Η Κορεάτισσα εικονογράφος που έκανε την κατάθλιψη της τέχνη

Η Henn Kim έχει κατακτήσει το Instagram με τα έργα της και όχι άδικα.

Ένα account με ασπρόμαυαρ σκίτσα φαίνεται να έχει κλέψει την καρδιά του Instagram, καθώς είναι πολύ δημοφιλές και συγκεντρώνει άπειρα likes σε κάθε ανάρτηση του. Ο λόγος για το προφίλ της Henn Kim, μιας δημιουργού, που μέσα από την τέχνη της μιλά για την κατάθλιψη, την μοναξιά, τις γυναίκες και τον έρωτα.

Στις εικόνες που δημιουργεί κυριαρχούν το άσπρο και το μαύρο χρώμα, ενώ η αίσθηση που βγάζουν είναι εκείνη της μοναξιάς και της θλίψης, δείχνοντας όμως και την αληθινή πλευρά των ανθρώπων, αλλά και τους τρόπους που ο καθένας βρίσκει το δικό του get away, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει συναισθηματικά. Η Kim, η οποία έπασχε από κατάθλιψη, κάποια στιγμή και όταν ήταν έφηβη, απλώς σταμάτησε να μιλάει, μια μέρα σαν όλες τις άλλες.

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη της στο BBC, ζωγράφιζε από μικρή, ενώ στα 17 της, περνώντας μια φάση με βαριές αϋπνίες, πέρασε στην κατάθλιψη και δεν μιλούσε για δυο ολόκληρα χρόνια, ενώ απομονώθηκε και έχασε όλους τους φίλους της. Εκείνο το διάστημα ένιωθε συνεχώς σαν να πνίγεται, μέσα σε έναν κόσμο σιωπηλό και σκοτεινό, όπως είναι αυτός που δείχνουν τα σκίτσα της. Η Kim βρήκε διέξοδο έκφρασης των συναισθημάτων της στο χαρτί. Όσο το μυαλό της γέμιζε με εικόνες, τόσο πιο πολύ ζωγράφιζε εκείνη.

Κάθε σκίτσο της, είναι και ένα μικρό διήγημα για τα κορίτσια που πρωταγωνιστούν εκεί και που νικούν το σκοτάδι τους βρίσκοντας διέξοδο στη μουσική, τα βιβλία, τον έρωτα, ακόμα και αν κάποιες φορές πληγώνονται από αυτόν.

Μάλιστα, η Kim πάσχει ακόμα από αϋπνίες για αυτό και σχεδιάζει μόνο τα βράδια. Παρόλα αυτά, η δουλειά της λατρεύτηκε από την πρώτη στιγμή και στο Instagram συγκεντρώνει πάνω από 870.000 followers. Λίγο τρυφερά, λίγο σκοτεινά και ψυχεδελικά, τα σχέδια της αποδεικνύουν ότι η δύναμη του μυαλού μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκει την βρούμε μέσα μας.

Όσο για τα κορίτσια στα σκίτσα της, είναι προφανώς το ίδιο πρόσωπο, το δικό της, όμως όλες μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί της, μιας και όλες περνάμε από τις ίδιες φάσεις και βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα. Ο πόνος και η απόγνωση είναι κομμάτι της ζωής μας και μπορούν να μας διδάξουν πολλά, όμως η δύναμη που αποκτούμε μέσα από αυτά για να πάμε παρακάτω είναι το μεγαλύτερο δώρο και θα πρέπει να νιώθουμε περήφανες για κάθε δύσκολη εμπειρία και κάθε σκοτάδι που αντιμετωπίσαμε.

Πηγή pink.gr/