Παραλίμνι και του συζύγου της Ανδρέα Φωτίου από το Γεράνι, οι οποίοι ζούσαν στο πολυαγαπημένο Βαρώσι. Το εργό είναι αφιερωμένο εις μνήμη του Βλάση Μουζούρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα στρατιωτικής θητείας.

Είναι γραμμένο από την Αντωνιέττα Κάρυου και την Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Πολυμέρου.

Γιατί αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την παράσταση; Υπάρχουν κάποια μηνύματα που αφήνει το έργο στον θεατή;

Πιστεύω αξίζει να την παρακολουθήσει ο κόσμος γιατί δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Η ιστορία ίσως να είναι απλή, όμως περνούν μηνύματα μέσα από την κινησιολογία, τα σκηνικά, την σκηνοθεσία και ο λόγος του κειμένου, ο οποίος είναι στην κυπριακή διάλεκτο είναι άμεσος και ξεκάθαρος. Δεν γυροφέρνουν τα λόγια μας και δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Ήρθαμε να μοιραστούμε την αλήθεια! Το μήνυμα είναι αντιπολεμικό και θα τολμήσω να πω και επαναστατικό. Γιατί την τελική απόφαση για τις πράξεις του την έχει ο καθένας ατομικά. Στο έργο βλέπουμε γεγονότα και πρόσωπα του παρελθόντος και του σήμερα. Το μέλλον όμως, ποιο είναι; Εγώ θα επιλέξω που θα σταθώ. Θα κάνω τον κόσμο καλύτερο; Το έργο σε βάζει στη διαδικασία να αναρωτηθείς. Αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς. Βγαίνοντας ο κόσμος από το θέατρο να συνεχίσει τη συζήτηση. Όπως ακριβώς έγινε και στις περσινές παραστάσεις, όπου το θέατρο έπρεπε να κλείσει και ο κόσμος δεν ήθελε να φύγει γιατί είχε τόσα πολλά να πει ακόμα και τους ευχαριστούμε όλους για τον τρόπο που αγκάλιασαν την παράσταση μας και που οι περσινοί χορηγοί μας στηρίζουν και φέτος, οι οποίοι είναι το Parko Paliatso, το Φαρμακείο του Νίκου Γ. Λίλη, το Water World Water Park και το 7ARts Art Lab by Δέσποινα Κάρυου που σε όλες τις παραστάσεις, μας προσφέρει τα σκηνικά και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Ευχαριστούμε πολύ το Vantagemag.com για αυτή τη συνέντευξη και φυσικά το ΡΙΚ ως χορηγό επικοινωνίας που στηρίζει το πρώτο βήμα του θεάτρου Thespians.

Δείτε το trailer:

Παίζουν: Αντωνιέττα Κάρυου, Άντρη Παύλου, Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Πολυμέρου

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο Xenion High School στο Παραλίμνι στις 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00 και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 27 Σεπτεμβρίου στο Εθνογραφικό Μουσέιο Αυγόρου και στις 12 Οκτωβρίου στο Wherehaus 612, στη Λευκωσία. Εισητήρια προ πωλούνται μέσω της Tickethour.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 97 832242

Facebook: Τheater Thespians by Antonietta

Instagram: thespians_theater