Η πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές

«Η Αμερική επέστρεψε. Είμαστε ξανά στην κεφαλή του τραπεζιού». Αυτό δήλωσε οεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επικράτησή του στις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο NBC News, ο Μπάιντεν μίλησε για την μεταβίβαση της εξουσίας, την πανδημία της Covid 19 και τις προτεραιότητες που θα θέσει η διακυβέρνησή του.

Ερωτώμενος σχετικά με το «πράσινο φως» που τελικά έδωσε μόλις προχθές ο Ντόναλντ Τραμπ -20 μέρες μετά τις εκλογές- για την μεταβίβαση της εξουσίας, ο Μπάιντεν είπε: «Πρέπει να πω, η προσέγγιση ήταν ειλικρινής. Δεν ήταν απογοητευτικό μέχρι στιγμής. Και δεν περιμένω να είναι».

Όπως είπε ο Μπάιντεν, προσωπικά δεν είχε καμία επικοινωνία από τον Τραμπ από την ημέρα των εκλογών, σημείωσε, ωστόσο, πως εκτιμά ότι επικεφαλής των προσωπικών τους έχουν μιλήσει.

Παράλληλα, είπε πως δουλεύουν ήδη για να δουν πώς θα λαμβάνει τις προεδρικές ενημερώσεις, κάτι το οποίο αναμένει να ξεκινήσει από σήμερα.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το τμήμα δικαιοσύνης «ως όχημά μου» για να κάνει έρευνες για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του. «Δεν θα κάνω αυτό που κάνει αυτός ο πρόεδρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει ήδη μιλήσει με αρκετούς ηγέτες ξένων χωρών.

«Δεν θα είναι μια τρίτη θητεία του Ομπάμα»

«Αυτή δεν θα είναι μια τρίτη θητεία του Ομπάμα επειδή αντιμετωπίζουμε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του παρουσιαστή Λέστερ Χολτ και πρόσθεσε:

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αλλάξει το τοπίο. Βρισκόμαστε σε μια θέση στην οποία οι συμμαχίες μας έχουν καταστραφεί».

Αντιμετώπιση της πανδημίας

Περιγράφοντας την πανδημία και την επακόλουθη οικονομική κρίση, ο Μπάιντεν είπε ότι «προκαλεί πραγματικό ψυχολογικό στρες σε εκατομμύρια ανθρώπους», προσθέτοντας ότι «είναι στην εξουσία μας να το λύσουμε και να αναπτύξουμε την οικονομία».

Ο ίδιος είπε ότι περιμένει να συναντηθεί σύντομα με την ομάδα του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο. Στο ζήτημα της διανομής του εμβολίου για την COVID 19, σημείωσε ότι εκτιμά πως δεν θα είναι τόσο πίσω από την καμπύλη, όσο νόμιζαν ότι θα μπορεί να ήταν στο παρελθόν.

«Τα λόγια ενός προέδρου έχουν σημασία», σημείωσε, υπονοώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετώπισε την πανδημία, την απειλή της οποίας προσπάθησε να υποβιβάσει με κάθε τρόπο.

Υπενθύμισε για άλλη μια φορά την απαραίτητη χρήση της μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Είναι πατριωτική ευθύνη να φοράμε μάσκα και να κρατάμε κοινωνική αποστασιοποίηση», είπε.

«Έχω μια πολύ φιλόδοξη, πολύ προοδευτική ατζέντα»

Σχετικά με τη στελέχωση της ομάδας που θα βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και ερωτώμενος για το αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και τους Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, δύο από τους «αντιπάλους» του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές, σχολίασε: «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού. Αλλά το να πάρουμε κάποιον από τη Γερουσία στον Λευκό Οίκο είναι δύσκολη απόφαση».

«Έχω μια πολύ φιλόδοξη, πολύ προοδευτική ατζέντα», είπε και πρόσθεσε: «Και θα χρειαστεί πολύ δυνατούς ηγέτες στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υλοποιηθεί».

Πηγή cnn.gr/