Επαναπατρίζεται μαρμάρινο θραύσμα από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου

Παραδόθηκε οικειοθελώς στη Λυών, από τον ιστορικό τέχνης Jean-Claude Mossiere, εκ μέρους υπέργηρης Γαλλίδας, η οποία το είχε στην κατοχή της από τη δεκαετία του 1970.

Μαρμάρινο θραύσμα που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχεται από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο, και συγκεκριμένα από την επικρανίτιδα, του Ερεχθείου, παραδίδεται σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου, στον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Δημήτριο Ζεβελάκη.

Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε οικειοθελώς στη Νομαρχία του Ροδανού, στη Λυών, από τον ιστορικό τέχνης Jean-Claude Mossiere, εκ μέρους της υπέργηρης Γαλλίδας Jacqueline Junelles, η οποία είχε στην κατοχή της το θραύσμα από τη δεκαετία του 1970. Κατά δήλωσή της το θραύμα που σώζει ανάγλυφο λέσβιο κυμάτιο, με ανάγλυφα ωά και λογχόσχημα φύλλα, απομακρύνθηκε από την Ακρόπολη, τη δεκαετία του 1930, και προέρχεται από το Ερεχθείο.

Την παράδοση στον Έλληνα πρέσβη ανέλαβε η νομάρχης του Ροδανού Emmanuelle Darmon και ο περιφερειακός διευθυντής Πολιτιστικών Υποθέσεων της Περιοχής Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων Marc Drouot.

Πρόκειται για τον δεύτερο επαναπατρισμό θραύσματος προερχόμενου από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου, καθώς το 2006 είχε επιστρέψει από τη Σουηδία ένα ακόμη θραύσμα από την επικρανίτιδα, κατόπιν, επίσης, οικειοθελούς παράδοσης.

«Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κάθε οικειοθελής επιστροφή αρχαιοτήτων, στη γενέθλια γη, μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσε, με την ευκαιρία της παράδοσης του μαρμάρινου θραύσματος από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πηγή: huffingtonpost.gr