Η ΕΕ επαναλαμβάνει: Το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είναι παράνομο

Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες.

Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ε.Ε. Ταυτόχρονα καλεί σε αποφυγή ενεργειών που «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα»

Αναλυτικά, η δήλωση του Εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών της Αθήνας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως την Κυριακή στην Αίγυπτο. Το βράδυ της Δευτέρας (3/10) μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Την ίδια ώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρέσβη της Γαλλίας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη. Παράλληλα, ενημερώθηκε και το Ισραήλ, στο πλαίσιο της παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες Μητσοτάκη – Αποκλεισμένη η Ελλάδα από τις συνόδους για Λιβύη

Τις μεγάλες ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος χαρακτηρίζει την υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον ενεργειακό τομέα στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019 «μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες αφού ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στον ΟΗΕ τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, χωρίς να θέσει καν θέμα παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά από δύο χρόνια συστηματικού αποκλεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές συνόδους για τη Λιβύη, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Τουρκία.

Έρχεται λίγες μέρες αφότου ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε δημόσια ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της στα 6 νμ και όχι η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της».

«Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ανακοινώνει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση ενός παράνομου μνημονίου» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσθέτει:

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

ΥΠΕΞ για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει στην περιοχή

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αντέδρασε με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων:

  1. Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
  2. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

«Φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

συμφωνία τουρκία λιβύη, πετρέλαιο, αοζ, κρήτη

Στα «δύο» είναι χωρισμένη η Λιβύη για την συμφωνία με την Τουρκία. Από την μια πλευρά η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε μια σειρά προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την Τουρκία που περιλαμβάνει πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στα ανατολικά απέρριψε αυτή την συμφωνία.

Ειδικότερα, τα δύο μνημόνια συναντίληψης σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υπογράφηκαν σήμερα Δευτέρα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας είναι συμφωνίες συνεργασίας που είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Νάιλα Μανγκούς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογο της, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σταθεί στο πλευρό της Λιβύης και του λιβυκού λαού στις δύσκολες στιγμές τους και θα συνεχίσει να τους συμπαραστέκεται και να τους στηρίζει χωρίς κανένα δισταγμό, είπε ότι «η Λιβύη, με τη δυτική, την ανατολική και τη νότια πλευρά της, είναι μια, ολόκληρη και πολύ πολύτιμη για εμάς. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι στις κινήσεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης και στη δημιουργία αδελφοκτόνων συγκρούσεων. Με αυτή την κατανόηση, βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα τμήματα της Λιβύης».

Τα μνημόνια κατανόησης

Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στον λιβυκό λαό για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης, ηρεμίας και ευημερίας το συντομότερο δυνατό:

«Το τονίζουμε αυτό σε όλους τους συνομιλητές μας. Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη αντλούν τη δύναμή τους από την κοινή μας ιστορία, τη γειτονία και τους δεσμούς αδελφοσύνης. Στις σημερινές μας συναντήσεις, τονίσαμε αμοιβαία τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Σήμερα, όπως είπε η κ. Νέιλα Μανγκούς, υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Υπογράψαμε μνημόνια κατανόησης στους τομείς των υδρογονανθράκων και των πρωτοκόλλων. Οι φίλοι μας συνεχίζουν σήμερα τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Σήμερα, ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουμε υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα του φυσικού αερίου».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα πολλά σχέδια εγγράφων και ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τα έγγραφα αυτά με εποικοδομητικό τρόπο και δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη νομική βάση των σχέσεών μας και θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και θα κάνουμε τις προετοιμασίες γι’ αυτό μαζί με την κα Μανγκούς».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν αντιρρήσεις για το μνημόνιο κατανόησης για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε νωρίτερα με την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε: «Μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις για τα μνημόνια που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία και η Λιβύη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η ενεργειακή κρίση που περνάει ο κόσμος βρίσκεται πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου;» ο Τσαβούσογλου είπε: «Φυσικά, υπάρχει ενεργειακή κρίση στον κόσμο, αλλά ως Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα που έχει προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σήμερα».

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα διαμετακόμισης όσον αφορά την ενέργεια χάρη στις έξυπνες πολιτικές που ακολουθεί, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να βοηθήσουμε ιδιαίτερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με αυτή την έννοια, τόσο όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου. Στη μεταφορά του φυσικού αερίου που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν προς τις χώρες αυτές.

Τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν

τσαβουσογλου, λιβύη, συμφωναία, υδρογονάνθρακες

Ωστόσο, οι συμφωνίες που υπογράψαμε στο παρελθόν, οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, είναι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με μια προσέγγιση win-win. Ως εκ τούτου, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη συμφωνία που υπογράφουν δύο κυρίαρχες χώρες. Το τι σκέφτονται δεν είναι σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι αν οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει είναι επωφελείς ή όχι για τις δύο χώρες και τους λαούς των δύο χωρών. Το εξετάζουμε αυτό. Από τη στιγμή που υπογράψαμε, βλέπουμε αμοιβαίο όφελος εδώ, με αμοιβαία κατανόηση.

Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη Λιβύη σε κάθε τομέα. Χαιρόμαστε μόνο που η Λιβύη αναπτύσσει τις σχέσεις της με τρίτες χώρες. Οι χώρες αυτές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Λιβύη είναι κυρίαρχο κράτος. Θα πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης με την αρνητική έννοια».

Η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Τσαβούσογλου, συζήτησαν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και ότι αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα όπως η ασφάλεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης, η διπλωματία και το πρωτόκολλο, ιδίως η ενέργεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης επεσήμανε ότι «υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της πετρελαϊκής ενέργειας και των υδρογονανθράκων. Οι συμφωνίες αυτές δείχνουν το βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών».

Επισημαίνοντας τη σημασία του πρωτοκόλλου, ιδίως σε ένα περιβάλλον όπου η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, η Μανγκούς δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για τις συναντήσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Λιβύης-Τουρκίας.

Η Λίβυα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης με τον Τσαβούσογλου για τη διεξαγωγή εκλογών και την πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι «καταλήξαμε σε συναίνεση σχετικά με τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη που θα καθορίζει τις ευθύνες όλων των μερών στο θέμα αυτό και ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Δηλώνοντας ότι συζήτησαν την ανάγκη λήψης ορισμένων μέτρων για την πραγματοποίηση των εκλογών, η Μανγκούς συνέχισε λέγοντας ότι «σε περίπτωση που τα νομοθετικά όργανα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συναίνεση για την προετοιμασία της συνταγματικής υποδομής, θα καταφύγουν σε δημοψήφισμα ή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Εάν η συνταγματική υποδομή είναι έτοιμη, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα θεσπίσει νόμο για την εφαρμογή της. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Λιβύης θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα στηρίξει τις εκλογές όσον αφορά την ασφάλεια και την υλικοτεχνική υποδομή».

Τονίζοντας ότι τα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα πρέπει να συνεργαστούν, η Μανγκούς τόνισε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη. Υπογραμμίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει το καθήκον της ενάντια στις χώρες που θέλουν να εμποδίσουν την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία στη Λιβύη».

Όχι από το κοινοβούλιο της Λιβύης

Παρασκήνιο αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Λιβύης «πυροδότησε» η συμφωνία με την Τουρκία, η οποία εκχωρεί ΑΟΖ στην Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων. Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν πριν αφιχθεί στην Τρίπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ. Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή.

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον αρμόδιο υπουργό Πετρελαίου, Αούν.

Αλλά και αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες, ΜΜΕ στη Λιβύη μετέδωσαν ότι του Κοινοβούλιο της χώρας δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία.

Όπως μετέδωσε το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, αναφέρεται.

Το Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη και έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

Πηγή: iEidiseis