Η πρώτη plus size ηρωίδα της Disney χορεύει μπαλέτο και παραδίδει μαθήματα αυτοεκτίμησης

Όταν το πάθος, το ταλέντο και η αγάπη για την δημιουργία υπερνικούν τα κοινωνικά στερεότυπα.

Η Disney, γνωστή για τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο να αφυπνίζει συνειδήσεις μέσω “κρυφών” μηνυμάτων, χρησιμοποίησε για ακόμα μια φορά το ταλέντο της και κατάφερε σε λιγότερο χρόνο από τρία λεπτά να αμφισβητήσει τις προβληματικές νόρμες της κοινωνίας. Πώς; Δημιουργώντας την πρώτη plus size ηρωίδα, η οποία παραδίδει μαθήματα αυτοεκτίμησης γιατί απλώς λατρεύει τον χορό. Συγκεκριμένα, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς Short Circuit Experimental Films, “Reflect“, πραγματεύεται την ιστορία μιας μικρής μπαλαρίνας, η οποία με θάρρος και πίστη στον εαυτό της αποφασίζει να ανακαλύψει την θετικότητα της “διαφορετικής” εικόνας του σώματος της, έναντι των άλλων κοριτσιών.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Στις πρώτες σκηνές της ταινίας μικρού μήκους, η Μπιάνκα εμφανίζεται χαρούμενη να απολαμβάνει κάθε χορευτική κίνηση μέσα στην άδεια αίθουσα χορού, όπου εξασκεί προσωρινά μόνη διάφορες χορευτικές φιγούρες. Όταν, όμως, το στούντιο γεμίζει με τους υπόλοιπους μαθητές και την παρουσία της δασκάλας, η plus – size μπαλαρίνα αρχίζει να χάνει την λάμψη του προσώπου της, καθώς αμφιβολίες για την εικόνα του σώματος της κατακλύζουν το μυαλό της. Αποφεύγοντας πλέον να καμαρώνει το είδωλο της στον καθρέφτη, η μικρή χορεύτρια παραμένει σιωπηλή με το βλέμμα στραμμένο στο έδαφος.

Για μια στιγμή, ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά και αντικρίζοντας προσωρινά την εικόνα της, ο καθρέφτης γίνεται θρύψαλα και βαθύ σκοτάδι απλώνεται γύρω της. Το μόνο που βλέπει τώρα είναι η αντανάκλαση της σε χιλιάδες σπασμένα κομμάτια γυαλιού. Αποφασίζοντας τελικά να κλείσει τα μάτια και να πάρει μια βαθιά ανάσα, ο φόβος και η αγωνία που μέχρι πρότινος ήταν ζωγραφισμένα στο πρόσωπο της, υποχωρούν και η έκφραση της γαληνεύει. Η μουσική αλλάζει και ο χορός ξεκινά. Η Μπιάνκα γεμάτη πλέον αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, χορεύει δυναμικά και εκτελώντας κάθε αγαπημένης της φιγούρα. Όταν ανοίγει και πάλι τα μάτια της βρίσκεται ξανά στην κατάμεστη αίθουσα και σίγουρα πια για τον εαυτό της ξετυλίγει επιδέξια το χορευτικό της ταλέντο, χωρίς να φοβάται να αντιμετωπίσει την εικόνα της στον καθρέφτη.

Το όμορφο και θετικό μήνυμα μιας μικρής παραμυθένιας ιστορίας έρχεται να θρυμματίσει κάθε στερεότυπο, απελευθερώνοντας την εσωτερική δύναμη για την δημιουργική εξέλιξη του εαυτού μας. Η σκηνοθέτις Χίλαρι Μπράντφιλντ έπειτα από την κυκλοφορία του επεισοδίου, έστειλε το δικό της θετικό μήνυμα, δηλώνοντας πως μεταξύ άλλων “Αισθάνομαι ότι είμαι ένα πολύ θετική προς το σώμα γενικά, ως προς όλα τα σώματα…Αλλά σε προσωπικό επίπεδο, είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι θετικός στο σώμα σου… Όταν οι άνθρωποι δουν αυτή τη μικρού μήκους ταινία ελπίζω να μπορέσουν να νιώσουν πιο θετικά για τον εαυτό τους και για το πώς φαίνονται και να νιώσουν οκέι με όλα τα δύσκολα κομμάτια του ταξιδιού αυτού ως προς την αυτοπεποίθηση”.

Πηγή: womantoc.gr