Η ατζέντα Προεδρικού για 2022

Κυπριακό, ΑΟΖ, πανδημία.

Με γεμάτη ατζέντα ετοιμάζονται στο Προεδρικό να υποδεχθούν τον νέο χρόνο. Τα τέσσερα βασικά –Κυπριακό, ενεργειακά, πανδημία και σχέδιο ανάκαμψης– τρέχουν από το 2021. Οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα προκύψουν από το καλημέρα του 2022 κάτι που θα επηρεάσει και τα μετ’ έπειτα γεγονότα. 

Οι ελάχιστες κινήσεις που είχαν γίνει στο Κυπριακό τη χρονιά που φεύγει δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών. Αυτή τη στιγμή το Κυπριακό παραμένει στάσιμο, από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα το 2017, χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί λόγω μιας σειράς αρνητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας όπως είναι το άνοιγμα τμήματος της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου αλλά και η κατάθεση ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (έστω και άτυπα) της τουρκικής πρότασης για αναζήτηση λύσης δύο κρατών. 

Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, μιλώντας στη διάρκεια δεξίωσης που παράθεσε στις 8 Δεκεμβρίου προς τους δύο ηγέτες, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κινητικότητα. Σύμφωνα με τον Κ. Στιούαρτ, αναμένεται να καταβάλει προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί ο τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό. Συζητώντας την πορεία των εξελίξεων με συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη, μας επεσήμαναν χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Ηνωμένων Εθνών τα οποία ενδεχομένως να επιχειρήσουν να μοιράσουν παιχνίδι». 

Από τον Λόφο του Προεδρικού ξεκαθαρίζουν πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά όπως δήλωσε πολλές φορές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, σύμφωνα με κυβερνητική θέση, ήταν αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις, μεταξύ των οποίων η συνέχιση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται, ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή, και από τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που είδαν το φως της δημοσιότητας (στον Φιλελεύθερο) αλλά και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πριν από μερικές μέρες. 

Από τον Λόφο υποδεικνύουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και κατά το 2021 ανταποκρινόμενος και στις προτροπές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχει υποβάλει προτάσεις με μόνη επιδίωξη να διευκολυνθεί η προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου. Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, επαναλαμβάνουν συνεχώς οι συνεργάτες του ΠτΔ, είναι η λύση του Κυπριακού να είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, να ανταποκρίνεται στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τονίζουν την ίδια ώρα πως είναι «η άλλη πλευρά που προβάλλει την απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών». Το κατηγορώ της Λευκωσίας κατά της Τουρκίας περιλαμβάνει τις κινήσεις αλλαγής του στάτους κβο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και τις ενέργειες οι οποίες έχουν ως στόχο να παρεμποδίσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Συνεχίζουν απ’ εκεί που σταμάτησαν 

Η αδειοδότηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petreleum στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η εν εξελίξει γεώτρηση στο οικόπεδο 10, στο κοίτασμα «Γλαύκος» αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του ΠτΔ, ότι  το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας συνεχίζεται απρόσκοπτα. Προαγγέλλουν πως τα θέματα της ενέργειας θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κατά το 2022. 

Στον Λόφο δεν σταματούν να δηλώνουν πως το 2022 θα είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων οι οποίες εντάσσονται στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο». Οι μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται ως αναγκαίες για να μπορέσει η Κύπρος να επωφεληθεί της εκταμίευσης του συνολικού ποσού του 1,2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος – Το Αύριο» περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδύσεις. Η Κυβέρνηση επενδύει στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» αφού αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας κατά 7% ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 11 χιλιάδες νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Δικαιοσύνης, θέματα τα οποία εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η κυπριακή οικονομία θα είναι σε θέση να πετύχει και να διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στους υψηλούς ρυθμούς που υπήρχαν προ πανδημίας. 

Προστασία υγείας και οικονομίας 

Από το Λόφο επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία πως η προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και της οικονομίας είναι ζητήματα ιδιαίτερα σημαντικά για την Κυβέρνηση, «η οποία ακολουθώντας τις προτροπές και τις οδηγίες των επιστημόνων επιδιώκει μέσω του εμβολιασμού να θωρακίσει τον κόσμο». 

Υπενθυμίζουν πως με διάφορα σχέδια η Κυβέρνηση στήριξε επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν προβλήματα μειώνοντας όσο το δυνατόν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η στήριξη που προσφέρθηκε με τη χρήση και όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων στήριξης, απέτρεψαν σε σημαντικό βαθμό κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί ο τομέας της υγείας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας αλλά και στις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν.    

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news