Η Κίνα σταματά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης

Διακόπτονται οι επαφές και σε σειρά άλλων κρίσιμων τομέων ως απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Η Κίνα διέκοψε τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, από συνομιλίες για την κλιματική κρίση μέχρι τον διάλογο μεταξύ των στρατών τους.

Η εν λόγω απόφαση του Πεκίνου έρχεται ως απάντηση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Στο μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα διεξάγονται τεράστιες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί. 

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Πελόζι και μελών της οικογένειάς της. Το Πεκίνο χαρακτήρισε την επίσκεψή της ως «προκλητική ενέργεια» καθώς υπενθυμίζεται ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι της επικράτειάς της στο πλαίσιο του δόγματος της «μίας Κίνας». 

Εκατοντάδες αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη της Κίνας συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις σε έξι ζώνες που περιβάλλουν την Ταϊβάν. Τουλάχιστον 11 βαλλιστικοί πύραυλοι Dongfeng εκτοξεύτηκαν κοντά ή πάνω από την Ταϊβάν την Πέμπτη, ενώ δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη και πλοία έχουν περάσει πάνω από τη μέση γραμμή, το ανεπίσημο «σύνορο» στα στενά της Ταϊβάν.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή ανάγκασαν ορισμένα πλοία να επαναδρομολογήσουν τα ταξίδια τους. Κατά μέσο όρο, 240 εμπορικά πλοία περνούσαν από αυτές τις θαλάσσιες ζώνες κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων με πραγματικά πυρά κάνοντας λόγο για «υπερβολική αντίδραση».

Με πληροφορίες από Guardian

lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news