Η νέα αρχιτεκτονική πόλεων της Κίνας βάζει τέλος στους ουρανοξύστες

Μία νέα εποχή ξημερώνει στην αρχιτεκτονική πόλεων της Κίνας. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες δόμησεις κανένα κτίριο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 500 μέτρα.

Περιγράφοντας αυτό που αποκαλεί «νέα εποχή» για τις πόλεις της Κίνας, η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις αρχές του χρόνου, από το υπουργείο Στέγασης και την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, προτείνει εκτεταμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα κτίρια «ενσωματώνουν το πνεύμα» της εκάστοτε περιοχής όπου θα ανεγερθεί και «φέρνουν στην επιφάνεια τα κύρια χαρακτηριστικά της Κινεζικής κουλτούρας».

Με περιορισμούς στο ύψος, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε μέρη όπως το Πεκίνο και μια κυβερνητική οδηγία του 2016 που ζητά τον τερματισμό των «μεγάλων, ξενοκεντρικών και περίεργων κτιρίων», οι οδηγίες φαίνεται να επισημοποιούν τις υπάρχουσες  αλλαγές.

Σύμφωνα όμως με Κινέζους ειδικούς στον χώρο της αρχιτεκτονικής, μερικές από τις προτάσεις, που αναγράφονται στην εγκύκλιο, όπως η προστασία της Κινεζικής κληρονομιάς, αλλά κυρίως ποιοί θα σχεδιάζουν τα κτίρια όπως και ποιοί θα είναι οι επικεφαλής αρχιτέκτονες, ενδέχεται να δυσκολέψει τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάζονται οι πόλεις στο μέλλον.

«Η εγκύκλιος δεν αφορά μόνο το ύψος», δήλωσε ο Λι Σικιάο, καθηγητής ασιατικής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, των Ηνωμένων Πολιτειών.

« Αφορά τον κινεζικό πολιτισμό, το αστικό περιβάλλον, το πνεύμα της πόλης και την εμφάνιση του νεωτερισμού. Έως τώρα ήταν απλά μία ακδημαϊκή συζήτηση. Τώρα είναι και νόμος του κράτους».

Πηγή huffingtonpost.gr/