Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Σε 10 μέρες η κηδεία της – Πού θα γίνει, όσα προβλέπονται

Τι θα δούμε τις ημέρες πριν από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, που θα γίνει από το κράτος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», αναφέρει η ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Ο μεγαλύτερος γιος της, ο 73χρονος Κάρολος, γίνεται αυτομάτως βασιλιάς.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ελισάβετ, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.

Το BBC ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μετέδωσε τον εθνικό ύμνο.

Bασίλισσα Ελισάβετ: Oι 10 μέρες μετά τον θάνατό της

Ημέρα 1η

Το σχετικό συμβούλιο (Accession Council), το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και μυστικούς συμβούλους, θα συνεδριάσει στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς στις 10 π.μ. για την κύρια διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία διαβάζεται δημόσια από ένα μπαλκόνι στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς.

Μια περαιτέρω διακήρυξη θα διαβαστεί στο Royal Exchange στο Σίτι του Λονδίνου. Το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ και τον κοσμήτορα του Γουέστμινστερ.

Θα αποδοθούν αφιερώματα στο Κοινοβούλιο. Οι σημαίες θα είναι σε υποστολή για το συμβούλιο και θα παραμείνουν σε υποστολή για 24 ώρες προτού κυματίσουν ξανά μεσίστιες μέχρι την επόμενη ημέρα της κηδείας.

Ημέρα 2η

Το φέρετρο φεύγει από το Μπαλμόραλ για να μεταφερθεί οδικώς στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.

Θα υπάρξουν διακηρύξεις στα αποκεντρωμένα έθνη στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ ταυτόχρονα το μεσημέρι. Τα αφιερώματα στο Κοινοβούλιο είναι πιθανό να συνεχιστούν.

Ημέρα 3η

Υπάρχει μια τελετουργική πομπή από το Χόλιρουντ κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles για μια λειτουργία στην οποία συμμετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά από αυτήν τη λειτουργία, ο καθεδρικός ναός του St Giles ανοίγει για το κοινό για 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Γέφυρας του Λονδίνου, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ για να δεχτεί συλλυπητήρια. Στη συνέχεια πρόκειται να πετάξει στο Εδιμβούργο. Στην πρώτη του πράξη ως βασιλιάς, θα παρευρεθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ για τη σχετική τελετή, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles. Θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρώτο υπουργό της Σκωτίας και θα δεχτεί επίσης συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Ημέρα 4η

Αργά το βράδυ το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό του Εδιμβούργου Waverley όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει με το Βασιλικό Τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στο σταθμό St Pancras στο Λονδίνο το επόμενο πρωί.

Ο Βασιλιάς Κάρολος πετά στη Βόρεια Ιρλανδία όπου πρόκειται να δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παρευρεθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια τελετή προσευχής και ομιλιών για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Θα γίνει πρόβα για την περιφορά του φέρετρου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall.

Ημέρα 5η

Το φέρετρο αναμένεται να φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που προγραμματίζεται στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα.

Στην πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που προηγείται της κηδείας, το φέρετρο της αείμνηστης βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall όπου θα παραμείνει για 5 μέρες. Αναμένεται ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα.

Θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό να αποτίσει τα σέβη του. Το φέρετρο θα αναρτηθεί στη μέση του Westminster Hall και θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες τη μέρα.

Ημέρα 6η

Το προσκύνημα συνεχίζεται.

Ημέρα 7η

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Llandaff στο Κάρντιφ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ουαλικό Senedd και θα δεχτεί συλλυπητήρια. Θα έχει συνάντηση με τον Ουαλό πρωθυπουργό.

Αγήματα της Κοινοπολιτείας θα αρχίσουν να φτάνουν στο Λονδίνο.

Ημέρα 8η

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί κυβερνήτες και πρωθυπουργούς από τα βασίλεια.

Ημέρα 9η

Την παραμονή της κηδείας, ο Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παραστούν στην κηδεία.

Ημέρα 10η

Η κηδεία, που θα γίνει από το κράτος, θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall σε μια πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθεί δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα. Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor.

Μετά από μια πομπή μέσω του Ουίνδσορ, θα γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά τη διάρκεια της οποίας το φέρετρο θα κατέβει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.

ΠΗΓΗ: iEidiseis