Η Κύπρος στο επίκεντρο των διαστημικών εξελίξεων

Για δύο συνεχόμενες ημέρες η Λευκωσία υπήρξε στο επίκεντρο των διαστημικών εξελίξεων και η «πύλη» προς το φεγγάρι, αφού μετέδιδε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) το Πρώτο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Συνέδριο του MVA (Moon Village Association) για την επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη, το οποίο παρακολούθησαν και στο οποίο συμμετείχαν οι σημαντικότεροι διαστημικοί παράγοντες του κόσμου όπως η NASA, ESA, διαστημικές υπηρεσίες πολλών χωρών και ιδιωτικές εταιρείες που ετοιμάζονται για το φεγγάρι.

Είναι γεγονός ότι σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε το φεγγάρι με διαφορετικό μάτι. Διότι γύρω από αυτό θα βρίσκεται σε τροχιά ένας διαστημικός σταθμός (η ονομαζόμενη Σεληνιακή Πύλη) από την οποία θα μπορούν να εκτοξεύονται για το φεγγάρι αστροναύτες και ρόβερ, ενώ εκεί, στον φυσικό δορυφόρο της Γης, θα δημιουργηθεί μια μόνιμη ανθρώπινη παρουσία, όπου επιστήμονες θα διεξάγουν πειράματα και έρευνες, με απώτερο στόχο την μετάβαση του ανθρώπου στον πλανήτη Αρη, διότι ο άνθρωπος, όπως συμφωνούν οι ειδικοί, πρέπει να καταστεί πολυπλανητικό είδος προκειμένου να διασφαλίσει την συνέχειά του.

Η διαστημική επανάσταση είναι άρα προ των πυλών και η Κύπρος συμμετέχει σε αυτή την τεράστια προσπάθεια μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, ο οποίος στα λίγα μόνο χρόνια παρουσίας του στο νησί εδραιώθηκε όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό ως μέλος των σημαντικότερων διαστημικών οργανισμών του κόσμου. Ο κυπριακός οργανισμός κατάφερε να φέρει μαζί τους μεγαλύτερους παίκτες του διαστήματος οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο και να συνεργαστούν για το επόμενο τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας μακριά από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.

Το Πρώτο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Σεμινάριο του MVA (Moon Village Association) το οποίο πραγματοποιήθηκε 9 και 10 Νοεμβρίου, και το παρακολούθησαν διαδικτυακά θεατές από 93 χώρες, θα λάμβανε χώρα κανονικά στην Κύπρο, όμως λόγω της πανδημίας αυτό μετατράπηκε σε διαδικτυακό. Ωστόσο, όπως είπαν οι διοργανωτές, του χρόνου προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Λευκωσία με τη φυσική παρουσία όλων των διαστημικών παραγόντων.

Στο συνέδριο μίλησαν μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων διαστημικών φορέων του πλανήτη, όπως η Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Ανώτερος Αξιωματούχος της NASA, ομόλογοί τους από  Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες, καθώς και αστροναύτες. Μίλησαν επίσης υψηλά ιστάμενοι από διαστημικές εταιρείες όπως η  Lockheed Martin, Astrobotic,  Blue Origin, Mitsubishi Heavy Industries κα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σεληνιακού Χωριού (Moon Village Association, MVA).

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συμποσίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη ικανοτήτων για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τη συμμετοχή της νέας γενιάς. Η συζήτηση  διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Διαστημικές Υποθέσεις.

«Η Κύπρος κόμβος διεθνών επιστημονικών δραστηριοτήτων σχετικά με το διάστημα»

Ο Γιώργος Δανός, Πρόεδρος του CSEO που φιλοξένησε το συνέδριο  από τη Λευκωσία, δήλωσε ότι οι αναδυόμενες χώρες πρέπει να έχουν λόγο στην εξερεύνηση του φεγγαριού, όπως και η νέα γενιά και τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία αποτελεί το κλειδί προς αυτόν τον στόχο.

Μίλησε για την Κύπρο, λέγοντας ότι «με  ιστορία 11.000 χρόνων, η Κύπρος υπήρξε καθοριστική στο εμπόριο, τον πολιτισμό και τη συνεργασία στον αρχαίο κόσμο και σήμερα αποτελεί κόμβο διεθνών επιστημονικών δραστηριοτήτων σχετικά με το διάστημα».

Σημείωσε ότι το πραγματικό πλεονέκτημα της Κύπρου είναι οι επιστήμονές της, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ευρώπη.

«Ο CSEO εργάζεται για την οικοδόμηση ενός λαμπρότερου μέλλοντος, εστιάζουμε στη νεολαία,  την επόμενη γενιά επιστημόνων», είπε.

Μίλησε για τους διάφορους διαγωνισμούς της ESA, NASA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους διαγωνισμούς, τους οποίους ο CSEO φέρνει κάθε χρόνο στην Κύπρο, σημειώνοντας τις πολλές επιτυχίες κυπριακών ομάδων, δύο από τις οποίες έχουν κερδίσει πρώτα παγκόσμια βραβεία της NASA.

Επιπλέον, είπε ότι η Λευκωσία μέσω του CSEO είναι η έδρα του διεθνούς δικτύου για την ανάλυση της ανώτερης ατμόσφαιρας του Αρη (Mars Upper Atmosphere Network), ενώ τα διαδικτυακά σεμινάρια του CSEO με τίτλο CSEO2030 SpaceWorks έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θεάσεις παγκοσμίως.

Επιπλέον, ο κ. Δανός ανέφερε ότι σε συνεργασία με το MVA, ο CSEO θα επικεντρωθεί στην παροχή τεχνογνωσίας και προγραμμάτων για τη συμμετοχή των νέων. Προγράμματα, είπε, ειδικά επιλεγμένα για τα συναρπαστικά επόμενα βήματα της ανθρωπότητας για την εξερεύνηση και την εγκατάσταση στο φεγγάρι.

Καταλήγοντας, είπε ότι η Κύπρος φιλοξενεί 6 κέντρα αριστείας της ΕΕ από τα 23 συνολικά στην Ευρώπη.

Η αστρονομία να περιληφθεί στα σχολικά προγράμματα, έμφαση στη νέα γενιά

Ο συντονιστής της συζήτησης, David Reggio, μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα είναι σημαντικές σε μεγάλο βαθμό για την εξερεύνηση του διαστήματος. Είπε ότι η κοινωνία των πολιτών πρέπει επίσης να συμμετάσχει προσθέτοντας ότι πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία. 
Πρόσβαση και συμμετοχή είναι κρίσιμα σημεία, είπε, σημειώνοντας ότι οι επόμενες ιδιοφυΐες στις επιστήμες βρίσκονται τώρα στα σχολεία, οπότε πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ενσωματώσουμε το διάστημα στα σχολικά προγράμματα σπουδών,  κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει ακόμη.

O Jorge Del Rio Vera, από το Γραφείο του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις (UNOOSA) ανέλυσε το έργο του σημαντικού αυτού γραφείου λέγοντας ότι στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνεται και η ανάγκη να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό με δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να εγκατασταθούμε στο φεγγάρι και μίλησε για το έργο του γραφείου του προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία «Access to Space 4 All Initiative (#AccSpace4All), η οποία, όπως είπε, είναι χρήσιμη για όλες τις χώρες. 
Σημειώνοντας ότι το διάστημα είναι ένας ακμάζων τομέας, είπε ότι η απασχόληση στον διαστημικό τομέα έφτασε σε υψηλό 8 ετών πέρυσι, μια τάση που θα συνεχιστεί στο μέλλον. 
Μίλησε επίσης για τα διαδικτυακά σεμινάρια που οργανώνει το γραφείο του με διαφορετικά θέματα, όπως ο το Διαστημικό Δίκαιο.

Ο Antonino Salmeri, από το Space Generation Advisory Council, δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της συζήτησης είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα. 
«Θέλουμε το διάστημα να γίνει βιώσιμο και με το φεγγάρι έχουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα χωρίς τη νέα γενιά.

Η νέα γενιά είπε, πρέπει να συμπεριληφθεί σε συζητήσεις και σχέδια, καθώς θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν τα επόμενα χρόνια. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτό αναγνωρίζεται από τις βέλτιστες πρακτικές του MVA. 
Είπε ότι οι νέοι πρέπει να μεγαλώσουν με το πάθος για το διάστημα και για να συμβεί αυτό χρειάζονται υπεύθυνη καθοδήγηση.  
Ανέφερε ότι το Space Generation Advisory Council είναι η μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών και νέων επαγγελματιών στον τομέα του διαστήματος, με 15.000 μέλη από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.

Ο Ghanim Alotaibi από το Moon Village Association είπε ότι υπάρχει ένα κενό στη διαστημική κούρσα που παρατηρείται, καθώς ορισμένες χώρες ανακοινώνουν σχέδια για μετάβαση στο φεγγάρι και πιο μακριά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα του κόσμου μένει πίσω, δεν αποτελεί μέρος αυτής της περιπέτειας. 
Πρέπει να εμπλέξουμε και να βοηθήσουμε κάθε χώρα να συμμετέχει, είπε και μίλησε για το έργο PESC του MVA (Συμμετοχή Αναδυόμενων Διαστημικών Χωρών) που εστιάζει στη νεολαία, καθώς, δεν υπάρχει βιωσιμότητα χωρίς τη νεολαία, όπως είπε.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν την διεθνή κοινότητα στο μέλλον όταν θα εγκατασταθεί στο φεγγάρι, όπως θέματα αρχιτεκτονικής, πολιτισμού, εκπαίδευσης, εμπόριο κτ.

16χρονη μαθήτρια εκ μέρους της Κύπρου

Ακολούθησαν 14 παρουσιάσεις για την εξερεύνηση της Σελήνης και την ίδρυση αποικίας με συμμετοχές από τις ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Αγγλία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ουκρανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία, Γερμανία, Ιαπωνία και Κύπρο.

Για την Κύπρο επιλέγηκε η παρουσίαση της 16χρονης Αθένα Βούργος η οποία ανέπτυξε το θέμα πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι κοινότητες σε μια αποικία στο φεγγάρι. Σημειώνεται ότι πριν δύο χρόνια, η Αθένα Βούργος και ο Σάββας Αγισηλάου, είχαν λάβει το πρώτο βραβείο στον τοπικό διαγωνισμό που έφερε η NASA αποκλειστικά σε κυπριακές ομάδες, στο πλαίσιο του NASA SpaceApps Challenge.

Οι δύο μαθητές είχαν παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας στις διαστημικές αποικίες του μέλλοντος. Η ιδέα που παρουσίασαν θα τύχει αξιοποίησης τόσο από την NASA όσο και από άλλους οργανισμούς όπως το Moon Village Association, καθώς η ανθρωπότητα προετοιμάζεται να εποικίσει σύντομα το φεγγάρι και σε μερικές δεκαετίες τον Άρη.

Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου υπάρχουν ακόμη  41 παρουσιάσεις που είναι προσβάσιμες μαζί με τις 14 που παρουσιάστηκαν ζωντανά.

Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα mva2020.cseo.org.cy.

Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας του σημαντικού αυτού παγκόσμιου συνεδρίου.

Ο Σύνδεσμος Moon Village Association ιδρύθηκε το 2017. Είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό. 
Ο MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή μελλοντικά διεθνή προγράμματα και αποστολές εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Έτσι, συγκεντρώνει όλες τις προσπάθειες από ιδιώτες και κυβερνήσεις που έχουν ως στόχο την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση της Σελήνης κατά τρόπο βιώσιμο.

Τα μέλη του αυξάνονται συνεχώς. Τα νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι αποτελείται από 220 μέλη και 26 θεσμικές οντότητες από περισσότερες από 40 χώρες.

Η αποστολή του είναι μοναδική καθώς φέρνει μαζί τόσο τα διαστημικά κράτη όσο και εκείνα που δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε αυτή την βιομηχανία. Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση στη διεθνή σκηνή που να έχει μια τέτοια αποστολή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο MVA.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού.

Επιστροφή στη Σελήνη, πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Οι πρώτοι που φαίνεται ότι θα μεταβούν με επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι μετά από μισό αιώνα θα είναι ξανά οι Αμερικανοί. Η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα – όταν άφηνε τα ίχνη του ο Νιλ Άρμστρονγκ – αποτελεί την προτεραιότητα της NASA και της αμερικανικής Κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να κατακτήσουμε τον πλανήτη Άρη.

Η NASA δεσμεύεται μέχρι το 2024 να προσεδαφίσει Αμερικανούς αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη μέσω του προγράμματος που ονόμασε Αρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.

Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η Αρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία. Τώρα, αναφέρει η NASA, «είναι η προσωποποίηση του δρόμου μας προς το φεγγάρι και είναι το όνομα που δώσαμε στο πρόγραμμά μας για επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα».

«Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης», αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία. 

Πηγή ant1.com.cy