Η 106 ετών Γουάνγκ-Οντ από τις Φιλιππίνες είναι η γηραιότερη γυναίκα στο εξώφυλλο της Vogue

«Γιατί να μην συνεχίσω να κάνω τατουάζ όσο μπορώ να δω;» είπε στη Vogue Philippines.

Μια ιθαγενής tattooist από τις Φιλιππίνες που πιστώνεται ότι βοήθησε να κρατηθεί ζωντανή μια μορφή τέχνης γνωστή ως batok έγινε το γηραιότερο αστέρι του εξωφύλλου της Vogue αφού εμφανίστηκε στην φιλιππινέζικη έκδοση του περιοδικού σε ηλικία 106 ετών.

Η Απο Γουάνγκ-Οντ η οποία κατάγεται από το Μπουσκαλάν, ένα απομακρυσμένο, ορεινό χωριό στην επαρχία Καλίνγκα των βόρειων Φιλιππίνων, άρχισε να κάνει τατουάζ στα 16 της. Αφ′ όρου περιγράφηκε ως η τελευταία εναπομείνασα mambabatok, ή παραδοσιακή Καλίνγκα tattooist, ενέπνευσε μια νέα γενιά να μάθει batok, σύμφωνα με την Vogue. Το batok περιλαμβάνει «χτύπημα» του τατουάζ στο δέρμα με το χέρι με τη χρήση αγκαθιού, το οποίο είναι βουτηγμένο σε αιθάλη και φυσική βαφή και είναι στερεωμένο σε ένα ραβδί μπαμπού…

Παραδοσιακά, τα τατουάζ αντιπροσωπεύουν τη γενναιότητα για τους άνδρες πολεμιστές ή την ομορφιά για τις γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς η Γουανγκ – Οντ φημίζεται για την τέχνη της, οι τουρίστες συρρέουν όλο και περισσότερο στο χωριό της για να κάνουν τατουάζ.

Περισσότεροι νέοι άνθρωποι έχουν επίσης αρχίσει να εκπαιδεύονται στην πρακτική, σύμφωνα με τη Vogue Philippines. Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού, Μπέα Βάλντες, ανέφερε στο CNN ότι το προσωπικό της έκδοσης ομόφωνα αποφάσισε να φωτογραφηθεί η Γουάνγκ – Οντ στο εξώφυλλο.

«Αισθανθήκαμε ότι αντιπροσώπευε τα ιδανικά μας για το τι είναι όμορφο στην Φιλιππινέζικη κουλτούρα μας», ανέφερε η Βάλντες. «Πιστεύουμε ότι η έννοια της ομορφιάς πρέπει να εξελιχθεί και να περιλαμβάνει διαφορετικά και περιεκτικά πρόσωπα και μορφές. Αυτό για το οποίο ελπίζουμε να μιλήσουμε είναι η ομορφιά της ανθρωπότητας».

Η Γουάνγκ – Οντ, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Μαρία Ογκέι, είναι μια από τις λίγους σταρ του εξωφύλλου της Vogue που προέρχεται από μια κοινότητα ιθαγενών και θεωρείται επίσης το γηραιότερο άτομο που εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα του περιοδικού. Το 2020, η Τζούντι Ντέντς έγινε η γηραιότερη σταρ του εξωφύλλου της βρετανικής Vogue στα 85 της χρόνια.

Η Γουάνγκ – Οντ δεν έχει πιστοποιητικό γέννησης, ωστόσο, έγγραφο του 2017 της επέτρεψε να έχει πρόσβαση σε προνόμια που ήταν διαθέσιμα σε αιωνόβιους στις Φιλιππίνες.

… Η ίδια έχει εκπαιδεύσει τα ανίψια της να κρατούν την πρακτική ζωντανή. Ωστόσο, σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει τατουάζ για όσο χρονικό διάστημα το επιτρέπει η όρασή της. «Γιατί να μην συνεχίσω να κάνω τατουάζ όσο μπορώ να δω;» είπε στη Vogue Philippines. «Θα σταματήσω μόνο όταν δεν μπορώ να δω πια, ώστε να συνεχίσω να δίνω στους ανθρώπους το σημάδι του Μπουσκάλαν, το σημάδι της Καλίνγκα».

ΠΗΓΗ: The Guardian