Η μοναδική χώρα στον κόσμο με γυναίκα πρόεδρο και πρωθυπουργό

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, η Εσθονία έγινε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει επικεφαλής εκλεγμένες γυναίκες. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα τρεις χώρες που έχουν γυναίκες πρωθυπουργούς, αλλά στην κεφαλή του κράτους είναι η βασίλισσα Ελισάβετ στην περίπτωση των Μπαρμπέιντος και της Νέας Ζηλανδίας και η Βασίλισσα Μαργαρίτα στην περίπτωση της Δανίας.

Στην Εσθονία, η πρόεδρος Kersti Kaljulaid εξελέγη το 2016 από τη Βουλή, και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτό το αξίωμα στη χώρα. Στις 26 Ιανουαρίου του 2021, πρωθυπουργός της χώρας έγινε η Kaja Kallas, που και αυτή με τη σειρά της έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Την Kallas πρότεινε η ίδια η πρόεδρος, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε. Στις 25 Ιανουαρίου η Βουλή της χώρας ενέκρινε την υποψηφιότητα της Kallas να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Η Kallas βέβαια αναμενόταν να γίνει πρωθυπουργός από το 2019, όταν κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές, ωστόσο δυο μειοψηφούντα κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση, η οποία όμως δεν κατάφερε να μείνει για πολύ στην εξουσία. Στην κυβέρνηση της Kallas, το 46,7% θα απαρτίζεται από γυναίκες, αριθμός ρεκόρ για την χώρα.

Η Εσθονία μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα στον κόσμο με εκλεγμένες γυναίκες επικεφαλής του κράτους, αλλά δεν είναι η πρώτη. Η πρώτη ήταν η Φινλανδία, που την περίοδο προεδρίας της Tarja Halonen, υπήρξαν δυο γυναίκες πρωθυπουργοί, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα (το 2003 και το 2011).

Πηγή e-daily.gr/