Η αινιγματική ομορφιά της λίμνης Στυμφαλίας

Με ορμητήριο τη Νεμέα ή το Κιάτο, ο επισκέπτης θα χρειαστεί να διανύσει έναν ελικοειδή δρόμο που θα τον οδηγήσει σε έναν μαγευτικό αλλά όχι τουριστικό (με την κακή έννοια) προορισμό της ορεινής Κορινθίας. Τη λίμνη Στυμφαλία. 

Αν αποφάσισες ότι πρέπει να δεις αυτό το μέρος (που με ιστορίες ο θρύλος το χει ζώσει), καλό είναι να οπλιστείς με λίγη υπομονή, καφεδάκι απαραιτήτως, και φωτογραφική μηχανή. Η υπομονή θα σου χρειαστεί καθώς θα ανεβοκατεβαίνεις το βουνό μέσα από το (αρκετά παλιό) οδικό δίκτυο. Το καφεδάκι θα σου κάνει παρέα στη διαδρομή, ενώ η φωτογραφική μηχανή θα προσπαθήσει να αποτυπώσει την αινιγματική ομορφιά του τοπίου.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεσαι τίποτα από τα παραπάνω. Αρκεί να είσαι «παρών» και να ζήσεις τη στιγμή. Σίγουρα θυμάσαι από τα σχολικά σου χρόνια τον άθλο του Ηρακλή, όταν ο αρχαίος μυθικός ήρωας έπρεπε να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Τα πουλιά, με τα μυτερά φτερά, τα σιδερένια ράμφη και τα μακριά νύχια. Προστάτης τους ήταν ο θεός του πολέμου, Άρης.

Αυτά τα μυθικά ζώα κρύβονταν ανάμεσα στα ψηλά καλάμια και τις «κουρτίνες» ομίχλης του έλους και φανερώθηκαν στον Ηρακλή μόνο όταν η θεά Αθηνά του πρόσφερε κρόταλα για να τα ξεγελάσει. Κάπως έτσι ο μυθικός ήρωας κατάφερε να κάνει τις όρνιθες να αφήσουν την κρυψώνα τους και με το τόξο του τις εξόντωσε την μία μετά την άλλη. 
Πέρα όμως από τη μυθολογία, η λίμνη Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και θεωρείται ο νοτιότερος ορεινός υγροβιότοπος των Βαλκανίων.

ENVIROMENT MUSEUM, PIOP, 13MAR2014

Η λίμνη είναι κομμάτι του οροπεδίου που βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη (Ζήρεια), Ολίγυρτο, Μαυροβούνι και Γαβριάς και παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, ενώ διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ.

Η Στυμφαλία είναι πόλγη, σχηματίστηκε δηλαδή από καρστικά φαινόμενα: απότομα κάθετα τοιχώματα, επίπεδο πυθμένα με εναποθέσεις αργίλου, ανεξάρτητο σύστημα αποστράγγισης με καταβόθρες, δολίνες, ουβάλες (λάκκες), σπηλιές, πηγές. Είναι μια λίμνη με καλαμιώνες και πλούσιο οργανικό κόσμο.

ENVIROMENT MUSEUM, PIOP, 13MAR2014

Μόλις φτάσεις στην Στυμφαλία λίμνη να επισκεφθείς οπωσδήποτε το υπερσύγχρονο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, για να μάθεις την ιστορία, να δεις πόσα και ποια είδη πουλιών και ψαριών βρίσκονται στη λίμνη και να κάνεις παρατήρηση πουλιών με κιάλια που θα βρεις στο Μουσείο.

Πηγή bovary.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *