Η Κύπρος διαθέτει από τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη

Στην πρώτη θέση του πίνακα που κατάρτισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, βρίσκεται μια χώρα που δεν βρέχεται από θάλασσα.

Η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 85% των περιοχών κολύμβησης της Ευρώπης κατατάσσονται πλέον στις «εξαιρετικές».

Η ετήσια έκθεση παρακολούθησε σχεδόν 22.000 εσωτερικά και παράκτια σημεία κολύμβησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία το 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποχώρησε από την ΕΕ, απουσίαζε για πρώτη φορά από την έκθεση.

Πρώτη η Αυστρία, χωρίς να έχει θάλασσα, στην πέμπτη θέση η Κύπρος

Η Αυστρία, γνωστή για τις πολλές και όμορφες λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών της Achensee στο Τιρόλο και της Weissensee στην Καρινθία, με σμαραγδένιο χρώμα, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται άριστα.

Ακριβώς πίσω της, στην κορυφή του πίνακα κατάταξης, βρίσκονται τέσσερις μεσογειακές χώρες: Μάλτα, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος.

Η Δανία και η Γερμανία είναι οι άλλες χώρες στις οποίες περισσότερες από 9 στις 10 τοποθεσίες πήραν τον καλύτερο βαθμό, ενώ η Βουλγαρία και η Λιθουανία καταλαμβάνουν την 8η και 9η θέση αντίσχοιχα. 

Η Πορτογαλία βρίσκεται στη 10η θέση με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση, αντίστοιχα.

Το τουριστικό hotspot, η Γαλλία, βρίσκεται πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5% -σε αρκετή απόσταση πίσω από τη Σλοβακία με 50% και την Ουγγαρία με 60,2%.

Πώς συντάσσεται η έκθεση

Η αξιολόγηση καταρτίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από λύματα και κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, τα νερά κρίθηκαν ως «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «κακά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κολύμπι σε νερά που έχουν χαρακτηριστεί ως «κακά» μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια -αν το νερό καταποθεί, οι κολυμβητές μπορεί να εμφανίσουν στομαχόπονο ή διάρροια.

Επικίνδυνα πολλά σημεία στη Γαλλία

Στη Γαλλία υπήρχαν συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που κατατάχθηκαν σε «κακή κατάσταση», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης κολυμβητικής περιόδου, με τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.

Οι τοποθεσίες που κατατάσσονται σε κακή κατάσταση για πέντε συνεχή έτη πρέπει να κλείσουν οριστικά. Αυτό συνέβη σε 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, οκτώ στη Γαλλία και δύο στην Ολλανδία.

Ο κανόνας αυτός αποτελεί μέρος της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, η οποία εγκρίθηκε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό των άριστων περιοχών να αυξάνεται συνεχώς από τότε.

Η ποιότητα των υδάτων της ΕΕ είναι γενικά υψηλή, με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας νερού να πληρούνται στο 95,2% όλων των περιοχών που αξιολογήθηκαν.

Τα καθαρότερα ύδατα κολύμβησης της Ευρώπης

  1. Αυστρία (97,7%)
  2. Μάλτα (96,6%)
  3. Ελλάδα (95,8%)
  4. Κροατία (95,7%)
  5. Κύπρος (93,3%)
  6. Δανία (91,9%)
  7. Γερμανία (90,4%)
  8. Βουλγαρία (89,8%)
  9. Λιθουανία (89,2%)
  10. Πορτογαλία (88,5%)

Πηγή city.sigmalive.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news