Εβδομάδα εξελίξεων στο μέτωπο των Προεδρικών εκλογών

Εβδομάδα εξελίξεων στο μέτωπο των Προεδρικών εκλογών και δη στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης είναι αυτή που διανύουμε. Η προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συνεχίζεται και πλέον τα δύο κόμματα μπαίνουν στον χορό των εσωκομματικών διαδικασιών προκειμένου να καταλήξουν στο πολιτικό πλαίσιο που θα εξουσιοδοτήσει τις ηγεσίες των κομμάτων να μπουν επισήμως σε συζητήσεις. Μέχρι σήμερα οι όποιες διεργασίες ήταν σε μεγάλο βαθμό άτυπες και κινήθηκαν σε ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στους αρχηγούς και τους βουλευτές των δύο κομμάτων.

Το ερχόμενο Σάββατο 29 Ιανουαρίου, προγραμματίστηκε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ενώ στο μεσοδιάστημα θα προηγηθεί σχετική συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Στο ΔΗΚΟ συνεχίζεται η προετοιμασία του πολιτικού-καταστατικού συνεδρίου του κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με τη συμμετοχή 1000 και πλέον συνέδρων. Στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιαστεί η πολιτική διακήρυξη η οποία θα συζητηθεί στο συνέδριο.

Στο μεταξύ τα σενάρια ονοματολογίας δίνουν και παίρνουν ωστόσο τα ονόματα που απασχολούν δημοσιεύματα στον τύπο είναι πάνω-κάτω τα ίδια. Κάποιοι λένε πως στις συζητήσεις των δύο κομμάτων υπάρχει ακόμα ένα όνομα το οποίο δεν έχει γραφτεί μέχρι στιγμής, ενώ οι ηγεσίες επαναλαμβάνουν φορτικά πως δεν έχουν μπει στα βαθιά της ονοματολογίας. Το ΔΗΚΟ συζητά χωρίς να είναι δογματικό το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου το οποίο ωστόσο στο ΑΚΕΛ αντικρίζουν επιφυλακτικά εξαιτίας κυρίως των δυσκολιών που θεωρούν ότι θα έχει στο να συσπειρώσει τον κόσμο της αριστεράς.

Το ΑΚΕΛ από την άλλη φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει να προτείνει προσωπικότητα που να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και παράλληλα να είναι εκλέξιμη περίπτωση. Ανάμεσα σε άλλα μέχρι στιγμής ακούστηκαν τα ονόματα του Αχιλλέα Δημητριάδη, του Τάσου Χριστοφίδη, της Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Το όνομα όμως που πραγματικά κάνει αίσθηση και που φαίνεται να απασχολεί τις συζητήσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ είναι εκείνο του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη. Στις συζητήσεις είναι και μια κοινή υποψηφιότητα Χρίστου Στυλιανίδη, η οποία προωθείται από κύκλους εντός ΑΚΕΛ, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό θα έβαζε ενδεχομένως ταφόπλακα στην προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Πηγή alphanews.live

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news