Η Σουηδία αποφασίζει στις 15 Μαΐου για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κοσμογωνικές αλλαγές ενόψει στο χάρτη ασφάλειας της Βόρειας Ευρώπης.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας θα αποφασίσουν στις 15 Μαΐου εάν θα ανατρέψουν μια αντίθεση δεκαετιών για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε το κόμμα τη Δευτέρα – μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει τη Σουηδία να ζητήσει να ενταχθεί στη συμμαχία των 30 εθνών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια επείγουσα επανεξέταση της πολιτικής ασφαλείας τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία. Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, αναμένεται επίσης αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει την υποστήριξή του σε ένα σχετικό αίτημα από τη χώρα του.

Η επικείμενη ανακοίνωση του Νιινίστο, στις 12 Μαΐου, θα πυροδοτήσει δύο πολύ έντονες εβδομάδες, κατά τις οποίες ο χάρτης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Βόρειας Ευρώπης θα μπορούσε να ξανασχεδιαστεί.

«Το ποια θα είναι η απόφαση δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σήμερα», δήλωσε ο γραμματέας του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Τομπίας Μπάουντιν. «Το μήνυμά μας είναι ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρξει απόφαση από την ηγεσία του κόμματος».

Οι Σοσιαλδημοκράτες – το μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία τα τελευταία 100 χρόνια – θα πραγματοποιήσουν τρεις τηλεσυνεδριάσεις του κόμματος αυτή την εβδομάδα, για να διατυπώσουν τη γνώμη των μελών σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πριν από την τελική απόφαση της ηγεσίας το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο διεξάγει παράλληλη, διακομματική επανεξέταση της πολιτικής ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να υποβληθεί έκθεση στις 13 Μαΐου.

Μια επίσημη αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούνιο στη Μαδρίτη και είναι πιθανό να προχωρήσει γρήγορα, αν και η λήψη των υπογραφών και των 30 μελών της συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Η στρατιωτική ουδετερότητα αποτελεί εδώ και καιρό ένα θεμέλιο πολιτικής για πολλούς Σουηδούς και ενώ η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνεται απότομα – οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες έδειξαν ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ – πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιοι. 

Μια απόφαση να επιδιωχθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ σίγουρα θα εξοργίσει τη Μόσχα, η οποία έχει απειλήσει να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ, απέναντι από τη Σουηδία.

Τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις για ένταξη, ενώ η υπόλοιπη αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ.

«Ρωτήστε την Ουκρανία εάν θα προτιμούσαν να είναι στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ούλφ Κρίστερσον, ηγέτης των Μετριοπαθών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να αναζητήσουμε κοινή προστασία μαζί με άλλες δημοκρατίες και να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες», σημείωσε.

huffingtonpost.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news