Η χώρα που μόλις ονομάστηκε ο παγκόσμιος παράδεισος για τις πεταλούδες

Η Κολομβία είναι ένας υπέροχος φυσικός τόπος

Είναι το σπίτι του 20% των ειδών πεταλούδων όλου του κόσμου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό στον πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Μια ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες ταυτοποίησε 3.642 είδη και 2.085 υποείδη πεταλούδων στην Κολομβία, μια χώρα με μια από τις πλουσιότερες βιοποικιλότητες στον κόσμο.

«Περισσότερα από 200 είδη πεταλούδων σε αυτή την απογραφή ζουν στην Κολομβία και σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο» αναφέρει η Blanca Huertas, ειδική στις πεταλούδες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Αν τις χάσουμε, δεν υπάρχει τρόπος να σωθούν, θα είναι για πάντα», συμπλήρωσε, σε μια προσπάθεια να τονίσει την ανάγκη προστασίας τους.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα το έκαναν για μεγάλο μέρος της καριέρας τους, ταξίδεψαν πολλές φορές στην Κολομβία και ανέλυσαν 350 χιλιάδες φωτογραφίες και βιβλία, με μερικά από αυτά να έχουν γραφτεί τον 18ο αιώνα.

Η λίστα των πεταλούδων φτάνει τις 300 σελίδες, κάτι που μετατρέπει αυτόματα την Κολομβία στη χώρα με τη μεγαλύτερη ποσότητα πεταλούδων στον πλανήτη, μια θέση που ήδη κατέχει για τα πτηνά και τις ορχιδέες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δυο ακόμα χώρες της Νότιας Αμερικής, το Περού και ο Ισημερινός, πλησιάζουν τον ίδιο αριθμό βιοποικιλότητας των λεπιδόπτερων. Αλλά δεν υπάρχει ενδελεχής έρευνα για να γνωρίζουμε τα ακριβή στοιχεία.

Οι μελετητές επίσης αναφέρουν πως η απογραφή των πεταλούδων στην Κολομβία «υποφέρει ακόμα από την έλλειψη πληροφοριών» και θα πρέπει να υποστηριχθεί από νέες έρευνες και ανακαλύψεις.

Πηγή e-daily.gr/