ΗΠΑ: Εντοπίστηκε ναυάγιο μετά από 130 χρόνια, στον πυθμένα λίμνης

Στα βάθη της λίμνης Superior.

Τα συντρίμμια του πλοίου Atlanta, ηλικίας 130 ετών, που πολλοί θεωρούσαν ότι είχε χαθεί για πάντα, ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα της λίμνης Superior.

Σχεδόν 35 μίλια μακριά από το Deer Park του Μίσιγκαν, το «υπέροχα διατηρημένο ναυάγιο», βρίσκεται στα θολά νερά σε βάθος σχεδόν 200 μέτρων (198,12 μ) κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, σύμφωνα με την Great Lakes Shipwreck Historical Society (GLSHS), η οποία ανακοίνωσε την ανακάλυψή την Πέμπτη.

Η GLSHS εντόπισε τα συντρίμμια με τη χρήση σόναρ σε συνεργασία με τη Marine Sonic Technology, αφού χαρτογράφησαν περισσότερα από 2.500 μίλια της λίμνης Superior το καλοκαίρι του 2021.

 Φωτ.: shipwreckmuseum 

Το Atlanta βυθίστηκε ενώ μετέφερε ένα φορτίο κάρβουνο, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στις 4 Μαΐου 1891, ενώ το ρυμουλκούσε το ατμόπλοιο Wilhelm.

Το επταμελές πλήρωμα ανέβηκε σε μια σωσίβια λέμβο και κωπηλατούσε για ώρες μέχρι να φτάσει στον φάρο Crisp Point Life-Saving Station.

Ενώ προσπαθούσε το πλήρωμα να φτάσει κοντά στον σταθμό, η λέμβος ανατράπηκε και μόνο δύο μέλη κατάφεραν να βγουν με ασφάλεια στην ακτή.

Ο Corey Adkins, διευθυντής επικοινωνίας και περιεχομένου της GLSHS, είπε ότι οι λεπτομερείς αναφορές του ναυαγίου προέρχονται από μαρτυρίες επιζώντων που καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Διάσωσης Ζωής των ΗΠΑ. 

Οι εικόνες του ναυαγίου που τραβήχτηκαν από ένα ROV (Remote Operated Vehicle) δείχνουν τα υπολείμματα ενός τροχού, τουαλέτες και σπασμένα κατάρτια.

 Φωτ.: shipwreckmuseum 

Σύμφωνα με τον Bruce Lynn, τον εκτελεστικό διευθυντή της GLSHS, είναι σπάνιο ναυάγια να εντοπιστούν σε τέτοιες συνθήκες μετά από τόσο καιρό. Το ναυάγιο παρέμεινε ιδιαίτερα καλά διατηρημένο χάρη στα παγωμένα νερά της λίμνης Superior.

«Είναι πραγματικά περίτεχνο και εξακολουθεί να είναι όμορφο μετά από 130 χρόνια στον βυθό της λίμνης Superior», είπε ο Lynn.

Οι επιζώντες είχαν πει ότι και οι τρεις ιστοί του πλοίου έσπασαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, κάτι που υποστηρίζουν και οι εικόνες από το ναυάγιο.

Ο Adkins είπε ότι αν και υπάρχει σχέδιο για να γίνει μια έκθεση για το ναυάγιο, ωστόσο εξήγησε ότι είναι παράνομο να σώσεις οτιδήποτε από το ναυάγιο εκτός αν έχεις ειδική άδεια.

«Αυτό το ναυάγιο είναι τόσο βαθιά σε σύγκριση με άλλα που βρήκαμε, που θα θέλαμε να το αφήσουμε ανενόχλητο».

Θα είναι δύσκολο για τους δύτες να φτάσουν στο σημείο του ναυαγίου ενώ η GLSHS δεν αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία του αυτή τη στιγμή.

Με πληροφορίες του CNN

Πηγή lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news