Ελπίδες για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση

Όλο και συχνότερα καταγράφεται μια αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ). Στην Κύπρο ο αριθμός των ατόμων ανέρχεται σε 1.750, που αντιστοιχεί σε μία περίπτωση ανά 700 ανθρώπους. Κάθε μήνα διαγιγνώσκονται 8 νέα περιστατικά με τη νόσο, δηλαδή 90 περίπου περιστατικά τον χρόνο. 

Επίσης, ο επιπολασμός της ΠΣ είναι 151 ανά 100.000 άτομα, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου είναι τα 38 χρόνια με ποσοστό 60% των ατόμων, που διαγιγνώσκονται με τη νόσο, να αποτελείται από γυναίκες.

Οι ασθενείς με ΠΣ γνωρίζουν πως δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν περισσότερες και καινοτόμες θεραπείες με βελτιωμένα προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στη διάθεση τού θεράποντα ιατρού και ασθενή. Η θεραπευτική αγωγή με τροποποιητικές της νόσου θεραπείες μπορεί να επηρεάσει την πορεία της, να περιορίσει τα συμπτώματα και να επιταχύνει την ανάρρωση από τις εξάρσεις της νόσου. 

Το 44% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) δεν είναι ικανοποιημένα με τις σημερινές θεραπείες λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας, ανησυχιών για την ασφάλεια ή ζητημάτων ανοχής, ενώ την ίδια στιγμή οι οξείες υποτροπές και οι επακόλουθες νοσηλείες αυξάνουν σημαντικά το κόστος φροντίδας της υγείας. Για παράδειγμα, το συνολικό κόστος φροντίδας στους ασθενείς με υποτροπή είναι, κατά μέσο όρο, 97% υψηλότερο σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς υποτροπή.

Πλέον, οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Η έγκαιρη και ελεύθερη πρόσβαση στις τροποποιητικές θεραπείες υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs) θα έδινε στους ειδικούς ιατρούς την ελευθερία να επιλέγουν την κατάλληλη κάθε φορά θεραπεία, θα μεγιστοποιούσε τα αποτελέσματα και θα μείωνε τις κοινωνικές δαπάνες και το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το θέμα της ΠΣ και των εξελίξεων γύρω από την αντιμετώπιση και τις νέες θεραπείες παρουσιάστηκε σε ενημερωτική παρουσίαση προς τους δημοσιογράφους από τους γνωστούς νευρολόγους Κώστα Μιχαηλίδη και Μιχάλη Πρωτοπαπά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας Novartis Pharma Services Κύπρου.

Βελτίωση αποτελεσμάτων

Κατά την παρουσίασή του, ο νευρολόγος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δρ Κώστας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως «σήμερα δημιουργείται ευκαιρία για βελτίωση των αποτελεσμάτων της νόσου μέσω της έγκαιρης έναρξης των τροποποιητικών θεραπειών υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs)». Καταγράφοντας τα προβλήματα των υφιστάμενων θεραπειών είπε πως «η υποκλινική νευρολογική βλάβη στα πρώιμα στάδια της νόσου είναι μη αναστρέψιμη και συχνά δεν διαγιγνώσκεται. Επίσης, η υποκλινική βλάβη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού υποεκτιμάται με τις συμβατικές μετρήσεις της δραστηριότητας της νόσου, ενώ οι τροποποιητικές θεραπείες μέτριας αποτελεσματικότητας (ME-DMTs) έχουν περιορισμένη επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και της αναπηρίας». 

Ο δρ Μιχαηλίδης εξήγησε ακόμη πως «η έγκαιρη έναρξη τροποποιητικής θεραπείας υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs) φαίνεται να δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη χρήση τροποποιητικής θεραπείας μέτριας αποτελεσματικότητας (ME-DMT) πρώτης γραμμής». Επίσης, αναφέρθηκε στα θετικά των θεραπειών όπως είναι ο μειωμένος κίνδυνος επιδείνωσης της αναπηρίας κατά 29% και η χαμηλή πιθανότητα υποτροπών κατά τη θεραπεία κατά 50%.

Ειδικά για τους νέους, ο δρ Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη από τις θεραπείες υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs) έναντι των θεραπειών μέτριας αποτελεσματικότητας (ME-DMT) και τόνισε πως «τα οφέλη είναι περισσότερα στους ασθενείς μικρότερων ηλικιών», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευκαιρίας για έγκαιρη παρέμβαση.

«Οι περισσότερες αναλύσεις επιβεβαιώνουν τον θετικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της έγκαιρης έναρξης των τροποποιητικών θεραπειών υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs). Η επένδυση στην έγκαιρη έναρξη των τροποποιητικών θεραπειών υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs) μπορεί να μειώσει τις συνολικές δαπάνες μακροπρόθεσμα μέσω της επιβράδυνσης της εξέλιξης της αναπηρίας. Η λήψη των τροποποιητικών φαρμάκων υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs) μπορεί να μειώσει την ανάγκη επισκέψεων στα νοσοκομεία και των σχετικών κινδύνων μόλυνσης (ιδιαίτερη ανησυχία λόγω του COVID-19), μειώνοντας έτσι τις συνολικές δαπάνες», πρόσθεσε ο δρ Μιχαηλίδης.

Αύξηση ευαισθητοποίησης

Ο νευρολόγος επεσήμανε πως «απαιτείται αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των πολιτικών ιθυνόντων σχετικά με το βάρος της νόσου και το κοινωνικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη πρόσβαση στις τροποποιητικές θεραπείες υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs). Η ελεύθερη πρόσβαση στις τροποποιητικές θεραπείες υψηλής αποτελεσματικότητας (HE-DMTs) είναι αναγκαία για τη στήριξη από θεράποντες ιατρούς εκτός των βασικών ιατρικών εμπειρογνωμόνων καθώς και εκτός των εξειδικευμένων ιατρικών κέντρων».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των ασθενών με ΠΣ σταχυολόγησε την κατάθλιψη και το άγχος, τις γνωσιακές δυσκολίες, την κόπωση, τον πόνο και τη δυσφορία, τα προβλήματα στην κινητικότητα και τη μείωση στην επαγγελματική απασχόληση. Ειδικότερα παρουσίασε: 

  • Την κατάθλιψη και το άγχος που επηρεάζουν το 35%-50% του συνόλου των ασθενών με ΠΣ.
  • Τη γνωσιακή δυσλειτουργία, που συνδέεται με τη μείωση της επαγγελματικής απασχόλησης και της συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες, που επηρεάζει το 50% περίπου των ασθενών με ΠΣ.
  • Το αίσθημα κόπωσης που αφορά το 75%-95% του συνόλου των ασθενών με ΠΣ. 
  • Το μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή κάψιμο που αφορούν το 40% με ΠΣ.
  • Τα συμπτώματα αδυναμίας, δυσκαμψίας και αδεξιότητας μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα των ασθενών.
  • Το ποσοστό των ασθενών που εργάζονται μειώνεται με την εξέλιξη της νόσου.  

Παρουσίαση έγινε επίσης από τον γνωστό νευρολόγο και πρόεδρο της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου δρα Μιχάλη Πρωτοπαπά.

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news