Ζούμε στην εποχή του τσιμέντου

Αντιπροσωπεύει το 50% όλων των ανθρωπογενών αντικειμένων

Έχετε σκεφτεί πόσο τσιμέντο υπάρχει στον κόσμο; 

Διάφορες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας έχουν ονομαστεί με βάση τα υλικά που οι πρόγονοί μας κατέκτησαν σε κάθε εποχή: πέτρα, χαλκό ή σίδηρο.

Αν οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι κάνουν το ίδιο για εμάς, ποιο υλικό θα μπορούσαν να επιλέξουν για να ορίσουν τον 21ο αιώνα; Το πυρίτιο; Το πλαστικό; Και τα δύο είναι υποψήφια. Αλλά αν η απόφαση βασιζόταν μόνο στην κλίμακα, στο μέγεθος της χρήσης, τότε μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μία απάντηση: ζούμε στην εποχή του τσιμέντου.

Σύμφωνα με αφιέρωμα του BBC, υπάρχουν λίγα υλικά κατασκευασμένα από ανθρώπινο χέρι που είναι τόσο πολύ γύρω μας. Το σκυρόδεμα είναι αυτό που ο φιλόσοφος-οικολόγος Τίμοθι Μόρτον αποκαλεί «υπερ-αντικείμενο» – κάτι τόσο τεράστιο και ευρέως διαδεδομένο που δεν μπορεί να εξεταστεί πλήρως με τις νοητικές ικανότητες που διαθέτουμε. Αν επιχειρήσετε να φανταστείτε το σύνολο του τσιμέντου που υπάρχει στον κόσμο, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι αδύνατο.

Ωστόσο, η Έμιλυ Ελτσαμ από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann και οι συνεργάτες της επιχείρησαν πρόσφατα να κάνουν μια προσπάθεια. Στόχος τους ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης, υπολογίζοντας το βάρος όλων των άψυχων αντικειμένων που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο στη Γη. Στο πλαίσιο των υπολογισμών τους, διαπίστωσαν ότι το σκυρόδεμα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% όλων των ανθρωπογενών αντικειμένων. Και αν συνεχιστεί ο ρυθμός χρήσης του, θα ξεπεράσει το συνολικό βάρος της γήινης βιομάζας κάποια στιγμή γύρω στο 2040.

Προσπαθήστε να το φανταστείτε αυτό με τα μάτια του μυαλού σας: πλησιάζει σύντομα μια μέρα που το βάρος του σκυροδέματος στη Γη θα είναι μεγαλύτερο από κάθε δέντρο σε κάθε δάσος, κάθε ψάρι σε κάθε θάλασσα, κάθε ζώο σε κάθε χωράφι και κάθε άνθρωπο που ζει αυτή τη στιγμή.

Πώς να κατανοήσουμε αυτή την κλίμακα; θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα όταν βλέπουμε ένα κτήριο, ότι άλλο τόσο από αυτό το κτήριο είναι μέσα στη Γη, ως θεμέλια.  

Δείτε κάποια από τα παραδείγματα της παρουσίας του τσιμέντου ανά τον πλανήτη. 

Ιαπωνία, το τείχος στη
Ιαπωνία, το τείχος στη θάλασσα. 
Τσαντιγκάρ,
Τσαντιγκάρ, Ινδία
Tricorn Centre, Πόρτσμουθ, Μεγάλη
Tricorn Centre, Πόρτσμουθ, Μεγάλη Βρετανία
Ο ποταμός Λος Άντζελες...
Ο ποταμός Λος Άντζελες ήταν κάποτε ελεύθερης ροής, αλλά μετά τις πλημμύρες στις αρχές του 20ου αιώνα, εγκλωβίστηκε σε ένα πιο ελεγχόμενο κανάλι
Τσιμεντένια πεδιάδα...
Τσιμεντένια πεδιάδα που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει ένα τζαμί στο Hasankeyf της Τουρκίας
Το τσιμέντο χτίζει, αλλά...
Το τσιμέντο χτίζει, αλλά μπορεί επίσης να διαχωρίσει. Ένα αμφιλεγόμενο τείχος στην πόλη Beit Jala στη Δυτική Όχθη
Ιαπωνία, η προστασία για...
Ιαπωνία, η προστασία για το τσουνάμι κρύβει την ομορφιά της θάλασσας 
Φράγμα στην επαρχία Χουμπέι...
Φράγμα στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας. 
Ζούμε στην εποχή του τσιμέντου - Αντιπροσωπεύει το 50% όλων των ανθρωπογενών
Σήραγγα φράγματος, στο...
Σήραγγα φράγματος, στο βόρειο Ιράκ
Το τσιμέντο, με τον κατάλληλο...
Το τσιμέντο, με τον κατάλληλο συνδυασμό υλικών, μπορεί να γίνει και εντυπωσιακό, όπως ο καθεδρικός ναός της Μπραζίλια στη Βραζιλία
Τα απομεινάρια του λιμανιού...
Τα απομεινάρια του λιμανιού Mulberry στη Νορμανδία. Ήταν το προσωρινό λιμάνι που φτιάχτηκε στις γαλλικές ακτές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να επιτρέπει την ταχεία εκφόρτωση στα πλοία. 
Νορμανδία 
Νορμανδία 

Πηγή: BBC, huffingtonpost.gr/