Η ενδιαφέρουσα ζωή του Henry Ford
Ο θρυλικός βιομήχανος, Henry Ford γεννήθηκε ένα καλοκαίρι του 1863.
O Henry Ford ήταν, ομολογουμένως, μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες των περασμένων αιώνων. Ως ιδρυτής της Ford Motor Company και “πατέρας” της γραμμής συναρμολόγησης που χρησιμοποιείται στη μαζική παραγωγή, έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον κλάδο.
Στις 30 Ιουλίου του 1863 ήρθε στον κόσμο και έκτοτε προσπέρασε μία σειρά από προκλήσεις και εμπόδια, μέχρι να φτάσει στην πολυπόθητη επιτυχία. Παρακάτω, θα δεις το timeline της μυθιστορηματικής ζωής του Tom Ford, μέσα από τις στιγμές – ορόσημα που τη σημάδεψαν:
30 Ιουλίου 1863
Ο Henry Ford γεννιέται σε ένα αγρόκτημα του William και της Mary Ford στο Springwells Township του Μίσιγκαν, εννέα μίλια έξω από το Ντιτρόιτ.
Δεκέμβριος 1879
Ο Henry Ford εγκαταλείπει την οικογενειακή του φάρμα για να ασχοληθεί με τα μηχανήματα στο Ντιτρόιτ. Μια από τις πρώτες του δουλειές είναι στο μηχανουργείο Flowers Brothers Machine Shop, όπου, με μισθό 2,50 δολάρια την εβδομάδα, διαμορφώνει ορειχάλκινες βαλβίδες σε μια φρεζομηχανή.
11 Απριλίου 1888
Στα 22α γενέθλιά της, η Clara Bryant από την κοινότητα Γκρίνφιλντ παντρεύεται τον Henry Ford. Η Bryant μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της έπαυλης του Ford.
6 Νοεμβρίου 1893
Η Clara γεννά έναν γιο, τον Edsel Bryant Ford. Η οικογένεια ζει σε ένα νοικιασμένο σπίτι στη λεωφόρο Bagley στο Ντιτρόιτ.
4 Ιουνίου 1896
Μετά από δύο χρόνια που περνούσε σχεδόν κάθε ελεύθερο λεπτό του τελειοποιώντας τη μηχανή του στο μικρό υπόστεγο πίσω από το σπίτι του, καθώς και σε ένα υπόγειο δωμάτιο της Edison Illuminating, ο Ford ολοκληρώνει το πρώτο του αυτοκίνητο, το “Quadricycle”, και το οδηγεί στους δρόμους του Ντιτρόιτ.

5 Αυγούστου 1899
Με οικονομικούς επενδυτές που προσέλκυσε με το “Quadricycle” του, ο Ford ιδρύει την Detroit Automobile Company. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ο Ford θα έχει πολλούς χρηματοδότες, οι οποίοι τελικά όλοι εξοργίζονται με τις συνεχείς προσπάθειές του να ανανεώνει και να βελτιώνει τα μοντέλα του.
10 Οκτωβρίου 1901
Ο Ford συμμετέχει με ένα από τα αυτοκίνητά του σε έναν αγώνα αυτοκινήτων 10 μιλίων στο Grosse Pointe, τον οποίο κερδίζει. Η νίκη του τον κάνει να συζητιέται στους κύκλους της αυτοκινητοβιομηχανίας. Λίγο αργότερα, κατασκευάζει ένα νεότερο, ισχυρότερο αγωνιστικό αυτοκίνητο — το 999 — το οποίο σημειώνει αμερικανικό ρεκόρ ταχύτητας πέντε μιλίων σε πέντε λεπτά και 28 δευτερόλεπτα.
16 Ιουνίου 1903
Ο Henry Ford και ο συνέταιρός του Alexander Malcomson, ο μεγαλύτερος έμπορος άνθρακα του Ντιτρόιτ, ιδρύουν την Ford Motor Company με 28.000 δολάρια σε μετρητά και 21.000 δολάρια σε υποσχόμενα κεφάλαια από 10 άλλους επενδυτές – κυρίως φίλους, συγγενείς ή επιχειρηματικές επαφές του Malcomson.
1903 – 1908
Ανάμεσα στο 1903 και στο 1908 όταν εμφανίστηκε το μοντέλο Τ το 1908, η εταιρεία Ford κατασκευάζει εννέα διαφορετικά αυτοκίνητα: Το πιο επιτυχημένο, το μοντέλο Ν, περιγράφεται στις διαφημίσεις ως “ένα υψηλής ποιότητας, πρακτικό αυτοκίνητο…[που] βγήκε από τον κατάλογο των πολυτέλειων”. Οι ραγδαία αυξανόμενες πωλήσεις του προμηνύουν την επιτυχία του μοντέλου Τ.
Οκτώβριος 1908
Η Ford παρουσιάζει το Model T, ή “Tin Lizzie”, όπως έγινε γνωστό. Μέσα σε λίγους μήνες, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που η εταιρεία αναστέλλει τις νέες παραγγελίες.
Φθινόπωρο 1913
Το εργοστάσιο Highland Park της Ford αρχίζει να λειτουργεί την πρώτη κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων στον κόσμο. Μέχρι το τέλος του έτους, το Highland Park θα απασχολεί περίπου 13.000 άτομα.
5 Ιανουαρίου 1914
Η Ford Motor ανακοινώνει τον μισθό των 5 δολαρίων ημερησίως για οκτάωρη εργασία. Αντικαθιστώντας την προηγούμενη αμοιβή των 2,34 δολαρίων για εννιάωρη ημέρα, ήταν διπλάσια από ό,τι μπορούσε να κερδίσει κανείς σε οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία. Την επόμενη ημέρα, 10.000 άτομα που αναζητούν εργασία καταφθάνουν για θέσεις εργασίας στο Highland Park.
Απρίλιος 1914
Αφού παρακολουθεί μια εξωτερική κινηματογραφική εταιρεία να γυρίζει μια ταινία ειδήσεων στο εργοστάσιό του, ο Ford γοητεύεται από τις δυνατότητες δημοσιότητας και ιδρύει το δικό του τμήμα κινηματογραφικών ταινιών. Το διμελές προσωπικό του γρήγορα εξελίσσεται σε μια εταιρεία παραγωγής με πλήρεις υπηρεσίες και πάνω από 25 άτομα, με δικό της στόλο σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών 35mm και εργαστήριο επεξεργασίας και μοντάζ φιλμ στο Highland Park. Η πρώτη τους ταινία, How Henry Ford Makes One Thousand Cars a Day, θα κυκλοφορήσει εκείνο το καλοκαίρι.
Άνοιξη 1915
Ο Henry Ford αρχίζει να αγοράζει κρυφά εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής γης κατά μήκος του ποταμού Rouge για να χτίσει αυτό που θα γινόταν γνωστό ως εργοστάσιο Rouge.
24 Νοεμβρίου 1915
Ο Henry Ford συγκαλεί συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει το σχέδιό του για τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωστό ως αποστολή του Ford “Πλοίο της Ειρήνης”, το σχέδιο περιλαμβάνει τη ναύλωση ενός υπερωκεάνιου πλοίου και τον πλου στην Ευρώπη για να πείσει τα εμπόλεμα έθνη να σταματήσουν να πολεμούν. Το εγχείρημα τελικά αποτυγχάνει.
Δεκέμβριος 1915
Ο Henry και η Clara Ford μετακομίζουν στο Fair Lane, ένα κτήμα 1.300 στρεμμάτων στο Ντίρμπορν του Μίσιγκαν.
1 Νοεμβρίου 1916
Ο Edsel Ford, ηλικίας 22 ετών, παντρεύεται την Eleanor Clay, ανιψιά του ιδρυτή του Hudson’s, του κατεξοχήν πολυκαταστήματος του Ντιτρόιτ.
2 Νοεμβρίου 1916
Ο John και ο Horace Dodge, δύο από τους αρχικούς επενδυτές της Ford, καταθέτουν αγωγή κατά των διευθυντών της Ford Motor Company κατηγορώντας τους ότι η εταιρεία παραβιάζει τα συμφέροντα των μετόχων της. Ο Ford λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα που του απαγορεύουν να χρησιμοποιήσει κεφάλαια της εταιρείας για την κατασκευή του νέου εργοστασίου.
30 Δεκεμβρίου 1918
Ο Henry Ford παραιτείται ξαφνικά από την προεδρία της Ford Motor Company. Ο 25χρονος γιος του Edsel εκλέγεται στη θέση αυτή και αναλαμβάνει την προεδρία την Πρωτοχρονιά του 1919.
5 Μαρτίου 1919
Ο Henry Ford δηλώνει ότι ξεκινά μια αντίπαλη αυτοκινητοβιομηχανία η οποία θα παράγει μια απογυμνωμένη έκδοση του μοντέλου Τ που θα πωλείται για 250-300 δολάρια. Η ανακοίνωση ενθουσιάζει το κοινό αλλά θορυβεί τους επτά εναπομείναντες μετόχους της Ford Motor Company. Πανικόβλητοι από τη σκέψη ότι θα χάσουν τις πωλήσεις τους από τη νέα εταιρεία του Ford, πωλούν τις μετοχές τους.
Μέχρι τον Ιούλιο, η ανακοίνωση του Ford αποκαλύπτεται ότι ήταν ένα τέχνασμα: οι πράκτορές του είχαν αγοράσει όλες τις μετοχές και δεν θα υπήρχε αντίπαλη αυτοκινητοβιομηχανία. Για πρώτη φορά, η οικογένεια Ford ελέγχει και την τελευταία μετοχή της Ford Motor Company. Και ενώ ο Edsel μπορεί να είναι πρόεδρος κατ’ όνομα, ο Henry εξακολουθεί να διατηρεί την εξουσία.
Καλοκαίρι 1919
Ο Ford παίρνει θέση στο εδώλιο σε μια αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Chicago Tribune. Ο Ford είχε μηνύσει την Tribune για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού η εφημερίδα τον αποκάλεσε “αδαή ιδεαλιστή … και αναρχικό εχθρό του έθνους”. Εφημερίδες από όλη τη χώρα κάλυψαν τη δίκη με λεπτομέρειες που κόβουν την ανάσα, καθώς ο Ford υποβλήθηκε σε οκτώ ημέρες ανάκρισης. Αν και ο Ford κέρδισε στη δίκη, ο Τύπος γελοιοποίησε τον αυτοκινητοβιομήχανο για την έλλειψη ιστορικών γνώσεων και την άναρθρη εμφάνισή του στο εδώλιο του μάρτυρα.
22 Μαΐου 1920
Ο Ford αρχίζει να δημοσιεύει μια σειρά αμφιλεγόμενων άρθρων στην εφημερίδα Dearborn Independent, με τον έντονο τίτλο “Ο Διεθνής Εβραίος: Το πρόβλημα του κόσμου”. Είχε αγοράσει την εφημερίδα ενάμιση χρόνο νωρίτερα.

20 Ιανουαρίου 1926
Ο Henry Ford λαμβάνει ένα υπόμνημα από τον Ernest Kanzler, αντιπρόεδρο της Ford και κουνιάδο του Edsel, στο οποίο εκφράζεται αυτό που ο ίδιος, ο Edsel και τα περισσότερα στελέχη της Ford πιστεύουν: ότι η Ford Motor Company πρέπει να τερματίσει την παραγωγή του μοντέλου Τ λόγω της πτώσης των πωλήσεων και να κατασκευάσει ένα νέο, βελτιωμένο μοντέλο.
Το υπόμνημα αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των στελεχών και μια εποχή που πολλοί θα θυμούνται ως τα πιο τεταμένα χρόνια στην εταιρεία. Σε απάντηση στο υπόμνημα, η Ford, μη συνηθισμένη σε αντιδράσεις, ταπεινώνει τον Kanzler σε κάθε ευκαιρία και τον αναγκάζει να φύγει από την εταιρεία μέσα σε λίγους μήνες.
26 Μαΐου 1927
Το 15 εκατομμυριοστό μοντέλο Τ βγαίνει με κάθε επισημότητα από τη γραμμή συναρμολόγησης στο Highland Park, ενώ ο Henry και ο Edsel ποζάρουν στις κάμερες.
Την ίδια μέρα, η Ford ανακοινώνει ότι η εταιρεία θα αρχίσει να παράγει ένα ολοκαίνουργιο όχημα – το Model A. Η Ford είχε υποκύψει στις πιέσεις του Edsel και άλλων στελεχών και είχε συμφωνήσει να σταματήσει τη παραγωγή του Model T μετά από 15 χρόνια μαζικής παραγωγής του οχήματος.
Άνοιξη – Φθινόπωρο 1927
Το Highland Park κλείνει για έξι μήνες προκειμένου να προετοιμαστεί για την παραγωγή του νέου οχήματος, του Model A. Το έργο είναι τεράστιο: σχεδόν το 75% όλων των υφιστάμενων εργαλείων πρέπει να διαλυθεί, να ανακατασκευαστεί ή να ανακαινιστεί για το νέο μοντέλο. Εξήντα χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται. Τελικά, θα κοστίσει σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια πριν συναρμολογηθεί το πρώτο Μοντέλο Α στις 21 Οκτωβρίου.
30 Σεπτεμβρίου 1927
Ο Henry Ford αγοράζει γη στη Βραζιλία για να δημιουργήσει φυτείες καουτσούκ σε αυτό που θα γίνει γνωστό ως “Fordlandia”.
Τέλη 1927
Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του, το τεράστιο εργοστασιακό συγκρότημα River Rouge της Ford ξεκινά την παραγωγή αυτοκινήτων σε πλήρη κλίμακα. Το καθετοποιημένο εργοστάσιο είναι η υλοποίηση του οράματος του Henry Ford: ολόκληρα τελικά οχήματα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από το μηδέν χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες που ανήκουν και παρέχονται από την Ford Motor Company χωρίς εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές. Ο Ford είχε πει κάποτε σε έναν συνάδελφό του ότι “ήθελε οι πρώτες ύλες να μπαίνουν από τη μία άκρη του εργοστασίου Rouge και τα τελικά αυτοκίνητα να βγαίνουν από την άλλη”.
21 Οκτωβρίου 1929
Ο Τόμας Έντισον και ο πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ παρευρίσκονται στο “Χρυσό Ιωβηλαίο του Φωτός” του Ford, μια περίτεχνη τελετή για την 50ή επέτειο του λαμπτήρα πυρακτώσεως του Έντισον.
Στο πλαίσιο της τελετής, ο Ford αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Τόμας Έντισον (σήμερα Μουσείο Henry Ford) και το χωριό Γκρίνφιλντ, το οποίο θα μεγαλώσει για να παρουσιάσει εκατοντάδες ιστορικά κτίρια και αντικείμενα που ο Ford είχε αγοράσει σχολαστικά, αποσυναρμολογήσει και επανασυναρμολογήσει ως μια αναδημιουργημένη αγροτική πόλη – η βαθιά νοσταλγική ανάμνηση του παρελθόντος της Αμερικής από τον Ford.
29 Οκτωβρίου 1929
Το χρηματιστήριο καταρρέει και η Μεγάλη Ύφεση πλήττει τις ΗΠΑ.
1 Δεκεμβρίου 1929
Ο Henry Ford καθιερώνει την ημέρα των 7 δολαρίων σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους εργάτες του και να αποκρούσει τις συνέπειες της ύφεσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα: μεταξύ 1929 και 1932, ο Ford πρέπει να απολύσει σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό του.
26 Μαΐου 1937
Το προσωπικό ασφαλείας της Ford επιτίθεται βίαια σε μέλη της United Auto Worker (UAW) που μοιράζουν φυλλάδια υπέρ του συνδικάτου στο Rouge. Ο καβγάς, ο οποίος απαθανατίστηκε από φωτογράφους, έγινε γνωστός ως “Η μάχη της υπερυψωμένης διάβασης”.
29 Ιουλίου 1938
Την ημέρα πριν από τα 75α γενέθλια του Ford, στις 30 Ιουλίου, ο Henry, η Clara και ένα πλήθος 40.000 θεατών παρευρίσκονται σε ένα διαγωνισμό στο Ford Field στο Dearborn, στον οποίο 700 καλλιτέχνες αναπαράγουν σκηνές από τη ζωή του Ford.
Απρίλιος 1941
Έξω από το Rouge, 50.000 υπάλληλοι της Ford αρνούνται να εργαστούν έως ότου η Ford συμφωνήσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των συνδικάτων που ζητούν υψηλότερους μισθούς, υπερωρίες και ασφάλεια εργασίας. Ο Ford δηλώνει ότι προτιμά να κλείσει τα εργοστάσιά του παρά να ενδώσει στο συνδικάτο.
Ιούνιος 1941
Υπό την πίεση του Edsel, των συνδικάτων και της κυβέρνησης, της οποίας τα πολεμικά συμβόλαια διακυβεύονταν, ο Ford υπογράφει τελικά συμφωνία με αξιωματούχους των συνδικάτων. Δίνει στο UAW ό,τι θέλει και πολλά άλλα — ένα κατάστημα συνδικάτων, μισθούς ίσους με τους υψηλότερους στον κλάδο και συνδικαλιστικές εισφορές που αφαιρούνται από τους μισθούς των εργαζομένων.
26 Μαΐου 1943
Ο Edsel Ford πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών από ανίατο καρκίνο του στομάχου.
1 Ιουνίου 1943
Ο Henry Ford επανεκλέγεται πρόεδρος της Ford Motor Company.

Αρχές 1945
Ο Ford παθαίνει ένα εξουθενωτικό εγκεφαλικό ενώ βρίσκεται σε ένα ταξίδι στο Ρίτσμοντ Χιλ, το κτήμα του στη Τζόρτζια. Μετά την επιστροφή στο Fair Lane, παραμένει ψυχικά και σωματικά άτονος, συχνά αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσει παλιούς φίλους και συνεργάτες και κρατιέται προσεκτικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
5 Νοεμβρίου 1945
Ο Henry Ford II, ο μεγαλύτερος γιος του Edsel και πρόεδρος της Ford Motor Company για μόλις έξι εβδομάδες, πουλά το Fordlandia πίσω στην κυβέρνηση της Βραζιλίας για ένα κλάσμα της αξίας του.
7 Απριλίου 1947
Ο Henry Ford πεθαίνει στο Fair Lane σε ηλικία 83 ετών.
Πηγή: esquire.com.gr