Εντοπίστηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του Βαν Γκογκ

Μια καρτ ποστάλ βοήθησε να εντοπιστεί το σημείο όπου ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ζωγράφισε αυτό που πιθανολογείται ότι ήταν το τελευταίο αριστούργημά του, σύμφωνα με ειδικούς τέχνης.

Η πιθανή τοποθεσία του περίφημου πίνακα Tree Roots (Ρίζες και κορμοί δέντρων) ανακαλύφθηκε από τον Βόουτερ βαν ντερ Βέεν, τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου βαν Γκογκ, ο οποίος αναγνώρισε ομοιότητες μεταξύ του πίνακα και μιας κάρτας που χρονολογείται κάπου μεταξύ 1900 και 1910.

Η καρτ ποστάλ απεικόνιζε μερικά δέντρα σε μια όχθη κοντά στο γαλλικό χωριό Ωβέρ-σουρ-Ουάζ.

Εντοπίστηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του Βαν

Η τοποθεσία απέχει 150 μέτρα από το Ομπέρζ Ραβού, το πανδοχείο του χωριού, όπου ο Βαν Γκογκ έμεινε για 70 ημέρες πριν αυτοκτονήσει το 1890.

«Οι ομοιότητες ήταν πολύ ξεκάθαρες για μένα», δήλωσε ο βαν ντερ Βέεν, ο οποίος έκανε αυτή την σπουδαία ανακάλυψη στο σπίτι του στο Στρασβούργο της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ο ίδιος παρουσίασε τα ευρήματά του στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ, του οποίου οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συγκριτική μελέτη του πίνακα, της κάρτας και της πλαγιάς του λόφου.

Εντοπίστηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του Βαν

Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ήταν πολύ πιθανό» να έχει προσδιοριστεί η σωστή τοποθεσία .

Ο βαν ντερ Βέεν επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σημείο για να επαληθεύσει τη θεωρία του τον Μάιο του 2020, όταν άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί του κορονοϊού στη Γαλλία.

Εντοπίστηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του Βαν

Μια τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ωβέρ-σουρ-Ουάζ, λίγα μίλια βόρεια του Παρισιού, για να εορταστεί η ανακάλυψη της τοποθεσίας.

«Οι τελευταίες πινελιές σε μια δραματική μέρα»

Εδώ και καιρό υπήρξε συζήτηση για το ποιος από τους πίνακες του Βαν Γκογκ ήταν ο τελευταίος του.

Σε μια επιστολή, ο κουνιάδος του Τέο Βαν Γκογκ (σ.σ. μικρότερος αδελφός του Βίνσεντ βαν Γκογκ), Αντριες Μπόνγκερ, περιέγραψε πώς ο καλλιτέχνης «είχε ζωγραφίσει ένα δασικό τοπίο, γεμάτο ήλιο και ζωή» το «το πρωί πριν από το θάνατό του».

Αυτή η επιστολή χρησιμοποιήθηκε για να ενισχυθεί ο ισχυρισμός ότι το Tree Roots ήταν το τελευταίο έργο τέχνης του Βαν Γκογκ.

Με βάση τη θεωρία της καρτ-ποστάλ, ο βαν ντερ Βέεν πιστεύει ότι ο Βαν Γκογκ μπορεί να επεξεργαζόταν αυτόν τον πίνακα λίγες ώρες πριν από το θάνατό του.

«Το φως του ήλιου που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ δείχνει ότι οι τελευταίες πινελιές ζωγραφίστηκαν προς το τέλος του απογεύματος, γεγονός που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πορεία αυτής της δραματικής ημέρας που έληξε με την αυτοκτονία του», εκτιμά ο ίδιος.

Εντοπίστηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του Βαν

Στις 27 Ιουλίου 1890, ο ταλαιπωρημένος Ολλανδός καλλιτέχνης αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος στο Ωβέρ-σουρ-Ουάζ. Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες αργότερα. Τη στιγμή του θανάτου του, το Tree Roots δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως.

Πηγή huffingtonpost.gr/