Επιτρέπεται να γελάς, να χορεύεις ή να παντρεύεσαι στην Βόρεια Κορέα;

Το ντοκιμαντέρ Have Fun in Pyongyang καταγράφει σπάνια στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των πολιτών του πιο μυστικοπαθούς κράτους του κόσμου

Ίσως καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν είναι τόσο μυστηριώδης όσο και η Βόρεια Κορέα. Στη Δύση, είναι γνωστή ως η τελευταία σταλινική δικτατορία, η χώρα του δικτάτορα Kim Jong Un, εκεί όπου γίνονται οι πιο μεγαλοπρεπείς στρατιωτικές παρελάσεις και όπου οι δοκιμές πυρηνικών πυραύλων είναι μέρος της κανονικότητας.

Πως όμως κανείς μπορεί να μάθει πως είναι πραγματικά η καθημερινή ζωή 25 εκατομμυρίων Βορειοκορεάτων. Επιτρέπεται να γελούν, να χορεύουν και να παντρεύονται; Τι τρώνε και πού πηγαίνουν για διακοπές; Αυτές οι απλές ερωτήσεις είναι δύσκολο να απαντηθούν δεδομένης της απομόνωσης του πληθυσμού από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο οι κινηματογραφιστές του ντοκιμαντέρ Have Fun in Pyongyang επισκέφθηκαν αυτό το απομονωμένο ορεινό έθνος και επί οκτώ χρόνια πήγαν και ήρθαν σαράντα φορές στην Βόρεια Κορέα για να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν φεστιβάλ και τελετές συγκομιδής, να δουν πως είναι τα πράγματα στα εργοστάσια και ήταν παρόντες σε διαγωνισμούς τραγουδιού αποτυπώνοντας εκπληκτικά, συναρπαστικά και αλλόκοτα θραύσματα της καθημερινής ζωής εκεί.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ μας δίνει μια εικόνα για τη βορειοκορεατική ζωή και μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς αυτή η φτωχή, απομονωμένη χώρα επέζησε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, από τον λιμό της δεκαετίας του 1990 που κοστίσε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και από τις ατελείωτες διπλωματικές και στρατιωτικές συγκρούσεις.

Πηγή lifo.gr/ & DW Documentary